DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Čaj / Tea
Z historie čaje CO JE ČAJ  

Čaj jsou sušené svinuté listy hustě olistěného keře čajovníku, rostoucího v tropickém a subtropickém podnebí.

Čajovník se pěstuje především v Číně, v Indii, na Srí Lance, v Japonsku, v Indonésii, ve Vietnamu, v afrických a středoamerických státech a v některých oblastech býválého Sobětského svazu.

The history of tea is Tea leaves are dried, rolled up densely from the leaves of bushes, olistěného growing in tropical and Subtropical climates are cultivated primarily Čajovník. in China, in India, Sri Lanka, Japan, Indonesia, Vietnam, and Central American States in Africa and in certain areas of býválého Sobětského Union.

POČÁTKY ČAJE    

Počátky poznání čaje zachycují nejrůznější legendy. Podle jedné z nich znali čaj v Číně už v roce 2737 před naším letopočtem.Čínský císař Šan-nung, který byl i filozofem a spisovatelem, se odebral do lesní krajiny, aby tam sám a v klidu rozjímal.

Pohroužen do svých myšlenek seděl u ohníčku a v kotlíku nad plameny mu vřela voda. Pojednou zavanul vítr a z nedalekého keře strhl pár suchých lístků, které spadly do kotlíku s vodou.

Zakrátko se vzduchem nesla neznámá lahodná vůně, která císaře vytrhla z jeho rozjímání. Napil se odvaru a nápoj mu velice zachutnal.

Rychle našel keř s listy zajímavé vůně a po návratu do císařského paláce vyprávě o své příhodě.

Čaj byl dlouhou dobu mimořádnou záležitostí čínského dvora.V lidových vrstvách se připravoval primitivním způsobem.Sušené čajové listy se rozmělňovaly v hmoždíři, doplňovaly se rozličnými surovinami (rýží, zázvorem, pomeranšovou kůrou, mnohdy i mlékem a cibulí),

vařili se a podávaly jako hustá kaše.

The ORIGINS of TEA Tea recorded the various Origins of knowledge of the legend. According to one of them knew the tea in China in 2737 BC. Emperor of China Shan-nung, who was a philosopher and writer, went into the forest landscape, and contemplate in peace.Absorbed in his own thoughts on the fire and sat in the pot over the boiling water of the flames. Suddenly the wind and from the nearby bushes caught a couple of dry leaves that fell into the cauldron with the water.Soon the air was delicious scent, which unknown to the Emperor raised his contemplation. Drink the potion and drink very in.Quickly find a Bush with leaves, interesting smell, and on his return to the Imperial Palace on his vyprávě tea was exceptional for a long time a matter of Chinese court.In the popular layers was primitive manner.Dried tea leaves in the rozmělňovaly – diverse materials, Supplement (rice, ginger, pomeranšovou bark, often milk and onions), boiled, and eaten as a porridge.

ČAJ V EVROPĚ    

Evropané jsou, kromě obyvatel produkčních zemí, největšími konzumenty čaje a mají rozhodující podíl na světovém obchodu s čajem.První zmínky o čaji v Evropě pocházejí od Portugalců, kteří podnikali námořní cesty na Dálný východ.

Také v knize Gianbattisty Rasmussa (vydané v roce 1559) v Benátkách) byla zmínka o čínském nápoji čcha, kterému byly připisovány osvěžující a léčivé účinky.

Trvalo však další půlstoletí, než byl čaj do Evropy dovezen.

Prvenství patřilo Holanďanům, kteří na lodi Východoindické společnosti v roce 1610 přivezli první čaj do Amsterodamu.Holandsko pak bylo po dlouhou dobu hlavním střediskem obchodu s čajem.

Holanďané dováželi čaj také do ostatních evropských zemí.

Odtud se obchodování s čajem brzy rozšířilo přes sousední Frísko do Německa.

Do Anglie byl čaj poprvé dovezen o čtyřicet let později, v roce 1650.

Nejprve to byl jen vzácný nápoj nejvyšších aristokratických rodin.

O tom, jak byl čaj tehdy ceněn, svědčí i to, že když portugalská princezna Kateřina Braganzová připlula do Anglie, aby se provdala za krále Karla II., byly v jejich

zavazadlech kromě jiných vzácností jako svatební dar i čtyři libry čínského čaje.

První čaj objednala Anglie u Východoindické společnosti v roce 1664.

Požadovalo se zhruba 50 kg nejlepšího čaje, který byl určen pro čajovnu, n víž se scházeli význační obchodníci.

Trvalo však téměř 30 let, než se čaj stal v Anglii všeobecné oblíbeným nápojem.

Dovoz se už nepočítal na kilogramy, ale na tuny.

Námořní doprava čaje však byla velmi zdlouhavá a obtížná.

