DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Sója
Sója

Sójové boby se považují za zásobárnu tzv. fytochemikálií. Patří k nim prospěšné antioxidanty, jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivým vlivem volných radikálů.

Používání sójových bobů tak snižuje riziko vzniku degenerativních chorob spojených s vyšším věkem,

jako je infarkt, rakovina a mrtvice. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny, působící účinně proti rakovině prsu, a flavonoid genistein, který zastavuje rakovinné bujení. Bylo zjištěno, že sója také přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a k prevenci infarktu.

Odborníci soudí, že částečná náhrada masa a mléka výrobky ze sóji může lidskému zdraví přinést řadu výhod. Sójové produkty lze zakoupit prakticky ve všech prodejnách s potravinymi.

Obsah bílkovin v sójových bobech (38 %) je vyšší než v mléce. Soudí se, že sója může být vhodným řešením hladovění milionů obyvatel Asie, protože na jednom akru se vypěstuje 20x více využitelných bílkovin než získáme z masa jatečného dobytka, krmeného pící ze stejné plochy.

V poslední době se sója stala jednou z nejvýznamnějších surovin sloužících k výrobě texturovaných rostlinných bílkovin (TVP), které se přidávají do různých potravin, jako jsou zmrzliny, sójové omáčky a tofu. Tzv. sójové mléko a sójové maso neobsahuje žádný nasycený tuk, cholesterol, ani případné znečišťující látky obsažené v mléce a mase. Většině lidí vyhovují jako plnohodnotné náhražky mléka a masa a představují skutečnou revoluci ve stravovacách návycích.

Soya proteins soya beans are considered a reservoir. fytochemikálií. They include the beneficial antioxidants, such as saponins, phytosterols and phenolic acids, protect the organism against harmful effects of free radicals.The use of soya beans and reduces the risk of degenerative diseases associated with higher age, such as a heart attack, cancer, and stroke. In infant formulas are included two plant oestrogens, acting effectively against cancer of the breast and the flavonoid genistein, which stops the growth of cancer. It was found that soya also contributes to reducing the level of cholesterol in the blood and to prevent stroke.Experts believe that partial replacement of meat and milk products from soya may bring a number of benefits to human health. Soy products can be purchased in virtually all shops with the potravinymi.The protein content of soy foods (38%) is higher than in the milk. Considers that soya can be a useful solution to hunger, because millions of Asia on one acre with 20 times more usable protein to grow than we get from meat slaughter livestock, fodder from the same area of the krmeného.In recent years has become one of the most important soya are the raw materials used for the manufacture of texturovaných plant protein (TVP), which are added to various food products, such as ice cream, soy sauce and tofu. The so-called soy milk and soy meat contains no saturated fat, cholesterol, and the potential pollutants contained in milk and meat. Most people meet as a fully-fledged substitutes, milk and meat, and constitute a real revolution in the stravovacách habits.

Sójové mléko

Je vítáno při alergických onemocněních dětí místo kravského mléka. Nefiltrované se hodí na snídani.

Můžeme ho různě chuťově upravit.

1. 1 hrneček sójové mouky nebo sójového plnotučného prášku, 4 hrnečky vody, med.

Studenou vodu postupně, za stálého míchání přiléváme do sójové mouky tak, aby se netvořily

hrudky. Necháme stát asi 2 hodiny, pak nádobku vložíme do horké vody a po dosažení varu

ve vodě necháme 20 minut. Pak mléko scedíme přes plátno a dochuťíme medem.

Vhodné pro kojence.

2. Dvě lžíce jemné sójové mouky nebo sójového plnotučného prášku, 1 litru vody, med (cukr).

Do vody přidáme sójovou mouku, zamícháme, zahřejeme k varu, krátce povaříme a osladíme

podle chuti. Podáváme na snídani.

3. 2 lžíce sójové jemné mouky nebo prášku, 1 litru mléka, 1/4 litru vody, med (cukr).

Mléko zředíme vodou a přidáme sójovou mouku. Zahřejeme k varu, krátce povaříme a osladíme.

Množství vody upravíme podle potřeby, nebo ji vynecháme. Přidáním sóje mléko dostane

příjemnou nasládlou oříškovou chuť i bez přidání medu.

4. V mléce stačí sóju zamíchat za studena. Pije se teplé nebo studené i jako kakao či koktail.

Soy allergy diseases mlékoJe welcomed the children instead of cow's milk. Unfiltered with breakfast.We can adjust the flavour differently. 1 cup soy flour or whole milk, soya powder, 4 cups of water, honey.Cold water gradually, stirring the soya flour přiléváme to netvořilyhrudky. Let stand for about 2 hours, then put the bottle in hot water and after the varuve leave water for 20 minutes. Then to strain the milk through the canvas and dochuťíme honey.Suitable for infants. Two spoons of soy flour, soya or subtle whole milk powder, 1 litre of water, honey (sugar).The water we add soy flour, she goes, let's warm up to boiling, briefly and more Parboil osladímepodle taste. Served for breakfast. 2 teaspoons of soy flour or powder, fine, 1 litre of milk, 1/4 litre of water, honey (sugar).Zředíme water and add the milk, soy flour. Let's warm up to boiling, briefly and more Parboil an idiom.Adjust the quantity of water as needed, or you lose it. Add the milk-hazelnut infant formulas dostanepříjemnou taste, even without the addition of honey. Stir in the milk just soju cold. Drunk hot and/or cold i like cocoa or a cocktail.

