DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Koření z naší přírody / Spices from our
KOŘENÍ Z NAŠÍ PŘÍRODY

Řada rostlin volně rostoucích v přírodě, které často řadíme mezi plevele, bývala kdysi součástí stravy našich předků. Nechceme se vracet za každou cenu k těmto bylinám, protože vývoj pokročil a my dnes máme vyšlechtěny cennější a chutnější druhy zelenin a koření. Ale přesto tyto rostliny mají svůj význam, mají své zajímavé chuťové a kořenicí vlastnosti a je zdravé i příjemné si občas zpestřit jídelníček některými z nich. Nechceme vám nutit stravu "poustevníků", ale můžete zkusit někdy sáhnout do zásobárny přírody a trochu přeladit běžnou chuť pokrmů. Většina planě rostoucích rostlin obsahuje mnoho biologicky cenných látek, vitamínů, minerálií, léčivých složek, látek, které pomáhají dobře trávit. Vždyť jarní bylinky byly a jsou odjakživa součástí tzv. "jarních kúr" k rozproudění metabolismu po dlouhé zimě, k oživení životních pochodů v těle, neméně významné je dodání vitamínů z mladé zelené hmoty, nehledě na aromatické, zchutňující i léčivé účinky.

O některých kořenicích rostlinách jsme se zmínili v kapitole o koření (dobromysl, černobýl, česneky, kmín, kerblík, mateřídouška, dovoká pažitka, pelyněk, popenec).

Jako koření můžeme používat listy, květy, plody i kořeny rozmanitých rostlin.

Mladé listy: fialky, chudobky, gedrníku, jahodníku, merlíku, jitrocele, kozlíčku-polníčku, kopřev, kmínu, pampelišky-smetanky, potočnice, řebříčku, řeřišnice luční, šťovíku, česnáčku aj.

Plody: sladkoplodí jeřabiny, dřišťálu, šípku, dřínu, lesního angreštu, takytníku (Hippophae rhamnoides), mimořádně bohatého na vitamín C, a jiné známé lesní plody.

Většina těchto rostlin se používala ve staročeské kuchyni, včetně ještě dalších planě rostoucích bylin, které měly spíše funkci zelenin (mladé výhony bolševníku, listy podbělu, lebedy a merlíku, lůžko úboru pupavy, rozmanité kořeny, oddenky a hlízy). Některé z nich jsou už pro nás nechutné a vzhledem k dnešnímu výběru a kvalitě šlechtěných koření a zelenin nepotřebné.

Z některých zelených částí rostlin se vařila jarní (velikonoční) jídla, jako velikonoční nádivka zvaná "hlavička", nebo jarní bylinková polévka, o níž se zmiňuje i Magdaléna Dobromila Rettigová.

Sem patří: fialka, jitrocel, kopřiva, pampeliška - smetánka, potočnice, řebříček, řeřišnice luční, sedmikráska - chudobka, šťovík.

SPICES from our NATURE, many of the plants in the wild nature, which often include among the weeds, was once part of the diets of our ancestors. We don't want to go back at any cost to him, because the development of these advanced and we have now developed more and tastier species of vegetables and spices. But still, these plants have their importance, have their interesting taste and those properties and is healthy and pleasant sometimes vary the diet of some of them. We don't want you to make food "hermits", but sometimes you can try to reach into the storeroom and a little přeladit the normal nature of the taste of the dishes. Most of the flora of biologically valuable substances contains many vitamins, minerals, medicinal ingredients, substances, which help to spend well. After all, spring herbs and have always been part of the so-called. "spring kúr" to establish the metabolism after a long winter, the revival of the life processes in the body, equally important is the supply of vitamins from the young green mass, no matter what flavourings, flavouring and medicinal effects.On some kořenicích plants are mentioned in the chapter on Spice (dobromysl, černobýl, česneky, cumin, thyme, chervil, chives, wormwood, dovoká glechoma).As we use the leaves, spices, flowers, fruits and roots of various plants.Young leaf: Violets, daisies, gedrníku, strawberry, quinoa, jitrocele, kopřev, polníčku-scorzonera, caraway, dandelions-smetanky, water Cress, yarrow, řeřišnice meadow, sorrel, česnáčku, etc.Fruit: sladkoplodí to enlarge, Berberis, rafters, dřínu, forest, gooseberries, takytníku (Hippophae rhamnoides), extremely rich in vitamin C, and other known forest fruits.Most of these plants are used in the traditional cuisine, including other wild herbs which feature vegetables rather (young shoots leaves podbělu, bolševníku, lebedy, and the quinoa, bed-clothes, diverse roots, pupavy, crowns and roots). Some of them are disgusting for us and today's selection and the quality of selected spices and vegetables.From some of the green parts of the plant are spring (Easter), cooking food, such as the Easter stuffing called "header", or spring herb soup, which mentions the Magdalene Dobromila Rettigová. This includes: violet, plantain, dandelion, nettle-royalty, water Cress, achillea, řeřišnice Park, Daisy-Perennis, sorrel.