 TEA in Europe Europeans are, in addition to the population, the biggest consumers of production, country tea and the share of world trade of tea.The first mention of tea in Europe come from the Portuguese, who were shipping to the far East.Also in the book Gianbattisty Rasmussa (published in 1559) in Venice) was the mention of Chinese drinks, which were attributed to chieuch a refreshing and healing.However, it took another half-century before tea was imported to Europe.Primacy was on the ship, has told the East India Company in 1610 the first brought tea to Holland Amsterdam. for a long time was the main centre of trade with the tea.The Dutch imported tea also in other European countries.From here, trading with tea spread over the nearby Friesland soon to Germany to England for the first time introduced the tea for forty years later, in year 1650. First it was just a rare drink of the highest aristocratic families.About how tea was prized, even if the Portuguese Princess Catherine Braganzová came to England to marry King Charles II, were in jejichzavazadlech in addition to the other rare as a wedding gift and four pounds of Chinese tea.The first tea ordered England for the East India Company in 1664. required approximately 50 kg of the best tea, which was designed for the 3rd, n víž gathered prominent businessmen.However, it took almost 30 years before tea became a popular drink in England of the General.I had to have, but a ton of weight.Sea transport was, however, very lengthy teas and difficult.

 

SVĚTOVÝ OBCHOD S ČAJEM    

po dlouhou dobu byla Čína jedinou zemí, odkud se čaj dovážel do Evropy.

Zboží se nakládalo v kantonském přístavu a dováželo do Holandska a Anglie.

Povolení ke vstupu do říše středu bylo pro cizince velmi těžko dosažitelné a bylo spojeno s velkými náklady.

Holanďané byli hlavními vývozce čaje přes 200 let (v letech 1640-1853).

Teprve později, zejména po britské nadvládě nad Indií, kde se pěstování čajovníku rychle rozšiřovalo, zaujímali významné místo v obchodu s čajem také Angličané.

V současné době prochází světovým obchodem zhruba 700 000 tun čaje.

Jeho nákup se uskutečňuje na aukcích převážně v produkřních zemích.

Nejvýznamnější z nich jsou aukce indických čajů v Kalkatě, čajů ze Srí Lanky v

Kolombu a čínských čajů v Kantonu.

Africké čaje, zejména z Keni, procházejí aukcí v Mombase.

 WORLD trade in TEA for a long time, China was the only country where tea imported to Europe. the goods shall remain in the port of kantonském, and was imported into Holland and England. permission to enter the realm of the Center for foreigners very hard to reach and was linked to the large costs.The Dutch were the main exporter of tea over 200 years (1640-1853).It was only later, especially after the British rule over India, where the cultivation of the tea plant expanded rapidly, having held important position in the trade of tea also English. in present world trade around 700 000 tonnes of tea.The purchase was made on the auctions in the produkřních countries.The most important of them are auctions in Calcutta, Indian teas, teas from Sri Lanka, vKolombu and Chinese teas in the canton of African tea, particularly from Kenya, through auctions in Mombasa.

 