Sójový tvaroh - tofu

Sójové mléko zahřejeme, pokapeme citronovou šťávou (asi půl citronu na 1,5 l mléka), případně trochu osolíme. Necháme 15 minut stát až se vytvoří sraženina podobná tvarohu. Opatrně ji vyjmeme lžící a necháme okapat na plátně nebo na gáze napnuté na sítu.

Sójový tvaroh přidáváme do různých pomazánek a zeleninových jídel, která můžeme dochutit sójovou omáčkou. Tekutinu, která zůstala při přípravě tvarohu, je nutné vylít.

Tamari

Je mléčně kyselá vykvašená sójová omáčka. Nejlépe se hodí k ochucení obilí. Při přípravě jídla se doporučuje solit jen málo a potom na stole okořenit sójovou omáčkou.

Tofu

Tofu je základem japonské kuchyně, ale jeho popularita rychle stoupá i v evropské kuchyni. Vyrábí se ze sraženého sójového mléka - sójového tvarohu. Konzistencí připomíná sýr. Na trhu se s ním setkáváme v nejrůznějších podobách - hedvábné či tvrdé tofu, uzené, na smažení nebo na pudinky.

Dnes už tofu koupíme nejen ve specializovaných prodejnách racionální výživy, ale také v běžných supermarketech.

Dušené tofu s hráškem

Na slunečnocovém oleji krátce osmahneme nakrájenou cibulku i s natí nebo pórem, přidáme sójový tvaroh tofu nakrájený na malé kostky, koření (Vegeta, mletý kmín), sůl a znovu několik minut smažíme. Pak přidáme maizenu rozmíchanou v troše studené vody a přidáme zelený hrášek. Přiklopené na mírném ohni dusíme asi 2 - 3 minuty.

Vlašský ořech

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem bílkovin, železa a vápníku. V čínském lidovém léčiteství se používají k léčení zácpy a astmatu. Nálev z listů se používá zevně k léčení ekzémů a prospívá pleti. Olej slouží v kuchyni do dresinků. Teplý ořechvý olej se v lidovém léčitelství využívá zevně k tišení zánětů středního ucha. Vlašské ořechy obsahují kyselinu ellagovou, antioxidant s protirakovinnými účinky.

Mají rovněž vysoký obsah olejů typu omega-3.

 Tofu-tofu soy milk get warm, pokapeme lemon juice (about half a lemon 1,5 l of milk), or a little bit of salt. Let stand for 15 minutes to wash the precipitate similar to cream cheese. Carefully with a spoon and let her withdraw the drip painting on canvas or on the gáze on the tense SITA.Add tofu to the different spreads and vegetable dishes that we can top your soy sauce. The liquid, which remained in the preparation of bread, it is necessary to pour out.TamariJe vykvašená sour milk-soy sauce. Best suited for flavouring the corn. In the preparation of meals is recommended to pay very little and then flavour the sauce on the table.TofuTofu is the foundation of Japanese cuisine, but its popularity is rising fast in the European cuisine. It is produced from curdled milk-curd, soya, soya. Consistency is reminiscent of the cheese. On the market are occurring in a variety of forms-silk or hard tofu, smoked, or frying the puddings.Today we not only in tofu, specialized stores rational nutrition, but also in mainstream supermarkets.Braised tofu with hráškemNa slunečnocovém oil osmahneme chopped hot dogs and briefly with cut or add tofu & leek, cut into small cubes of tofu, spices (cumin, ground Vegeta), salt and meat grinder a few minutes again. Then we add maizenu rozmíchanou in a little cold water, and add the green peas. Standing up against the fire we're frittering away about 2-3 minutes.Mayonnaise ořechVlašské nuts are a good source of protein, iron and calcium. In Chinese folk léčiteství are used to treat constipation and asthma. A covering of leaves is used externally to treat ekzémů and good for the skin. The oil is used in the kitchen in the preparation of vinaigrettes. Warm ořechvý oil is in folk medicine used externally to the quenching inflammation middle ear. Walnuts contain ellagic acid, an antioxidant with protirakovinnými effects.They also have high levels of omega-3 oils.

Jsme-li odkázáni na nesolenou dietu

Neslazenou chuť pokrmů se snažíme zakrýt nakyslou příchutí kyselého mléka nebo kyselé smetany.

Používáme aromatické druhy zeleniny jako jsou celer, pór, petržel, hlávkové zelí, cibule, vše připravené nakyselo jako saláty a zalité kyselým mlékem. Okyselená řepa s křenem může dobře zakrýt neslanou chuť. Uvařené brambory dochucujeme kmínem, jpažitkou, petrželovou natí nebo posekaným pórem. Brambory pečené ve slupce jsou chutnější než vařené.

Při přípravě pokrmů vždy používáme větší množství cibule, kmínu, kopru, bobkového listu, majoránky než obvykle. Nebojte se nesolit. Syrová i dušená zelenina si často udrží přirozenou vlastní chuť. Můžeme ji vylepšit jogurtem, kyselým mlékem, citronovou šťávou nebo nastrouhaným křenem.

Náhradu za kuchyňskou sůl přidáváme až do hotových pokrmů. Chuťově se však kuchyňské soli nevyrovná.

