DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Klíčení / Germination
KLÍČENÍ

Nechat klíčit semena a zrna je velmi starý zvyk, který je v různých částech světa známý už tisíciletí.

Tímto způsobem se lidem podařilo značně zvýšit kvalitu své výživy. Důležitou roli v procesu klíčení hraje intuitivní úsudek. Především v Orientu je tato metoda velmi uznávaná. Číňanům byla známá už 3000 let před Kristem, Hunzové - lid z Himálaje, který je proslulý svým zdravím, naklíčená zrna používají k přežití drsní zimy. Dále existují důkazy, že nebyla neznámá Aztékům a Navajům. Féničtí mořeplavci také praktikovali klíčení, a když se námořníci v 18.století vydali na objevné plavby, léčili skorbut, chorobu z nedostatku vitaminů, klíčky fazole, čočky a ječmene.

Konzervy, potraviny barvené, mrtvé - uvařené, ošetřené jedovatými prostředky na ochranu rostlin a chemickými látkami, aby byly trvanlivé, se k udržování našeho zdraví nehodí. Živý organismus potřebuje živou potravu. Klíčky tyto předpoklady splňují ve všech směrech. V procesu klíení se probouzejí dřímající životní síly semen a plně se rozvíjejí. Je to nejlepší metoda, aby se z nich uvolnil vázaný potenciál. Jakmile klíčení začne, spustí se enzymatický proces: minerály a vitaminy se spojují do organických celků, zde leží základ regeneračného účinku na náš organismus. Obsah vitamínů A, B

(též B12) a C podstatně roste. Bílkovinné látky se rozkládají a mění na aminokyseliny, tím je umožněn příjem lehce stravitelných bílkovin. Kromě toho v klíčku vzniká nová bílkovina. Enzymatický účinek část škrobu mění na maltózu a dextrin. Tím se v těle rychleji uvolňuje energie a organismus může snáze přijímat výživné látky. Náš organismus je schopen organické minerály přijímat jen v omezené míře.

Během klíčení se spojují do organických celků, které jsou obzvlášť dobře přijímány.

A ještě něco, klíčky zbavují jedů, nezahleňují a nezanechávají nečistoty.

Ke klíčení můžeme použít vfšechna semena s výjimkou lilkovitých (rostliny s tmavými listy). Nesmějí být ovšem chemicky ošetřena. Běžné osivo bylo totiž postříkáno jedovatými ochrannými prostředky.

Jde o tzv. moření, to znamená konzervování jedovatými chemickými prostředky.

Následující, biologicky pěstovaná semena, je možné koupit v obchodech s přírodní potravou:

Obilná zrna: pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže.

Luštěniny: černá čočka, zelená sója, červená sója, cicer (známý rovněž jako cizrna).

Semena: vojtěška, řeřicha, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno.

Aby semena dobře vyklíčila, potřebují:   vlhkost (filtrovanou nebo pramenitou vodu) teplo (18 až 20 stupňů Celsia) tmu (na začátku) světlo (na konci)  
 
Germinating seeds and grains of KLÍČENÍNechat is a very old custom that is known in different parts of the world already.In this way, people succeeded in considerably increasing the quality of their diet. An important role in the process of germination is an intuitive judgement. Especially in the Orient, this method is very well recognized. The Chinese were known already 3,000 years before Christ, the people of the Himalayas Burusho-who is famous for his health sprouting grains used to survive tough winters. Furthermore, there is evidence that was not unknown Aztékům and Navajos. Phoenician sailors also were practicing the germination, and when sailors in the 18th century to sailing, objevné, disease treated to scurvy from lack of vitamins, bean sprouts, lentils and barley.Canned goods, food, dead-cooked to be coloured, treated with toxic plant protection products and chemical substances, in order to be durable, is to maintain our health. A living organism needs live food. The keys comply with these conditions in all respects. In the process of awakening the sleeping klíení are the seeds of life force and fully develop. This is the best method to free the bound potential. As soon as germination begins, the enzyme process: minerals and vitamins are rallying to the organic units, here lies the basis of regeneračného effect on our organism. Vitamins A, B (including B12), and (C) is growing significantly. Protein substances decompose and amended on amino acids, it can easily digestible protein intake. In addition, in the key of a new protein. The effect of starch enzyme on maltose and dextrin changes. This releases energy in the body faster and can more easily receive the body nutrients. Our organism is able to organic minerals to receive only to a limited extent.During germination, the link to the organic units, which are particularly well received.And another thing, the keys to avoiding the poisons, nezahleňují and they do not leave impurities.We can use vfšechna to sprouting seeds, with the exception of wild solanaceous plants (plants with dark leaves). However, they may not be chemically treated. Normal seed has a poisonous postříkáno means of protection.The so-called. pickling, preserving of poisonous chemical means.The following, biologically cultivated seeds, it is possible to buy in shops with a natural diet: cereal grains: wheat, barley, oats, rye, spelt, buckwheat, maize, rice, sweet rice.Pulses: black lentils, green soya bean, red soya bean, cicer (also known as chickpeas).Seeds: alfalfa, Cress, mustard, sunflower seeds, linseed.The seeds have germinated very well, they need: moisture content (filtered or spring water) heat (18-20 degrees Celsius), darkness (at the beginning) light (at the end)
 
Klíčení ve sklenici

Je to nejsnazší metoda. Je vhodná především tehdy, když semena klíčí snadno (3 až 6 dní), jako je tomu v případě slunečnice, obilí a luštěnin. K tomu potřebujete jen zavařovací sklanici, řídké plátno a gumu.

- První den se zrna umyjí a přiměřeně jejich velkosti a pevnosti se na 4 až 16 hodin namočí.