  Od čajového listu k balíčku čaje V čem tajemství listů čajovníku, které svou lahodnou chutí a aromatickou vůní podmaňují miliony milovníků tohoto po vodě nejrozšířenějšího nápoje na světě? Je třeba začít u rostliny, z níž se čajové listy získávají. Je to věčně zelená rostlina - čajovník. Z botanického hlediska je dnes známo několik odrůd čajovníku s různým množstvím a složením silic. - Nejzákladnější je čínský čajovník. Keře dorůstají do výšky asi tří metrů a mají menší lístky. - V Indii se hlavně pěstuje ásamský čajovník - thea assamica. Stromy dorůstají až do výšky deset i více metrů a dožívají se stáří kolem padesáti let. Protože se většina kvalitního čaje sklízí ručním odtrhávání čajových lístků a sklizeň z vysokých keřů a stromů by byla obtížná, udžují se keře do výšky devadesáti centimetrů až něco málo přes metr. Čajovníku se daří v oblasti s tropickým a subtropickým podnebím jak ve výškách velehor, tak i v tropických nížinách. Čaje s nejjemnějším aroma se získávají v oblasti Dárdžilingu v Indii. Vyrůstají v himálajských horách v bezprostřední blízkosti sněhových vrcholků Mount Everestu. Tyto čajovníkové plantáže ve výškách kolem 2000 až 3000 metrů, nekdy i větších, jsou pokládány za nejvýše položené na světě. Odborníci se shodují v to, že v čím vyšších polohách se čajovník pěstuje, tím pomaleji sice roste, ale naopak vzrůstá jakost sklizených čajových listů. Platí obecné pravidlo, že čajové listy z čajovníků pěstovaných ve větších nadmořských výškách jsou kvalitnější. Přihlíží se i ke způsobu zpacování čajových listů, jejich fermentace a sušení a další manipulace s nimi.Čajovníkové keře se sestřihují tak, aby vytvářely co největší počet nových výhonků. Čajové listy se sklízejí i několikrát do roka, někdy i v krátkých intervalech po celý rok, podle růstu nových mladých výhonků.Na většině čajovníkových plantáží se čajové listy sklízejí ručně. Čaj sklízejí ženy tak, že palcem a ukazováčkem obou rukou odštipují mladé koncové listy čajovníku, tzv. fleš, do košů připevněných na boku nebo na zádech. Při sklizni a zpracování čaje se kladou velké požadavky na hygienu. Na některých čajovníkových plantážích se čajové listy sbírají v rukavicích, je přísný zákaz kouření a používání voňavek i aromatických pokrmů. Tajemství dobré jakosti čaje která se v mnohém podobá sklizni vinných hroznů. Sběr či otrhávání čajovníkových listů je jednou z nejodpovědnějších a nejdůležitějších prací na čajové plantáži. Na jakosti sebraného materiálu závisí jakost hotového výrobku. Velmi důležité je sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají rozvinovat.Promečkání této doby nepříznivě ovlivní kvalitu hotového výrobku.Tzv. fleš tvoří vrcholovlý listový pupen a dva až pět mladých lístků. Sebraná fleš může mít různou jakost, závislou na počtu lítků na ní. - Jako jemná fleš se označuje čajový výhonek složený z listového pupenu a dvou lístků. - Střední fleš je výhonek, který má pupen a tři lístky. - Jako hrubá fleš se označuje výhonek mající pupen a více lístků. K získání vysoce kvalitních čajů se sklízí pouze jenmá fleš. Čím mladší jsou sebrané listy, tím kvalitnější je hotový výrobek. Nejbohatší na cenné látky důležité pro čaj jsou mladé lístky. Stářím ztrácejí čajové lístky na kvalitě. Listové pupeny Podle způsobu zpracování si moho tento vzheld zachovat u hotového produktu, a pak se nazývají bílé nebo stříbrné pupeny(mají bílou barvu). Při fermentačním procesu nabývají tyto stříbřité pupeny působením šťávy z čajových listů zlaté zbarvení a pak se nazývají zlatavé výhonky nebo zlatavý tips. Čaje s obsahem zlatavých výhonků patří k nejkvalitnějším. Pri zpracování černého čaje se čajové listy ihned převážejí do výrobních závodů, kde se bezprostředně zpracovávají. Především musí rychle zavadnout. Přitom se z nich odpařuje voda a měknou - začíná se rozkládat listový chlorofyl, třísloviny oxidují a působením fermentů obsažených v čajových listech se vytváří čajové aroma. Ze čtyř kg natrhaných čajových listů se po usušení zpracuje 1 kilogram čaje. Zavadlé listy se potom na strojích svinují, fermentují a suší cirkulací horkého vzduchu. Přitom mění barvu ze zelené na hnědočernou a ž načernalou. Vysušené listy se na třídičkách s různě velkými síty třídí a po degustaci se rozdělují do jednotlivých kvalitativních skupin a balí do transportního nebo spotřebitelského balení. Odlišný způsob zpracování se uplatňuje u zeleného čaje. K výrobě zeleného čaje se používají zpravidla stejné suroviny jako pro čaj černý, ale vyrábí se z čajových listů, které během zpracování neprodělaly proces vadnutí a fermentaci a bezprostředně po sklizni se suší. V listech obsažené třísloviny a chlorogyl se nezměnily, a hotový výrobek si tak ponechal svou přirozenou barvu čajového listu. Zelený čaj má silně povzbuzující účinky, jeho odvar je slámově žlutý se silnou vůní a hořce svíravou chutí. Je velmi oblíbený zejména v Číně a Japonsku. Používá se při čajových ceremoniálech v Japonsku, při nichž se zpravidla rozmělní a po zalití horkou vodouse našlehá na říkdou kačičku. Obliba zeleného čaje rychle stoupá i v ostatních zemích světa, kde se dříve používal jen černý čaj, především pro velmi jemnou vůni, chuť a jeho příznivé účinky na lidský organismus. Dalším výrobním druhem je žlutozelený částečně fermentovaný čaj Oolong, zpracovávaný především na Thaj-wanu a v jižní Číně, kde se jeho podstatná část také spotřebovává. Otrhané listy čajovníku se nechají na slunci prudce zavadnout. Po zpracování probíhá krátká fermentace, která se zastaví rychlým proudem horkého vzduchu. Potom jsou listy dosušeny. Nejkvalitnější čaje Oolong pocházejí z hor Wu-i na plantážích ve výšce kolem 1800 m, kde se čajovník pěstuje již přes ticíc let. Nápoj připravený z čaje Oolong má intenzivní vůni a svěží chuť. Je velmi oblíbený teké v Japonsku.jsou celé stříbřitě bílé a porostlé bílými chloupky. závisí na správné a pečlivé sklizni čajových listů,
 