 If we are directed to be dietuNeslazenou the taste of dishes we are trying to cover up the tart flavor sour milk or sour cream.We use aromatic vegetable species such as celery, leeks, parsley, cabbage, onions, all prepared salads and smothered in sour as sour milk. Okyselená beets with horseradish may well cover up a salt-free flavor. Cooked potatoes dochucujeme caraway, parsley leaves, or jpažitkou, posekaným & Leek. Potatoes baked in skin are tastier than cooked.In the preparation of dishes, always use a larger quantity of onions, cumin, dill, bobkového, majoránky than usual. Don't worry, nesolit. Raw and stew often keep the natural taste of its own. We can improve it with yogurt, sour milk, lemon juice and horseradish nastrouhaným.Compensation for adding salt until the finished dishes. However, the flavour of salt.

Závěr

Už čtyřista let před naším letopočtem slavný řecký lékař Hippokrates, otec moderní medicíny, řekl:

"Nechť je jídlo vaší medicínou a medicína vaším jídlem".

Musela uplynout více než dvě tisíciletí, aby lékařská veřejnost konečně připustila, že měl pravdu.

Zdravé jídlo může být mocným lékem, nezdravé cestou do nemocnice. Dnes už tuhle tisíciletou pravdu uznávají i popřední světové organizace a mezinárodní lékařské společnosti.

 The conclusion of the four hundred years Now before a.d. the famous Greek physician Hippocrates, the father of modern medicine, he said: "let the food your medicine and medicine your food."She had to pass more than two millennia, to the medical public, finally admitted that he was right.Healthy food can be a powerful drug, unhealthy, on the way to hospital. Today, although this right recognised organisation and the international popřední global medical company.

CO VÍME O SÓJI? Sója je významnou potravinou konce dvacátého století, a to tak významnou, že z celosvětového pohledu lze doslova hovořit o nenahraditelné zásobátně bílkovin, zejména pro obyvatele zemí Asie i dalších hustě zalidněných oblastí. Sója patří mezi luštěniny a pochází z východní Asie. V Číně jsou sójové boby důležitou potravinou již tisíce let. Podle archeologů byl divoký předchůce sóji znám již před 25 000 léty. Psané záznamy o pěstování sóji pocházejí z doby před cca 5 000 léty. Významný boranik Carl von Linné, který uvedl v r.1737 sóju zřejmě poprvé do seznamu rostlin v Evropě, jistě netušil, že tato plodina bude za pár století nejen univerzální a levnou potravinou, ale i surovinou pro výrobu mnoha věcí denní potřeby. V současné době dosahuje světová produkce sójových bobů stamilionů tun. Pro nás, Evropany, a další národy s vyspělou civilizací a s dostatkem potravin, je však sója důležitá něčím jiným. V zemích s vysokou spotřebou masa, mléka, mléčných výrobků a spolu s tím i nadměrnou konzumací nasycených tuků apod. hraje sója roli dieteticou, ozdravnou. Nahrazuje totiž živočišnou bílkovinu bílkovinou rostlinnou, živočešný tuk nadradí blahodárnými nenasycenými mastnými kyselinami a nese s sebou mnoho dalších, pro náš civilizačními chorobami narušený organismus důležitých, látek. Za zmínku stojí i fakt, že země s vysokou konzumací sójových produktů, jakými jsou Japonsko a Čína, jsou zeměmi s nejnižším výskytem civilizačných chorob (ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak, rakovina ap.) a např. Japonsko patří i mezi země s nejvyšším průměrným věkem obyvatel. Čím je sója bohatá? Stručně řečeno, v sóji jsou bohatě zastoupeny téměř všechny základní živiny a dlouhá řada dalších, pro život důležitých, látek. Naopak neobsahuje některé dnes obávané složky potravy, jakými jsou např. cholesterol a nasycené mastné kyseliny. Ve 100 g sójových bobů je přibližně obsaženo: hodnotné bílkoviny 36 g, nenasycené tuky 20 g, sacharidy 30 g vláknina 5g. Z minerálních látek obsahuje 100 g sóji přibližně: vápník 250 mg, hořčík 240 mg, fosfor 560 mg, draslík 2 000 mg, dále mangan, železo, zinek. Z vitaminů jsou v sóji zastoupeny zejména karotény, vitaminy skupiny B, kyselina listová, pantotenová, vitamin E a biotin. Sója je také poměrně bohatá na lecitin. Čerstvé klíčky sóji obsahují také vitamin C. Pokrmy ze sóji konkurují biologickou hodnotou pokrmům z živočišných bílkovin, neobsahují však cholesterol!                   Ochranná a preventivní role sóji Sója má kromě vysoké výživové hodnoty i řadu faktorů, které chrání a podporují naše zdraví. Nenasycené mastné kyseliny chrání naše cévy před aterosklerózou, působí na snížení cholesterolu v krvi, příznivě působí také na naši nervovou soustavu, ovlivňují stav pokožky a látkovou výměnu. Vitaminy skupiny B, vitamin E, karotén, lecitin a další příznivě ovlivňují naši nervovou soustavu, chrání tkáně a posilují imunitní systém. Vyvážený obsah vápníku a hořčíku a dalčích minerálů působí kromě jiného příznivě na naše svaly, šlachy a kosti.Některé prameny hovoří i o protirakovinném působení sóji. Sóju řadíme k potravinám zásadotvorný.
 
