DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Skořice / Cinnamon
SKOŘICE Cinnamomum sp.

Aromatická kůra stálezelených tropických stromů se odnepaměti používá jako oblíbené koření.

Její původ byl v Evropě dlouho opředen tajemstvím. Postarali se o to arabští obchodníci, jejichž neuvěřitelné báchorky opakovali ve svých spisech i slavní můžové vědy starého Řecka a Říma.

Skořicová kůra je typické koření Starého světa. Pochází z asijských tropů.

Rostla původně na indickém subkontinentě a v Číně. Zde byla také známá jako koření snad již

4000 let př.n.l. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům.

Skořici jako léku se ve starém Římě a Řecku přikládala velká moc.

Tehdy bylo rozšířeno přísloví: Devím se, že umírá člověk, který užívá skořici.

Po nástupu kolonialistu - ať už to byli Portugalci, Holanďané, či posléze Britové - pěstování a obchod skořicí byly monopolizovány. Neobešlo se to bez násilí a patřičných krutostí páchaných na místním obyvatelstvu, které se samozřejmě snažilo oplácet kolonizátorům stejnou mincí, jakmile se k tomu naskytla příležitost. Po červenohnědé svitky voňavými silicemi nasáklé kůry vyteklo dost krve.

Původně se kůra loupala z planě rostoucích stromů, ale postupně se začaly vysazovat plantáže ze skořicovníků.  

Skořicovník, který nosí vědecký název Cinnamomum, má více botanických druhů.

Velmi známý a také nejkvalitnější je skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum).

Stromy tohoto druhu jsou 6-10 m vysoké se světle zelenými listy s výraznou nervaturou.

Listy i drobné nenápadné květy vydávají zvláštní příjemnou vůni.

Kůra vývá šedohnědá až žlutošedá, hladká.

Na plantážích se pěstuje většinou jako keř asi 3 m vysoký, protože kůra nejlepší jakosti je z mladých větévek, asi tříletých.

První úroda může být sklizena po dvou až třech letech, ale nejjakostnější kůra se sklízí asi z osmiletých keřů. Skořicovník dobře prospívá v horkém a vlhkém prostředí s průměrnou teplotou asi 30 °C.

Nejčastěji se rozmnožuje semenem, méně odnožemi nebo hříženci.

Pro produkci koření se odřezávají výhony většinou dvakrát ročně: v květnu a podruhé v říjnu.

Sklizené pruty se očistí od postranních větévek a listů a potom se kůra sloupne.

Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se jeden až dva dny pod rohožemi fermentovat.

Potom se očistí od vrchní korkové vrstvy a vnitřních částí lýka.

Očištěné svitky kůry se suší na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají jakési dvojtrubky. V průběhu schnutí dostává kůra žlutohnědou, tedy skořicovou barvu.

Trubky o několika vrstvách dosahují někdy dělky až 1 m.

Latinské označení skořice je "canella", což značí trubka.

Vzhledem k tomu, že nároky na kvalitu skořice jsou velmi vysoké, třídí se svitky podle barvy,

síly a velikosti. Existují ještě určité nižší třídy zlomkové skořice, která může také sloužit k výrobě silice nebo mleté skořice a která se u nás konečně používá v daleko větší míře než skořice svitková.

Cejlonský skořicovník se pěstuje i v jiných tropických oblastech, má četné odrůdy, ale nikde neobsahuje takové kvality jako na Srí Lance.