From tea to tea what secrets package leaves of the tea plant, aromatic taste and mouth-watering scent of taking millions of fans of this water drinks branch in the world? It is important to start the plants from which the tea leaves. It's a forever green plant-čajovník. From the botanical point of view, it is now known from the leaves of several varieties with varying amounts and composition of essential oils. -The most basic is a Chinese čajovník. Bushes grow to a height of about three metres and have smaller tickets. -In India, mainly cultivated ásamský čajovník-thea assamica. The trees grow to a height of ten feet or more and the ripe age of around 50 years. Since most high-quality tea is harvested manually limpets tea leaves and harvest from high bushes and trees would have been difficult, udžují, shrubs to a height of 90 cm long and a little over three feet. Of the tea plant thrive in areas with tropical and subtropickým climate, picturesque mountains in altitudes and in the tropical lowlands. Tea with the most delicate flavour are obtained in the area of Dárdžilingu in India. Growing up in the Himalayan mountains in the immediate vicinity of snow peaks of Mount Everest. These plantations at altitudes čajovníkové around 2000 to 3000 meters, sometimes even larger, are considered the highest in the world. Experts agree that in the higher altitudes, čajovník adjacent to, the slower is growing, but instead increases the quality of the harvested tea leaves. As a general rule, that the tea leaves from čajovníků grown in large elevations are higher. Is also to the way tea leaves, zpacování their fermentation and drying, and other handling of Čajovníkové shrubs, sestřihují., in order to produce the greatest number of new shoots. Tea leaves are harvested and several times a year, sometimes at frequent intervals throughout the year, in accordance with the growth of new young shoots.Most of the tea leaves of tea plantations are harvested manually. Tea picked women so that the thumb and index finger of both hands of the leaves of the tea plant odštipují young end, so-called. one, in baskets attached to the side or on the back. At harvest and processing of tea, are the requirements of hygiene. On some plantations, tea, and the tea leaves collect in the gloves, is a strict prohibition on smoking and the use of perfumes and aromatic dishes. The secret of good quality tea, which is very similar to the harvest of grapes. Collection or otrhávání tea leaves is one of the most important works on nejodpovědnějších and tea plantation. The quality of the collected material depends the quality of the finished product. It is very important to reap in a time when the young leaves of the tea plant are beginning to unroll.Promečkání this time, adversely affects the quality of the finished product. "one leaf bud and vrcholovlý consists of two to five young. Capture one can have varying quality, dependent on the number of lítků to her. -One is referred to As soft tea seedling leaf composed of pupenu and two tickets. -The Central one is spawn, which has a flower bud and three leaves. -As the gross one is having a bud and sprout more leaves. To obtain high-quality teas are picked only one jenmá. The younger leaves are collected, the better the final product. The richest on the valuable substances important for young tea leaves. The age of tea leaves to lose the quality. Leaf buds on the way you can this image processing to maintain for the finished product, and then called the white or silver buds (the white color). In the process, take the following fermentačním the silvery buds of the tea leaves of Golden juice from the colour and then are called shoots or Golden tips, Golden. Tea with gold stems belong to nejkvalitnějším. When processing the tea leaves of black tea immediately carry to the production plants where the process immediately. In particular, fast zavadnout. While the water evaporates from them and it's starting to decompose-leaf chlorophyll, oxidized and the effect of fermentů tannin contained in tea leaves creates a tea aroma. Of the four kg of tea leaves, natrhaných after the drying process the 1 kilogram of tea. Zavadlé leaves then on svinují, fermentují and dry the circulation of hot air. It changes color from green to hnědočernou and načernalou. Dried leaves of třídičkách with different sieves is determined and after tasting shall be subdivided into individual qualitative groups and are packed into transport or consumer package. A different way of processing claims for green tea. For the production of green tea are generally the same as the raw material for tea black, but made from tea leaves, which is the process of wilting during processing and fermentation and dry immediately after harvest. In the sheets contained tannin and chlorogyl have not changed, and the finished product so your natural color to retain the tea leaf. Green tea has a strong stimulant, his cousin is a straw-yellow with a strong smell and bitter taste svíravou. It is very popular especially in China and Japan. It is used in tea ceremoniálech in Japan, which is usually stuffed when diluted with hot vodouse našlehá on říkdou kačičku. The popularity of green tea's in other countries of the world, where previously only used black tea, in particular, for the very delicate flavour and its positive effects on the human body. The next production of fermented tea is greenish-yellow part, processed primarily on Oolong Thay in Taiwan and southern China, where the bulk of the also consumes. The leaves of the tea plant, they ragged on Sun, zavadnout. After processing the short fermentation, which stops the rapid current of hot air. Then the leaves are dosušeny. The best Oolong tea comes from the mountains of Wuyi on plantations at an altitude of about 1800 m, where the čajovník grow ticíc over years. Drink Oolong tea prepared from the intense smell and taste fresh. It is a very popular issues in Japan. the silvery-white and are covered with white hairs. depends on the proper and careful harvest tea leaves,
 
Příprava čaje a čajových specialit ČAJOVÉ NÁPOJE:

Nápoje z čaje jsou velmi oblíbené a jejich příprava má své dlouholoté tradice.