WHAT DO WE KNOW ABOUT SOYBEAN? Soya is an important foodstuff, the end of the twentieth century, and it's so important, that in a worldwide perspective, you can literally talk about irreplaceable zásobátně proteins, in particular for the countries of Asia and other densely populated areas. Soya is among the legumes and originates from East Asia. In China, an important food are soya beans already thousands of years. According to the archeologists, the wild soybean předchůce was already known before the 25 000 years ago. The written records of the cultivation of soybeans come from before about 5 000 years ago. Significant boranik Carl von Linné, who stated in r. 1737 probably first to the list of soybean plants in Europe, of course, had no idea that this crop in a couple of the century not only universal and cheap food, but also the raw material for the production of many things daily needs. Currently, the world production of millions of tonnes of soya beans. For us, Europeans, and other Nations with advanced civilizations, and with enough food, however, is another important soybean. In countries with a high consumption of meat, milk, milk products, and together with the abuse of saturated fats, etc. He plays the role of soya, dieteticou ozdravnou. Replaced by the animal protein protein plant, živočešný fat nadradí beneficial unsaturated fatty acids and carries many other civilizačními diseases, for our organism, important substances to be disturbed. It is noteworthy also that countries with high consumption of soy products, such as Japan and China are countries with the lowest occurrence of civilizačných diseases (ischemic heart disease, high blood pressure, cancer, etc..) and for example. Japan is among the countries with the highest average age of the population. What is a soya rich? In short, are richly represented in the soya almost all the essential nutrients and a long life for a number of other important substances. Conversely, the dreaded folder does not contain any food today, such as. cholesterol and saturated fatty acids. In 100 g of soya beans is roughly contained valuable protein 36 g:, unsaturated fats 20 g, carbohydrates 30 g of dietary fiber 5 g. From the minerals it contains 100 g of soya about 250 mg of calcium: magnesium, 240 mg, phosphorus 560 mg, potassium 2 000 mg, manganese, iron, zinc. Of vitamins are in soya, vitamins, in particular, represented karotény in Group B, folic acid, vitamin, vitamin E and biotin. Soya is also relatively rich in lecithin. Fresh soya bean sprouts also contain vitamin c. Dishes from soya meal from compete with biological value, however, do not contain animal protein, cholesterol! Protective and preventive roles of soya bean Soya has in addition to the high nutritional value and a number of factors, which protects and promotes our health. Unsaturated fatty acids protects our blood vessels before acting on the reduction of atherosclerosis, cholesterol in the blood, works also on our nervous system, affect the condition of the skin and cloth. Vitamins group B, vitamin E, lecithin, karotén, and more favourably affect our nervous system tissue, protects and strengthens the immune system. Balanced content of calcium and magnesium and minerals than any other dalčích favourably to our muscles, tendons and bones.Some of the sources talk about protirakovinném of soya. Soybean include the food zásadotvorný.
 
Pestrý výběr sóji a sójových produktů Sójové boby U nás jsou na trhu sójové boby žluté a drobná zelená sója Mungo (vigna zlatá). Zrna mají tvar kuličiy, která po nabobtnání získají protáhlý fazolovitý tvar. Žluté sójové boby doporučujeme používat výhradně pro tepelné zpracování. Zelenou sóju Mungo jednak vaříme jako luštěninu, ale také klíčíme a konzumujeme hlavně za studena. K dostání jsou i sójové boby sterilované, přírodní nebo se zeleninou. Přírodní sterilované boby nám ušetří čas pro vaření a jsou vždy správně uvařeny. Sójová mouka Na trhu jsou v současné době sójové mouky plnotučné i odtučněné. Plnotučné: - plnotučná sójová mouka hladká-SOJA Kolín, Čokoládobny a.s. - plnotučná sójová mouka hrubá-SOJA Kolín, Čokoládovny a.s. Odtučněné: Jemný odtučněný sójový pudr různé provenience a kvality. Vyrábí se odstraněním sójového oleje z vloček. Z hlediska výživovlých hodnot a zpracovatelských a chuťových vlastností považujeme za vhodnější použít mouku plnotučnou. Zároveň můžeme cca o 10% snížit dávku oleje nebo tuku. Je však třeba se přesvědčit o její čerstvosti, nejlépe podle data minimální trvanlivosti na obalu. Odtučněné sójové mouky se nejen hůře zpracovávají, ale mají často i různé pachuti, zřejmě jako výsledek extrakce oleje za tepla a ani jejich vzhled není vždy dosti vábný. Navíc musíme k takové sójové mouce např. při přípravě těsta téměř vždy rostlinný olej nebo tuk přidat, abychom dosáhli požadované vláčnosti směsi, a tak nic neušetříme. Zdá se, že mnohé odtučněné sójové mouky jsou spíše zdrojem příjmů pro výrobce nežli zdrojem zdravé a chutné výživy pro spotřebitele. Snad lze tyto mouky doporučit k přípravě pomazánek apod., k nízkokalorickým dietám či jinému speciálnímu použití. V našich receptech jsme pracovali se sójovými moukami plnotučnými a jen s nimi ručíme za chuť a kvalitu pokrmů.       Sójové vločky V prodejnách zdravé výživy a některých supermarketech dostaneme sójové vločky připravené válcováním celých sójových zrn (po předběžné úpravě). Jsou termizované nebo jinak upravené, podle obsahu tuku u známých druhů se zdá, že jde o produkty plnotučné. Tyto sójové vločky lze použít celé nebo drcené především jako náhradu oříšků. SÓJA Kolín, Čokoládovny a.s. má ve výrobním programu t.č. i odtučněné sójové vločky (vzhledem připomínají např. sušené pšeničné klíčky). Fjejich použití všestrannější - do pomazánek, pudingů, koktejlů, do těsta apod., v současné době však nejsou do maloobchodní sítě distribuovány. Sójové mléko Připravuje se, řečeno zjednodušeně, povařením nabobtnalé sójové drti s vodou a následným přefiltrováním. Dnes již mléko ze sóji doma připravujeme jen vzácně (postupy viz dále), protože náš trh je zásoben mnoha druhy tekutého i sušeného sójového mléka. Sójové mléko dobré kvality nadradí mléko kravské a můžeme jej použít všude tam, kde jsme vzyklí používat mléko domácích zvířat. Pro některé alergiky je sójové mléko nenahraditelné. Ze sójového mléka se připravuje sójový jogurt, který můžeme také koupit hotový v prodejnách se zdravou výživou. Za hodnotné považejeme zejména sušené sójové mléko, jehož výchozím produkterm je tofu (např. od firmy Sovex Natural Foods, Inc.).
 