Dalším neméně významným druhem skořicovníku je skořice čínská s vědeckým

 CINNAMON Cinnamomum SP.Aromatic bark of evergreen tropical trees have used as your favorite spices.Its origin was in Europe remains a secret for a long time. Took care of that Arab traders, whose incredible stories they repeated in their writings and the famous můžové of science, ancient Greece and Rome.The bark is a typical spices cinnamic old world. Coming from the Asian tropics.Originally grew on the Indian subkontinentě and in China. There was also known as spice, perhaps již4000 years BC As medicine and flavouring ingredient in drinks has been known as the old Egyptians. Cinnamon in medicine as the old Rome and Greece made great power.Then it was extended to proverb: Devím that is dying, a man who used cinnamon.After kolonialistu-whether they were the Portuguese, the Dutch, and then the British-cultivation and trade of cinnamon were monopolizovány. Was without violence and atrocities committed against the local Bay population, which, of course, seek to strike the same coins as soon as the perceived coloniser with the opportunity. The reddish-brown bark of the sodden silicemi fragrant coils leaked out enough blood.Originally, the bark peeled from the wild trees, but gradually began to render inoperative the plantation of skořicovníků. Skořicovník, who wears a scientific name Cinnamomum, has more botanical species.A very famous and also the best is skořicovník Ceylon (Cinnamomum zeylanicum).Trees of this kind are 6-10 m high, light green leaves with a distinct nervaturou.Leaves and small inconspicuous flowers issued a special fragrance.Bark up žlutošedá vývá, swift, smooth.Most of the plantations are grown as a shrub about 3 m high, because the best quality is from the bark of young twigs, about three-yearly.The first harvest may be harvested after two to three years, but the bark is harvested about nejjakostnější from the eight bushes. Skořicovník good benefits in the hot and humid environment, with an average temperature of about 30 ° c.Most often it multiplies the seed, less brands or layers.For the production of spices are cutting stems mostly twice a year: in May and again in October.Harvested rods is cleaned from the side of twigs and leaves, and then bark just flips right up.The bark of the sloupnuté bars are packaged in bundles and allow one to two days under mats fermentation.Then clean the Cork from the top layer and the internal parts lýka.Adjusted the bark is dried on the scrolls. After uschnutí, the two edges of the characteristic svinují in and some are dvojtrubky. In the course of drying the bark, yellowish brown receives a cinnamon color.Pipes on several layers are sometimes up to 1 m, a Latin designation of the cinnamon is "canella", which is a tube.Whereas, the demands on the quality of the cinnamon is very high, is determined by the color of the scrolls, strength and size. There are still some lower grade broken cinnamon, which can also be used for the manufacture of essential oils or ground cinnamon and that we finally used in a far greater degree than cinnamon svitková.Ceylon skořicovník is grown in other tropical areas, has many varieties, but nowhere does not contain such a quality as to Sri Lanka, Other important species. equally cinnamon-tree flowers of China with scientific