Čaj se dá připravovat s různými přísadami.

Potvrzují to zkušenosti odborníků z mnoha zemí, kteří dovedou čaj připravit na mnoho způsobů. Tvrdí se, že v Číně a Indii dovedou čaj připravit na 400 způsobů.

Chuť a osvěžující vlastnosti čaje můžeme vhodně využít nejen v chladných dnech, kdy ho podáváme pro osvěžení a zahřátí, ale i v letním období. V létě připravujeme hořký chlazený čaj s nejrůznějšími přísadami - s ledem, ovocnými sirupy a šťávami, které mu dodávají osvěžující chuť a odstaňují žízeň.

Příprava dobrého čaje nezáleží jen na jeho množství. Velmi důležité jsou i použitý druh a jakost čaje a rovněž jakost vody, kterou k přípravě použijeme.

Preparation of tea, TEA DRINKS and tea specialities: Beverages of tea are very popular and their preparation has its dlouholoté traditions can prepare tea with different ingredients.This is confirmed by the experience of experts from many countries, who can prepare tea for the many ways. It is alleged that in China and India can prepare tea for the 400 ways.Refreshing taste and properties of tea can make appropriate use of not only in the cold days, when it comes to refreshing and heating, but also in the summer. In summer, we are preparing a bitter-tea with a variety of ingredients-with ice, fruit syrups and juices, which deliver a refreshing taste and odstaňují thirsty.Preparation of tea does not matter just the quantity. Very important are the nature and quality of tea and also the quality of the water we use to prepare.

VLIV VODY NA PŘÍPRAVU ČAJE:

Lahodný čaj připravíme jen z kvalitní vody. Nejvhodnější je nezávadná pramenitá nebo studniční voda. Při použití vody z vodovodu bychom ji měli natočit předem a určitou dobu nechat odstát.

Vodu na čaj zpravidla jen uvedeme do varu, ale nevaříme ji.

Příliš chlorovanou vodu však krátce povaříme v otevřené nádobě, abychom z ní odpařili značnou část chloru.

Na přípravu čaje nikdy nepoužíváme horkou vodu z vodovodu nebo z jiných zdrojů ohřáté vody. Dlouhým ohříváním se voda znehodnocuje.

INFLUENCE of WATER on the PREPARATION of TEA: a delicious tea bags from the water quality. It is best to spring or water contaminated studniční. When you use the water from the tap water we should do in advance and leave to stand for some time.Water for tea is boiling, but we nevaříme it.Too, however, shortly more Parboil chlorovanou water in open containers, it does much of the chlorine.Tea never use hot water from tap water or other sources, heated water. Long ohříváním water by any.

ČAJOVÁ KONVICE A ZÁSADY PŘÍPRAVY DOBRÉHO ČAJE:

V konvici pro přípravu čaje nikdy nepřipravujeme jiné nápoje, nemyjeme ji spolu s ostatním nádobím a při jejím mytí nikdy nepoužíváme saponátové mycí prostředky.

Chceme-li připravit čaj jako lahodný nápoj, měli bychom na jeho přípravu mít samostatnou konvici, nebo ještě lépe dvě konvice s víčky. V jedné předem ohřáté konvici čaj spaříme a necháme jej určenou dobu vyluhovat. Potom ho popřípadě přecedíme do druhé konvice, ze které jej naléváme do šálků nebo do sklenic. Tato na první pohled složitější příprava čaje se však projeví na chuti a vůni lahodného nápoje, který byl vyluhován jen určitou dobu, podle toho, jaký čaj jsme se rozhodli připravit.

Vodu na čaj uvedeme do varu a konvici nahřejeme. Nejběžnější způsob je nalít do konvice jednou nebo několikrát horkou vodu. Do nahřáté konvice potom nasypeme čaj a spaříme ho horkou vodou. Dodržíme-li uvedený postup, čajové lístky kvalitního čaje se rozvinou a klesnou ke dnu konvice, takže čajový nálev snadno bez přecezení odlijeme.

Čaj nevaříme, ale spařujeme ho vařící vodou. Vařící voda by měla na čaj působit jen krátce, aby se spolu s aromatickými látkami nevyluhovaly také trpké třísloviny, které jemnou chuť čaj znehodnocují.

Doba vyluhování čaje se může lišit i podle toho, jak lahodný nebo chuťově výrazný čaj si chceme připravit:

- krátkým vyluhováním (1-2 minuty) získáme zpravidla čaj jemné vůně a světlé

nazlátlé barvy,

- delším vyluhování (přes 3 minuty) připravíme čaj plné chuti s vůní a zlatavou

(zlatožlutou) barvou,

- dlouhým vyluhování (přes 5 minut) se již vyluhují třísloviny a čaj má pak

svíravou chuť a výrazně tmovou barvu.