A colourful selection of soya and soya products, soya beans are on the market for soya beans, yellow and a little green soya Mungo (vigna gold). Grains have the form kuličiy, which, after the swelling get elongated shape fazolovitý. Yellow Soybeans we recommend that you use only for thermal processing. Green soju, we as luštěninu Mongoose, but also klíčíme and konzumujeme especially in the cold. Available are also soya beans canned, natural or with vegetables. Natural canned beans will save us the time for cooking, and are always properly boiled. Soya flour on the market currently, soya flour, whole and skimmed. Whole:-plnotučná soya flour smooth-SOJA Cologne, Čokoládobny a.s.-plnotučná soya flour gross-SOJA Cologne, the chocolate company: defatted soya Skimmed a fine powder of different provenance and quality. It is produced by removing the soya oil from flakes. In terms of processing and výživovlých values and taste we use flour plain pasteurised. At the same time we are about 10% lower dose of oil or fat. It is, however, must make its freshness, preferably according to the date of minimum durability on the packaging. Skimmed, soya flour, but not worse often have different taste, probably as a result of the extraction of oil for heat, and their appearance is not always quite objectionable. In addition, we have a soy flour for example. in the preparation of the dough almost always vegetable oil or fat, add to the mixture, and so vláčnosti nothing neušetříme. It seems that many soy flour, defatted are more a source of income for the producers, rather than a source of healthy and tasty food for consumers. Perhaps you can recommend to prepare the flour spread, etc., nízkokalorickým dietám or other special uses. In our recipes we've worked with the sójovými moukami plnotučnými and only with them for the press corps is good taste and quality of food. Soy flakes in the stores and some supermarkets, health food get prepared by rolling whole soya-bean flakes, soya, grains (after pre-treatment). Thermized milk or are otherwise prepared, according to fat content for known species, it seems that the whole products. These soy flakes can be used whole or crushed as the replacement for peanuts. SOYA Cologne, the chocolate company has in the production of t.č. and defatted soya flakes (dried wheat, for example, are reminiscent of the keys). Fjejich the use of more versatile-the spreads, pudingů, cocktails, to the dough, etc., at the present time, however, they are not distributed to the retail network. Soy milk is being prepared, put simply, soy mash by boiling with water, bloated, and then přefiltrováním. Today the milk from soybeans at home we rarely (procedures, see below), because our market is provided many kinds of liquid and powdered soya milk. Soy milk, cow's milk nadradí of good quality and can be used everywhere where we vzyklí use the milk of domestic animals. For some ' allergy is soy milk. Of soya milk is soya yoghurt, which we can also buy ready made shops with healthy nutrition. Valuable považejeme in particular dried soy milk, tofu, the default is produkterm (e.g. from the company Sovex Natural Foods, Inc.).
 
 
Tofu - sójový sýr (tvaroh) Srážením sójového mléka např. chloridem hořečnatžm nebo výtažkem z mořské soli (Nigari), v domácnosti pak šťávou z citrónu, dostaneme sójový tvaroh - tofu. Tofu je mimořádně významnou dietetickou potravinou vhodnou pro všechny generace. Je lehce stravitelné, má vysoký obsah hodnotných bílkovin, obsahuje vhodný poměr nenasycených mastných kyselin, neobsahuje cholesterol a lze jej doporučit všude, kde si přejeme snížit spotřebu masa a produktů živočišného původu, a přitom si chceme opravdu pochutnat a dodat tělu potřebné bílkoviny a další prospěšné látky. Tofu se vyrábí měkké a tužší. Měkké tofu používáme jako tvaroh nebo čerstvý sýr. Tužší druhy můžeme upravit jako maso - pečením, smažením, grilováním a dodat mu pomocí koření nebo i uzením mnoho lákavých chutí. V Asii je známa ještě řada dalších produktů, připravených ze sójového mléka. Za zmínku stojí např. u nás neznámý sušený "Bean curd" - něco jako sušený škraloup ze sójového mléka. Má vysoký obsah bílkovin a v asijské kuchyni má široké použití. Tofu se na Východě prodává sušené.
 