názvem Cinnamomum cassia. Tento čínský skořicovník je velmi podobný cejlonskému. Je poněkud statnějšího vzrůstu, má rozpukanou, popelavě šedou kůru a větší listy. Pěstování a úpravajsou rovněž obdobné, ale jeho kultuře se nemusí věnovat tolik péče. Kůra čínského skořicovníku je hrubší a tlustší, neuzavírá se do typickych trubek, ale tvoří polouzavřené trubky nebo ploché pruhy 20-50 cm dlouhé a široké 5 - 25 mm. Je poněkud méně voňavá a jemnější než cejlonská. Někdy má jemně svíravou chuť. Liší se také červenější a temnější barvou, drsnějším povrchem a tloušťkou. Někdy přichází do obchodu i v kusech. Označuje se také jako "Cassia vera" nebo "Cassia lignea". Čínská skořice obsahuje rovněž silici, která je podobná silici cejlonského skořicovníku, je však méně používána, protože mívá nepříjemnou pachuť. Skořicovník čínský se pěstuje hlavně v jižní Číně, východní Indii a v Indonésii. Drobné, dosud nevyvinuté plody čínského skořicovníku se sbírají a prodávají pod názvem "skořicový květ". Tyto "květy kassiové" (Cassia buds) obsahují 1-3 % silice, vyznačují se příjemnou vůní a používají se k výrobě likérů, čokolády nebo k destilaci skořicového oleje. Takzvaná "saigonská skořice " nebo i "malabarská skořice" jsou těžko definovatelné druhy, protože se často sbírají z divoce rostoucích skořicovníků různých botanických druhů. Rostou hlavně v Indočíně a Indonésii. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské aj. Silice skořicová má široké použití v potravinářském průmyslu a v kosmetice. Různé části skořicovníku dávají tři druhy silice: z kůry, z listů a z kořene. Silice obsahují eugenol a skořicový aldehyd cannamal. Skořicová droga (Cortex Cinnamomi) má použití i v lidovém lékařství. Vyrábí se z ní skořicový olej, tenktura, sirup a různé aromatické vody. Používá se jako chuťové korigens, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a zevně i proti revmatismu. Těhotné ženy by skořice neměly užívat příliš mnoho. Ale i americký kontinent má svou skořici. Je to skořice bílá (Canella alba), malý strom, který roste na Bahamských ostrovech, na Antilách a na Floridě. Poskytuje skořicově vonnou kůru, která se používá jako koření i jako léčivo hlavně v Americe. Vůní připomíná hřebíček a muškátové koření. Na trh přichází kůra tbavená korku v trubicích a žlabovitých kusech 4-20 cm dlouhých, 1-5 cm širokých a 2-5 mm tlustých. Kůra je na povrchu oranžově žlutá, uvnitř špinavě bílá, tvrdá a křehká, ostře kořenné chuti. Rovněž tak skořice hřebíková (Persea caryophyllacea) roste v tropické Americe, hlavně v Brazílii. Poskytuje kořennou kůru ostré palčivé chuti, vůní připomínající skořici a hřebíček. Prodává se hlavně v Americe a na trh přichází kůra loupaná ve spirálově svinutých trubičkách 50-60 cm dlouhých, 2-4 cm širokých a až 2 mm tlustých. Kůra je na vnitřní straně jemně vláknitá, špivaně šedevě hnědá, uvnitř poněkud tmavší. Používá se k výrobě silice a léčiv. Tyto americké skořice obsahují silici, pryskyřici a třísloviny. Jako koření je používá hlavně místní obyvatelstvo. Slouží také jako stomachikum, tonikum a stimulans.    
name of Cinnamomum cassia. This Chinese skořicovník is very similar to cejlonskému. It is somewhat statnějšího, the rozpukanou, was a gray bark and leaves. Cultivation and úpravajsou also similar, but its culture does not have to pay so much care. The bark of Chinese tree flowers and thicker is coarser, the typickych pipes does not conclude, but forms a partially-closed tubes or flat bars 20-50 cm long and broad, 5-25 mm Is somewhat less fragrant ... and softer than the Ceylon. Sometimes gently svíravou the taste. The difference is also redder and darker in color, rough surface and thickness. Sometimes it comes into Commerce, and in pieces. Also referred to as "Cassia vera" or "Cassia lignea". Chinese cinnamon oil also contains, which is similar to the tree flowers in exit, but less used because it has an unpleasant taste. Skořicovník Chinese is cultivated mainly in southern China, the East Indies and Indonesia. Small, immature fruits of Chinese tree flowers are to be collected and sold under the name "cinnamon flower". These "kassiové flowers" (Cassia buds) contains 1-3% essential oils, is characterized by a pleasant scent and is used for the production of liqueurs, chocolates or wine for distillation of the oil skořicového. The so-called "saigonská" or even "the cinnamon Malabar cinnamon" are hard to identify the species, because it is often collected from the wild skořicovníků of different botanical species. They grow mainly in Indochina and Indonesia. Cinnamon Spice has its main use as, in particular, in the preparation of sweet dishes, various pastries and cakes, fruit preserves, in likérnictví and in perfumery. It is also used in meat dishes in the kitchen Asian, Latin American, Arab, Turkish, Spanish, etc. Essential oils has broad application of cinnamic in the food industry and in cosmetics. Different parts of the tree flowers give three kinds of essential oils: from the bark, from the leaves and root. Essential oils contain eugenol and cinnamyl aldehyde cannamal. Cinnamic drug (Cortex Cinnamomi) is used in folk medicine. It is produced from the cinnamon oil, tenktura, syrup, and various aromatic water. It is used as a taste korigens, supports the appetite, improves digestion, bloating and even externally against against rheumatism. Pregnant women should not use the cinnamon too. But the American continent has their cinnamon rolls. It's a cinnamon white (Canella alba), a small tree that grows on the Bahamských Islands in the Antilles and Florida. Cinnamon bark, provides too which is used as a seasoning and as a medicine mainly in America. The scent is reminiscent of cloves and nutmeg spices. Market tbavená Cork tubes in the bark and žlabovitých pieces of 4-20 cm long, 1-5 cm wide and 2-5 mm thick. The bark is orange-yellow, on the surface inside the dirty white, hard and brittle, sharp taste than men do. Also cinnamon hřebíková (Persea caryophyllacea) grows in tropical America, mainly in Brazil. Provides a sharp burning taste spicy bark, cinnamon and clove-like scent. It is sold mainly in America and on the market comes in a helical twisted bark peeled reels, tubes of 50-60 cm long, 2-4 cm wide and up to 2 mm thick. The bark is fibrous on the inner side of the gently, špivaně šedevě Brown, slightly darker inside. This is used for the production of essential oils and medicinal products. These American cinnamon contain tannin and resin, oil. Like the spice is used mainly the local population. Also serves as a tonic and stimulant, stomachikum.