Vyluhovaný čaj z konvice buď můžeme ihned přelít do šálků a podávat, nebo ho přecedíme do jiného nahřáté konvice. Čaj podáváme pomocí kovového vajíčka, do kterého se vloží čaj a zavěsí na okraj nádoby s vodou. Při této přípravě se chuť čaje stykem s kovem i převařováním znehodnocuje. Pokud čaj cedíme, používáme čajové cedníky s bavlněným sítkem nebo sítkem z plastů, které zůstávají neutrální a chuť čaje neovlivňují.

Čajem při přípravě nápoje nikdy příliš nešetříme. Po tisíciletí je vyzkoušeno, že na 1 šálek čaje obsahu 150-200 ml se má použít 1 rovná nebo mírně navršená lžička čaje, což odpovídá 1-1,5 g čaje.

Od toho je odvozena i velikost a název čajových lžiček. Znalci a ochutnávači čaje, kteří posuzují jakost čaje, používají množství ještě o něco vyšší.

Podle zvyklostí Angličanů, kteří jsou velkými milovníky čaje, se na 4 šálky čajového nápoje dávají 4 lžičky čaje (4-6 g) a další lžička se přidává tzv. na konvici.

Na 1 šálek čaje je také určen 1 sáček porcovaného čaje.

Z uvedených zásad o přípravě čajového nápoje, které jsou vyzkoušeny již po tisíce let a v roce 1906 je zobecnil ve své knize o čaji Kakuzo Okakura, také vycházíme i v naší další části receptů na přípravu čaje.

Množství v dále uvedených předpisech se většinou počítá

(pokud není uvedeno jinak) pro 4 osoby. Obsah šálku nebo poháru čaje je

150-200 ml a dávka čaje na 1 šálek 1-1,5 g.

TEA KETTLES and TEA PREPARATION: in a pot for preparing tea drinks nepřipravujeme never nemyjeme it together with the other dishes and washing saponátové never use detergents.If we are to prepare the tea as a delicious drink, we should have a separate to his preparation of the coffee pot, or better still two pot with a lid. In one heated kettle tea spaříme in advance and leave it extracted for specified period of time. Then, in the second pot, přecedíme of the naléváme in the cups or glasses. This at first glance, a more complex preparation of tea, however, take effect on the taste and smell of delicious drinks, which was only a period of time, the eluted, depending on what kind of tea, we decided to prepare.Kettle on to boil the kettle and we nahřejeme. The most common way is to pour into the pot of hot water once or several times. In some warming rags kettles tea spaříme nasypeme then and it with hot water. If we keep this, high-quality tea leaves and tea will fall to the bottom of the kettle, so the tea covering easily without přecezení odlijeme. nevaříme, but spařujeme Tea it boiling water. Boiling water should be only briefly for tea, that together with the aromatic substances nevyluhovaly bitter tannin, which is also a subtle taste of tea devalue.Tea extraction time can vary according to how a delicious distinctive flavour or tea we prepare:-short extraction (1-2 minutes) we usually tea fragrance and color, the longer světlénazlátlé-extraction (over 3 minutes) we prepare tea with scent and taste of the full Golden (golden yellow) colour-long extraction (over 5 minutes) are already dissolved in tea has tannin and paksvíravou taste and tmovou color.Vyluhovaný tea from the pot, either we can spill over to cups and serve, or přecedíme to another some warming rags kettle. Tea is served using a metal egg, which inserts the tea and hangs up on the edge of the container with water. In this preparation, the taste of tea, contact with the metal převařováním and debased. If the tea cedíme tea, we use cedníky with cotton or plastic sieve the sieve, which remain neutral and do not affect the taste of tea, Tea drinks in the preparation ... never too nešetříme. For thousands of years is tested on the 1 cup of tea content of 150-200 ml to use 1 equal to or slightly navršená teaspoon of tea, which corresponds to 1-1.5 g of tea.From this is derived as the size and the name of the teaspoons. Experts and ochutnávači tea, who considered the quality of tea, use the quantity of something greater.According to the practice of the English, who are great lovers of tea, tea drinks for 4 cups give 4 teaspoons tea (4-6 (g)) and the other spoon, add. on the pot.To 1 cup of tea is also designed for 1 bag of cut of tea.Of those principles on preparation of tea drinks that are tested for thousands of years, and in 1906 it is to generalise, in his book about Okakura Kakuzo tea, also coming in our next section of recipes for the preparation of tea.The quantity in the following provisions, the majority is calculated (if not stated otherwise) for 4 persons. The contents of the Cup or Cup of tea je150-200 ml and 1 cup of tea at a dose of 1-1.5 g.

PŘÍPRAVA ČAJE VE VARNÉM SKLE:

Příprava čaje ve varném skle patří mezi rychlé a racionální postupy, a dodržíme-li některé základní zásady, můžeme si připravit lahodný nápoj.