Tofu-soy cheese (curd) By soya milk for example. hořečnatžm chloride, or extract from the sea salt (Nigari), in the household of the lemon juice, then, we get the tofu-tofu. Tofu is an extremely important food for all which generation. It is easily digestible, has a high content of valuable protein, contains an appropriate ratio of unsaturated fatty acids, it contains no cholesterol and can be recommend wherever we wish to reduce the consumption of meat and products of animal origin, and we really enjoy and add to the body of necessary proteins, and other beneficial substances. Tofu is made of soft and tough. Soft tofu we use as curd or fresh cheese. Can we edit as a stronger species of meat-baking, happy hunting grounds, barbecue, and deliver it with spices or smoking many tempting flavours. In Asia, it is known to have a number of other products prepared from soybean milk. It is noteworthy, for example. the unknown dried "Bean curd"-something like the scum of the soya milk powder. It has a high content of protein and in Asian cuisine has wide use. Tofu is sold dried in the East.
 
Fermentované sójové produkty Patří sem zvláště ochucovací prostředky připravené fermentací sójových bobů - tempeh, miso pasta a především různé druhy sójových omáček. Chceme-li jíst zdravě, musíme druh sójové omáčky pečlivě vybírat. Většinu, zvláště v Evropě a Americe připravených sójových omáček, nelze považovat za plně přírodní produkty. Jsou obvykle dochuceny hlutamanem sodným (má karcinogenní účinky, dětem do 3 let je zakázaný) a všelijak imitovány. Vyereme pravou sójovou omáčku SHOYU nebo TAMARI. Jsou sice dražší, ale chutnější a přírodní. Je třeba vědět, že pravá sójová omáčka není ve své podstatě pouhým dochucovadlem pokrmů. Sójová omáčka upravuje, hovoříme-li řečí východní dietologie, i charakter pokrmů. Pokrmy "posiluje", posouvá je směrem k principu "YANG".   Sójové maso Sójové maso (texturovaná sójová bílkovina) není produktem za který vděčíme asijské tradici. Teprve moderní technologie západních zemí umožnila v posledních desetiletích připravit sójový produkt s vysokým obsahem bílkovin a s texturou napodobující texturu masa. Tím byla splněna, dá-li se to tak říci, letitá touha lidí, inklinujících k vetetariánské stravě, jíst "maso" a přesto zůstat vegetariánem, a´t z důvodů etických, dietetických či jiných. Bílkoviny sójového masa jsou dobře stravitelné a po vhodné úpravě nám pokrm ze sójového masa velmi připomíná pokrm z masa živočišného. Snad tento moment je rozhodující při stále se zvyšující spotřebě této vegetariánské potraviny u nás. Jediné, co bychom mohli sójovému masu vytknout je to, že přirodní surovina (sója), než se dostane na talíř jako "sójové maso", projde poměrně náročným technologickým procesem. Musíme však vždy rozmumně zvážit výhody a nevýhody. U sójového masa je velká převaha výhod. Za nejdůležitější ůze považovat vysokou výživovou hodnotu sóji i sójového masa při absenci nasycených mastných kyselin a cholesterolu, nízkou energetickou hodnotu sójového masa, jeho velmi dobrou skladovatelnost v ochodě i v domácnosti, širokou využitelnost v kuchyni a v neposlední řadě i fakt, že sójové maso přispívá významným podílem ke snížení spotřeby masa v naší společnosti, což je z hlediska ozdravění obyvatelstva velmi významný faktor. Obsah základních živin ve 100 g sójového masa (průměrné hodnoty): Bílkoviny 50 g, sacharidy 31 g, minerální látky 6 g, hrubá vláknina 3 g, tuky 2 g. Využitelná energie 1 591 KJ/100 g (380 kcal).   Neobsahuje cholesterol! Bílkoviny sóji Bílkoviny z takového pokrmu lze pak považovat za plnohodnotné.                         Litá a šlehaná těsta Sachr dort se sójou 180 g celozrnné pšeničné mouky, 120 g cukru, 1 vejce, 80 g Hry, 100 g vařených sójových bobů, 40 g kakaa, 1/2 prášku do pečiva. Náplň: Zavařenina nebo čokoládový krém, Čokoládová poleva. Vařené boby pomeleme na masovém strojku. Heru utřeme se žloutkem, kakaem a cukrem a asi 1,5 dl vody, postupně vmícháme i mletou vařenou sóju. Nakonec zašleháme zlehka sníh z bílku spolu s moukou a práškem do pečiva. