DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Význam koření ve mod. výživě / The impor
VÝZNAM KOŘENÍ V MODERNÍ VÝŽIVĚ

Kolem užívání koření v pokrmech, zvláště exotických dovážených druhů, je mnoho názorů a polemik o vhodnosti, či škodlivosti. Ne všechny jsou správné. Vůně, vzhled a chuť jídla, jak nauka o správné výživě dokázala, jsou pro dobré trávení právě tak nutné jako obsah hlavních biologicky cenných složek

(bílkoviny), tuky, sacharidy, vitamíny, enzymy, minerální látky tj.). Jídlo, které je nelákavé vzhledem, chutí, vůní, které je pojídáno s nechutí, není organismem dobře stráveno. Stejně tak ovšem se nemá přemírou koření zakrývat špatná kvalita např. masa, ale rozumnou dávkou koření vyzdvihnout a zvýraznit chuť i u jednoduché a třeba i chudší stravy. Kořením se dává rukám kuchařky či kuchaře velká moc, kterou by měli správně využít, ne však zneužít. Koření dává tedy kuchaři možnost vytvořit jídlo chutné a voňavé, obměnou koření lze připravit ze základní suroviny paletu rozmanitých jídel, anebo také ďábelský pokrm ostře louhovité chuti, který svou ostrostí vyvolá v ústech oheň a ostatní složky jídla vůbec zaniknou. Anebo lze z obavy před "škodlivostí" koření uvařit jídla mdlá, bez chuti, tak "úžasně zdravá", až jsou nejedlá.

Kořením v pokrmech má svůj význam. Sbíhají-li se nám na chutná a voňavá jídla sliny, vylučují se také trávicí šťávy v našem zažívacím traktu a jídlo je pak dobře tělem využito. Koření exotické i bylinkové je pro zdravého člověka v úměrné dávce neškodné, dokonce velmi prostpěšné. Celá řada koření rostlinného původu jsou vlastně léčivé rostliny - ať už u nás rostoucí, nebo dovážené. A lékařská věda se dnes vrací k léčivým rostlinám a ověřuje řadu dříve zavrhovaných názorů o jejich léčivosti. Sama chemie není všechno, musí být v tom směru doplňována přirozenými, tělu prospěšnými látkami získanými z rostlin. A tak pomáhá i úměrně užívané koření, tak jak už ro řekl v pradávnu Paracelsus:

"Pouze dávka to dělá, aby věc nebyla jedem."

V tomto případě záleží také na klimatu. Vysoké dávky dráždivého koření v exotických jídlech v tropických pásmech mají svůj význam. Horké klima zbavuje člověka chuti k jídlu. Proto jejich "hořící" pokrmy, aby byla vzbuzena chuť k jídlu, aby se lépe trávilo. A tamní zrychlený metabolismus tedy vyšší dávky koření vyžaduje. Jestliže jsme do naší knihy zařadili exotické předpisy, pak předpokládáme, že je budou používat lidé zdraví a jednou za čas. Naše rady v tomto směru jsou zaměřeny na zkušenější kuchaře, kteří mají vaření jako koníčka a kteří občas chtějí překvapit změnou, jídlem zcela odlišným od běžné české kuchyně. Jinak je lépe držet se té zásady, že každá národní kuchyně je především poplatná svému podnebí, svým základním surovinám k vaření, svým zvyklostem - a to všechno má být usměrněno podle zásad správné výživy. Ale zdravě upravené a chutné pokrmy odjinud také rádi přijímáme, obohatíme tím svůj jídelníček. Platí to i o koření, především o zeleném koření - vonných bylinkách, které kdysi do naší kuchyně patřily a které jsou tak chutné i zdravé.

Tato kniha má být vodítkem pro zkušenější kulináře, nezabývá se tedy obecně známými způsoby úpravy jídel. Spíše chce poradit, co si počít s kořením, jak a co kořenit a jak které koření prospívá organismu. Prostě seznámit čenáře se škálou koření, především s těmi druhy, které lze u nás koupit. Nu, a pro ty zvídavější něco málo i o koření, které u nás běžně není. Však oni si je seženou, budou-li je mermomocí chtít.

The IMPORTANCE of SPICES in the modern VÝŽIVĚKolem the use of spices in recipes, especially exotic imported species, there are many opinions and arguments about the suitability or harmfulness. Not all are correct. The smell and taste of the food, appearance, how could the science on nutrition for good digestion, they are just as necessary as the content of biologically valuable components (proteins), fats, carbohydrates, vitamins, enzymes, minerals, i.e.). The food is as uninviting, flavours, fragrances, which is eaten with reluctance, the organism is not well spent. So, of course, does not have an excess of spices to hide poor quality eg. meat, but a reasonable dose of spice to highlight and emphasize the taste for simple and even poorer diet. Spices, cookbooks or the Cook gives the attention of great power, which should be properly used, but not abused. Spice chefs giving the possibility to create food tasty and fragrant, you can prepare a version of the Spice from a diverse palette of basic raw materials, or Devil's food dish, the taste of the louhovité sharply its poignancy in his mouth and the other components of the food, the fire at all. Or it can be from the "škodlivostí" of spices to cook meals dull, tasteless, "healthy" until they are nejedlá.Spices in recipes has its importance. If we converge on the tasty and aromatic food, saliva, the digestive juices are also in our digestive tract and food is then used by the body. Exotic spices and herb is for a healthy man in proportion to the dose even harmless, very prostpěšné. Many spices of plant origin are medicinal plants-whether in us growing, or imported. And medical science is now returning to the medicinal plants and have a number of previously zavrhovaných views on their léčivosti. Chemistry isn't everything, itself must be supplemented in that direction, the beneficial substances to natural body derived from plants. And so it also helps in proportion to the spice, as I said in the Paracelsus pradávnu, ro: "only the dose makes a thing not to go."In this case, it depends on the climate. High doses of spice in the exotic dishes lascivious in tropical zones have meaning. Hot climate deprives the human appetite. Because of their "burning" dishes that the vzbuzena appetite to better spent. And its accelerated metabolism of higher doses of spices required. If we are in our books, then joined the exotic, we assume that they will apply the people health and once in a while. Our Council in this regard are aimed at more experienced chefs who have cooking as a hobby and who want to surprise change, sometimes the food completely different from the normal of the Czech cuisine. Otherwise, it is better to stick to the principle that each national cuisine is mainly poplatná her climate, its basic raw materials for cooking, its practice-and it all has to be usměrněno according to the principles of good nutrition. But healthy and tasty dishes from elsewhere, we also like to obohatíme by your diet. This is true even of spices, especially on the Green herbs, spices fragrance-which once belonged to our kitchen and are so tasty and healthy.This book is intended to be a guide for the more experienced kulináře, therefore does not deal with presentations of well-known dishes. Rather, he wants to help, what to do with spices, how and what and how the Spice seasoning which is good for the body. Just familiarize yourself with the variety of spices, čenáře, in particular with those types, which you can buy from us. Well, and for those zvídavější little of spices, which normally is not with us. However, they get it, if it is hot to want.