Do konvice nalijeme studenou vodu, dáme ji na tepelný zdroj a vodu uvedeme k varu. Do cedníčkové vložky dáme určené množství čaje.

Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen a cedníčkovou vložku ponoříme do vroucí vody. Po zvolené době cedníčkovou vložku vyjmeme, konvičku překryjeme pokličkou a horký čaj naléváme do šálků z varného skla, které jsou součástí této čajové soupravy.

PREPARATION of TEA in VARNÉM GLASS: preparation of tea in varném glass is one of the quick and rational procedures, and if we keep some basic principles, we can prepare a delicious drink.We pour cold water into the kettle, put her on the heat source and the water's boiling. In cedníčkové we'll give the specified quantity of tea towels.As soon as the water starts to boil, take the flame and the next cedníčkovou of boiling water. After the time of cedníčkovou, a cup aloft to withdraw the překryjeme wraps and hot tea cups from varného naléváme in the glass, which are a part of this tea set. 

Čajovníkové plantáže

Světová produkce čaje už překročila 2 miliony tun ročně.

Značná část z tohoto množství se však spotřebovává v zemích,

kde se čaj pěstuje, zejména v Indii, Číně, Japonsku a v bývalém Sovětském svazu,

kde jsou vysoké počty obyvatel a čaj se těší mimořádné oblibě.

Tea plantations of tea, the world production of its 2 million tonnes per year.A large part of this amount, however, is consumed in countries where tea is grown, particularly in India, China, Japan and the former Soviet Union, where there are high numbers of inhabitants and tea enjoys popularity.

ČÍNA

Monopol na pěstování a prodej čaje měla po tisíciletí Čína, kde dosáhla pěstitelská kultura vysoké úrovně.

Za několik století se v Číně stal čaj všeobecně oblíbeným nápojem a bylo také vyzkoušeno mnoho způsobů jeho přípravy z období kolem roku 800 našeho letopočtu.

Básník Lu Yu popsal v poeticky laděném spisu vlastnosti různých druhů čajových listů a jejich vliv na lahodnou vůni, barvu a chuť čajového nálevu.

Popsal s velkou přesností pravidla pro pěstování, sklizeň a zpracování čaje.

Podrobně se zabýval i postupem přípravy čaje. Doporučoval, aby se čaj připravoval bez přidávání dalších přísad. Z nich ponechal pouze sůl. Poůžadoval, aby se čaj vždy připravoval z nejlepší pramenité vody a zaléval se tehdy, kdýž se voda uvede do perlivého varu.

Lu Yu tak před 1200 lety do všech podrobností stanovil pravidla, podle nichž se čaj dodnes připravuje.

V dalším období se za vlády dynastie Ming, v letech 1368 až 1644, při pití čaje používaly šálky z jemného bílého porcelánu, který byl později nahrazen velmi pestrým a dokonalým čínským porcelánem, oblíbeným při pití čaje na celém světě.

Čaj byl po staletí hlavním čínským vývozním zbožím.

Vyvážel se kromě Holandska i do Anglie, kde se skladoval a byl předmětem burzovních spekulací. Čína si zachovala prvenství v pěstování čaje až do 19.století. Mezi nejdůležitější oblasti produkující expotrní čaje patří Chu-nan, Tiang-si a Kuang-tun.

Po 200 let se čaj dovážel do Evropy výhradně z Číny.

Pití čaje bylo tehdy velmi nákladné, protože jednak byl čaj jako vzácné zboží velmi drahý a jednak si jeho milovníci pořizovali i speciální konvice, šálky a další pomůcky k jeho přípravě a podávání.

Lodě anglické Východoindické společnosti se později předháněly v dovozu čaje. Jeho obliba se v Anglii rychle zvyšovala, obchod s čajem vzkvétal a pití čaje přestalo být výsadou aristokratické společnosti. Už ve druhé polovině roku 1658 byl v londýnských obchodních novinách uveřejněn inzerát, který nabízel čaj jako nápoj doporučovaný lékaři, který se čínsky nazývá čcha a v angličtině tea.

Později se čaj stal v Anglii všeobecně oblíbeným nápojem.

Obyvatelé britského souostroví patří mezi největší milovníky čaje.

Denně vypije každý z nich průměrně 5 šálků a ročně přibližně 2000 šálků čaje.