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě při teplotě 160 °C asi 45 minut. Plníme zavařeninou nebo čokoládovým krémem a polijeme kakaovou polevou.Celozrnný perník "Briliant" 1 kypřící prášek do perníku "Briliant", 500 g celozrnné pšeničné mouky, 70 g sójové mouky hladké plnotučné, 1 lžíce medu nebo ječného sladu, 60 g slunečnicového oleje, 120 g přírodního cukru, nejméně 250 ml mléka nebo vody, možno přidat naloženou dýni, spařené rozinky, ořechy, sušené bobule černého jeřábu a další sušené nebo kandované ovoce, Perla na vymazání plechu. V mise smícháme mouku, kypřící prášek Briliant a cukr. V mléce nebo vodě smícháme med, olej a sójovou mouku. Mléko s přísadami metlou dobře rozmícháme s práškovými surovinymi. Je-li těsto tužší než na bábovku, pak ještě přidáme po malých dávkách mléko nebo vodu. Nakonec lehce zapracujeme rozinky, nakrájené sušené ovoce, ořechy apod. Těsto nalijeme do Perlou vymazeného a moukou vysypaného plechu a zvolna pečeme při 160 °C asi 35 minut. Pro slavnostnější příležitosti potřeme zavařeninou a polijeme libovolnou polevou. Drobné pečené a nepečené cukroví Vanilkové rohlíčky sójové 150 g celozrnné mouky, 100 g sójové mouky hladké plnotučné, 30 g cukru, 140 g Hery, voda. Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr. Sójovou mouku na pánvi lehce opražíme. Prochladlou smícháme s celozrnnou moukou a cukrem a s Herou a několika lžícemi vody vypracujeme vláčné těsto, které dáme a 1/2 hodiny do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155 °C do růžova. Horké obalujeme ve směsi cukru. Sójové punčové bonbony 150 g odtučněných sójových vloček (SOJA Kolín), 150 praženýžch pšeničných nebo žitných klíčků, 80 g rybízové zavařeniny, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, popř. 50 g rozinek. Vločky lehce opražíme na pánvi a smícháme s klíčky, kakaem, zavařeninou a rumem, popř. přidáme spařené promyté rozinky. Hmotu dobře prohněteme a tvoříme melé kuličky, které obalujeme - polovinu v kakau a polovinu v kíčcích nebo vločách. Krém k plnění dortů a cukroví bez tuku 100 g sójové mouky hladké plnotučné, 100 g pšeničné mouky polohrubé, 1/2 l netučného mléka (může být sójové), 2 vanilkové cukry. Sójovou mouku smícháme s polohrubou moukou a na pánvi při mírné teplotě opražíme do světle žluta. Necháme vychladnout. Pak směs rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu, nejlépe v hluboké teflonové pánvi. Stále mícháme a vaříme alespoň 10 minut, až dostaneme hustý hladký krém. Máme-li rádi sladké, ještě přisladíme podle chuti. Vlažným krémem plníme řezy, dorty košíčky apod. Po úplném zchlazení krém ještě ztuhne. Obměny: Kakaový krém připravíme tak, že v mléce spolu s moukou rozšleháme kakaový prášek. Do krému můžeme přidat jemně mleté mandle, oříšky, kokos, rumovou příchuť apod.     Závěrem Sója luštěnina, sójové maso ( texturovaná sójová bílkovina ), tofu (sójový sýr), sójové mléko, jogurty, sójová mouka a vločky, to vše je u nás již delší čas běžně k dostání. Tyto zdroje výživově i prevenčně důležitých a přitom levných potravin nejsou dosud plně doceněny a patřičně využívány. Především lidé postižení nebo ohrožení srdečně-cévními a dalšími civilizačními chorobami by měli mít sóju a sójové produkty ve svém jídelníčku často. Je známo, že např. použití sójové mouky již v malých množstvích (1 díl mouky sójové, 10 dílů mouky pšeničné) podstatně ovlivní výživnovou hodnotu hotového pečiva, nahradí žloutky a tuky. Tímto obohacením se také sníží množství "prázdných kalorií", kterými je naše současná strava přesycena.   mají příznivou skladbu aminokyselin. Z rostlinných produktů má sója nejvyšší obsah esenciálních (životně důležitých) aminokyselin. Obsahuje např. hodně lysinu, některé esenciální aminokyseliny jí však chybí. Ty jsou však obsaženy v obilovinách (pšenice a další zrniny, jáhly, pohanka, amaranth, mouky a další produkty z nich vyrobené). Kombinací s obilovinami, tj. s pečivem, těstovinami, rýží apod., které obsahují esenciální aminokyseliny v sóji neobsažené, se zvýší biologická hodnota ssójového pokrmu tak, že se složení bílkovin blíží biologické hodnotě bílkovin z živočišných zdrojů.
 