- Poté vodu vylijte, propláchněte je čerstvou vodou, přikryjte gázou nabo plátnem a to upevněte gumou.

- Nádobu obraťte, postavte ji mírně šikmo na talíř, aby přebytečná voda mohla odtékat.

Postavte ji do tmy.

Tento postup (propláchnout klíčky a odlít vodu) se opakuje dvakrát denně, ráno a večer.

Poslední den klíčení se klíčky musejí dát na světlo, aby nabraly chlorofyl.

Germination in skleniciJe's the easiest method. It is particularly appropriate when the seeds may easily (3 to 6 days), as in the case of sunflower, corn and legumes. You need only zavařovací sklanici, thin canvas and rubber-the first day of the grains washed and their sizes, and the strength of the 4 to 16 hours After the water is soaked. "-flick out, wash it with water, cover with fresh gauze or cloth and hold it with the eraser-contact Container, put the slightly diagonally on the plate, so that excess water can drain.Put it in the darkness.This procedure (and the keys of a water irrigation) is repeated twice daily, morning and evening.The last day of germination, the keys must give to the light, so that they come from chlorophyll.

Klíčení v mělké misce nebo na talíři

Doporučuje se, když klíčení trvá déle, jako u řeřichy.

- Semínka po namočení rozdělte na plátno rozprostřené v šálku. Tuto vrstvu přikryjte druhým plátnem.

Dbejte na to, aby obě vrstvy byly dobře provlhčené.

- Misku se semeny postavte na teplé místo.

- Nejpozději po šesti dnech se klíčky musejí přenést na světlo. Starejte se o to, aby plátno až do konce

zůstalo vlhké.

Germination in a shallow dish or to talířiDoporučuje when the germination takes longer, as in the case of watercress Seeds-after this split at the screen over in a Cup. Cover this layer with the other.Make sure that the two layers are good provlhčené.-Dish of seed stand in the warm place.-not later than after six days, the keys must bring to light. Take care of the canvas to the koncezůstalo wet.

Klíčení pomocí speciálního zařízení

Jde o nepraktičtější způsob. Ke klíčení lze použít několik misek současně nebo jednotlivě. Celý postup se omezuje na to, aby se dvakrát denně (ráno a večer) horní miska až po okraj naplnila vodou.

- Když zařízení na klíčení stojí vodorovně, voda z misek stojících pod ní odtéká a zychytí se v poslední misce.

- Tuto výživnou vodu nevylévejte. Nejlepší je použít ji k zalévání květin v květináčích.

- Semena neukládejte těsně vedle sebe. Hospodárně používejte ta, která vylučují sliz (např. řeřicha).

Příliš mnoho semen produkuje nespočetné množství hlenu a v tom se jemné klíčky udusí, jeho silná

tvorba je většinou nevyhnutelná. Řeřichu polévejte jen každý třetí den. Vždy první dny nechejte klíčit

ve tmě, poslední den vystavte nepřímému světlu.

 Germination of zařízeníJde by using nepraktičtější method. For germination can be used several dishes at the same time or individually. The entire procedure is limited to twice daily (morning and evening) the upper bowl filled to the brim with water.-When germination is horizontal, the water from the bowl of standing beneath it flow and zychytí in the last bowl.-This nourishing water not empty. The best is to use it for watering flowers in pot plants.-do not store the seeds just next to each other. The use of economy, which excluded the mucus (e.g. Cress).Too many seeds produces countless mucus and in that light, to choke the keys of his silnátvorba is usually inevitable. Cress polévejte only every third day. Always leave the first days of darkness, the last day of the klíčitve post the indirect light.

 

Použití čerstvých klíčků

Klíčky ochutnávejte každý den. Sami zjistíte, po kolika dnech vám chutnají nejlépe. Hotové se několik dní mohou skladovat v chladničce ve sklenici (ne vzduchotěsně uzavřené). Před použitím je ještě jednou propláchněte.

- Všechny klíčky můžete smíchat a vytvořit velkolepý salát ze syrové potravy.

- Přidáním klíčků se enormně zvýší hodnota každého jiného salátu.

- Když klíčky smícháte se studenou zeleninovou omáčkou, dostanete osvěžující letní polévku.

- Obilné klíčky se hodí do každého "misli" a do každého salátu nebo se jedí samotné.

- Klíčky (řeřicha, vojtěška, hořčice) ozdobí chléb s máslem.

- Zelená omáčka a pomazánky (kvasnicová pasta) jsou velmi chutné s nakrájenými klíčky.

- Klíčky luštěnin jsme jedli vždy syrové a nezjistili jsme žádné škodlivé účinky.

- Naklíčné luštěniny se používají hlavně do salátů a studené polévky ze syrových potravin.

Počáteční neúspěchy by vám neměly vzít odvahu. Z chyb se můžeme učit. Důležité je zdravé osivo, správná teplota, čistá voda, vhodné nádobí na klíčení a čistota.

 Use fresh spit the klíčkůKlíčky every day. You how many days you like best. Finished, may be stored for several days in a refrigerator in a jar (not tight). Before you can use it again with All the keys-you can mix and create a spectacular salad of raw food by adding a germ-is hugely increases the value of each other.-If the keys you mix with cold sweet sauce, you can get a refreshing summer soup-germ fits into each "home" and to any salad or eaten itself.-Keys (Cress, Lucerne, mustard) decorate bread with butter sauce and Green-spreads (kvasnicová pasta) are very tasty with chopped keys.-the keys we ate raw vegetables, always did and We have no harmful effects.-Naklíčné pulses are used mainly in salads and cold soup of raw food.Initial failures would not take courage. We can learn from the mistakes. It is important to healthy seed, the correct temperature, pure water, suitable for germination and purity of the dishes.