Fermented soy products include, in particular, means prepared by the seasoning of the soybean paste miso, tempeh-and especially different kinds of soy sauces. If we want to eat healthy, we need to carefully select the type of soy sauce. The majority, particularly in Europe and America ready soya sauces, cannot be considered as fully natural products. They are usually dochuceny hlutamanem sodium (has a carcinogenic effect, children up to 3 years old is prohibited) and emulated by. Vyereme real soy sauce SHOYU or TAMARI. Although they are more expensive, but tastier and natural. It is also important to know that the right soy sauce is not inherently a mere dochucovadlem. Soy sauce, we talk to talk, and the character of dietologie Eastern dishes. Dishes "encourages the" moves towards the principle "is the YANG". Soy meat, Soy meat (textured soy protein) is not a product which we owe to the Asian tradition. Only modern technology has allowed the Western countries in recent decades to prepare soy product with a high content of protein and texture to imitate the texture of the meat. This was true to say that the age-old desire of people, inklinujících to a vetetariánské diet, eat "meat" and yet remain vegetarian, and don't for reasons of ethical, dietary or other. Protein, soya meats are good digestible and after suitable treatment of us soya, meat, very reminiscent of the dish of meat animal. Perhaps this moment is crucial for increasing consumption of this vegetarian food for us. The only thing we could also set it's sójovému meat, natural raw material (soya), before he gets to the plate as the "soy meat", through the relatively difficult technological process. We must, however, always rozmumně to consider the advantages and disadvantages. Soya meat is great for the predominance of advantages. The most important ůze be considered as high nutritional value of soybean and soybean products in the absence of saturated fatty acids and cholesterol, low energy value of soya meat, its a very good shelf-life in the ochodě and in the home, a wide application in the kitchen, and last but not least the fact that soy meat contributes significant to reduce the consumption of meat in our society, which is, in terms of the restoration of the population of a very important factor. The content of the basic nutrients in 100 g soya meat (average values): protein 50 g, carbohydrates 31 g, minerals, crude fibre 6 g 3 g fats 2 g usable energy 1 591 KJ/100 g (380 kcal). Does not contain cholesterol. Proteins soybean Proteins from such a meal can then be considered as fully-fledged. Aluminium and šlehaná dough cake with soy products Sachr 180 g whole wheat flour, 120 g sugar, 1 egg, 80 g, 100 g of cooked soybean, 40 g of cocoa, 1/2 baking powder. Scope: Jam or chocolate cream, chocolate icing. Cooked beans to the massive machine pomeleme. Heru utřeme with yolk, cocoa and sugar and about 1.5 dl water, gradually vmícháme and ground cooked soybeans. Finally, zašleháme white snow gently together with the flour and baking powder. Bake in a cleared and the flour dumped cake form at a temperature of 160 ° c for about 45 minutes. We jam or Chocolate custard and Sprinkle cocoa frosting."Diamond of the" whole-grain gingerbread 1 kypřící powder to gingerbread, "Diamond", 500 g of whole wheat flour, soya flour 70 g, 1 spoon full cream smooth honey or barley malt, 60 g of sunflower oil, 120 g natural sugar, 250 ml milk or water, add the pumpkin can be loaded, boiled raisins, nuts, dried berries of black ash and other dried or candied fruit, Pearl to clear the sheet metal. We mix the flour in the mission, Diamond powder and sugar kypřící. In milk or water, stir honey, oil and soy flour. Milk with additives to the scourge of fine powdered rozmícháme surovinymi. If the dough is tougher than at bábovku, then we add in small amounts of milk or water. Finally, we will include raisins, chopped and lightly dried fruits, nuts, etc. We pour the dough into the jewel of vymazeného and flour Tin and bake slowly mighty at 160 ° c for about 35 minutes. For a far more glamorous occasion potřeme jam and sprinkle any frosting. Small roast and nepečené candy Vanilla tootsie rolls, soya flour, 150 g wholegrain 100 g soya flour smooth whole, 30 g of sugar, 140 g, Hera's water. On the cover: 100 g powdered sugar, 1 vanilla sugar. Soy flour in the Pan was fried lightly. We mix with celozrnnou Prochladlou and sugar and flour with a few spoons of water Herou and will prepare a smooth dough that we give, and 1/2 hours in the refrigerator. From dough making small tootsie rolls, bake at 155 ° c into the pink. Hot obalujeme in the mixture of the sugar. Soy punčové 150 g defatted soya candy flakes (SOJA Cologne), 150 wheat germ portion rye or praženýžch, 80 g rybízové compotes, 4 spoons of cocoa, 1 spoon rum. 50 g raisins. Flakes in the Pan and lightly stir was fried with sprouts, cocoa, jam and rum, or. Add the boiled, washed the raisins. The mass of good prohněteme and we're low balls, which obalujeme-half in cocoa and half in kíčcích or vločách. Cream for filling cakes and sweets without fat 100 g soya flour smooth whole, 100 g wheat flour polohrubé, 1/2 l milk fat-free (soya), 2 vanilla sugars. Soy flour we mix with flour and pan polohrubou in mild temperature in the light yellow was fried. Leave to cool. Then the mixture of rozmícháme in milk, vanilla, is we add sugar and bring on the fire to boil, stirring, preferably in a deep pan the Teflon. Still mixed up and cook for at least 10 minutes, when we get a smooth cream. We've got a sweet tooth, přisladíme according to taste. Mild cream slices, cakes, cupcakes, we, etc. After completely cooling cream still freezes. Replacement: Cocoa cream will prepare the milk with the flour rozšleháme cocoa powder. The cream can add finely ground almonds, nuts, coconut, rumovou flavor, etc. In conclusion, Soya, soya meat legume (textured soy protein), tofu (soy-cheese), soy milk, yoghurt, soya flour and flakes, all of this is with us for a long time widely available. These resources and výživově prevenčně important and cheap food are not yet fully under-valued and properly used. In particular, people of disability or threat-vascular and other hearty civilizačními diseases should have soju and soy products in your diet. It is known that for example. the use of soya flour in small quantities (1 part flour, soya, wheat flour-10 parts) substantially affect the value of the finished bread výživnovou, egg yolks, and fats. This enrichment is also will reduce the amount of "empty calories", which is our current diet přesycena. have a favourable composition of amino acids. From plant products has the highest content of soybeans (vital) of essential amino acids. It contains for example. a lot of some of the essential amino acid lysine, but she is missing. You are, however, included in cereals (wheat and other grain to avoid, jáhly, buckwheat, amaranth, flour and other products from them). Combination with cereals, i.e.. with bread, pasta, rice, etc., which contain essential amino acid in soy beans not included, will increase the biological value of the ssójového of the dish so that the composition of the biological value of proteins coming from animal sources of protein.