On the cultivation and sale of ČÍNAMonopol tea was China, where for thousands of years has reached a high level of culture production.For several centuries in China became widely popular drink and tea was also tested many ways its preparation from the period around the year 800 ad.Poet Lu Yu described in poetic-tinged file, various types of tea leaves and their influence on the delicious aroma, color and flavor of the tea.He described with great precision rules for growing, harvesting and processing of tea.The procedure in the preparation of tea. Recommended that the tea was without adding other ingredients. Of them leaving only salt. Poůžadoval to tea always prepared from the best spring water, and watered them, then kdýž the water to boil. semi-sparkling winesLu Yu from 1200 years ago in all details has established rules, according to which the tea is still in preparation.In the next period of the Ming dynasty, 1368-1644, during the years, when the tea cups were used from the fine, white porcelain, which was later replaced by a very lively and perfect Chinese porcelain, popular in tea drinking tea in the world, was for centuries the main Chinese export goods.In addition to the Netherlands and exported to England, where he was the subject of the stores and stock market speculation. China's supremacy in the cultivation of tea, until the 19th century. Among the most important areas producing expotrní tea belongs to the Chu-nan, Tiang-Guangzhou-tonnes. After 200 years of tea imported into Europe from China.Tea was very costly, because tea was as rare goods very dear and his lovers take special Kettle, cups, and other AIDS for its preparation and submission.Ships of the English East India Company later were vying in the importation of tea. His popularity increased rapidly in England, trade in tea and tea drinking ceased to be a privilege of aristocratic society. In the second half of the year 1658 in London trade was newspaper, offering tea as a beverage, which is recommended by the doctors is called in Chinese and in English tea chieuch a.Later, the tea in England generally popular became the drink.The inhabitants of the British Isles is one of the biggest tea lovers.Daily drink each, on average, 5 cups and cups of tea every year approximately 2000.

  INDIE

V třicátých letech 19.století se začal pěstovat čaj také v Indii.

Nejprve byly čajovníkové keře a semena přivezeny z Číny.

K počátkům čaje v Indii patří i to, že jeden britský důstojík,

milovník čaje, objevil na severovyýchodě země v Ásamu divoce rostoucí, asi třecet metrů vysoký čajovníkový strom.

V dalších letech byly pralesy v horním Ásamu přesměňovány na čajovníkové planáže. První čaj z nových ásamských plantáží byl dovezen do Londýna a brzy získal velkou oblibu.

Indie si brzy vybojovala místo významného dodavatelel čajů na evropské i další světové trhy. V severní Indii na úpatí Himálaje v nadmořské výšce 2000-3000 m

leží zahrady Dárdžiling, z nichž se získává čaj vynikajících kvalit.

Další významné čajovníkové plantáže se rozkládají v Ásamu, na levém břehu řeky Brahmaputry.

NDIEV the thirties of the 19th century began to cultivate tea also in India were the first čajovníkové shrubs and seeds brought from China.The origins of tea in India, including one British tea lover, důstojík, appeared on severovyýchodě in the wild, about Ásamu třecet meter high tree tea tree.In other years the forests in the upper Ásamu to přesměňovány čajovníkové planáže. The first tea plantations of new ásamských was imported to London, and soon gained a great popularity.India will soon get a significant place on the European dodavatelel teas and other world markets. In North India in the foothills of the Himalayas at an altitude of 2000-3000 mleží Darjeeling gardens, from which tea excellent qualities.Other important čajovníkové plantation in Ásamu, on the left bank of the River Brahmaputry.

JAPONSKO

V Jajponsku se čaj začal pěstovat již v 9.století našeho lotopočtu na hoře Hiri nedaleko Kjóta. Na počátku 20.století bylo čajovníkem osázeno zhruba

150 000 akrů půdy (1 akr = 40,5 aru).

Značná část vypěstovaného čaje se v Japonsku spotřebuje a určité množství se vyváží především do USA a Kanady.

In JAPAN, the tea began to grow Jajponsku already in the 9th century lotopočtu on Mount Hiri near Kyoto. At the beginning of the 20th century was čajovníkem osázeno zhruba150, 000 acres (1 acre = 40,5 are).Much of the produced tea consumed in Japan and a certain quantity is exported, mainly to the US and Canada.

BÝVALÝ SOVĚTSKÝ SVAZ  

V 17.století a v pozdějších obdobích byl na evropských trzích vysoce ceněn tzv. ruský čaj. Byl to čínský čaj přivážený z Číny do Ruska na velbloudech.

Dlouhá karavanní cesta vedla ze střední Číny přes poušť Gobi a odtud napříč Sibiří. Čaj se převážel slisovaný v cihlách a jeho kvalita byla mnohem lepší než kvalita čaje dopravovaného loděmi.Tehdy totiž cesta lodí z Číny a Indie do evropských přístavů trvala průměrně

deset měsíců a nedokonale balený čaj přijímal ve vlhkém prostředí lodních prostor cizí pachy a značně se znehodnocoval.

Na úzenmí bývalého Sovětského svazu se čaj začal pěstovat teprve na přelomu 19.a 20.století po dovezení čajových sazenic a semen z Číny.

Tamější čajovníkové plantáže jsou nejseverněji položené ve srovnání s ostatními zeměni. Většina čaje se pěstuje v Gruzii, Ázerbájdžánu, v černomořské oblasti pohoří Kavkaz a v jižních oblastech střední Asie.

Pěstování a zpracování čaje je i středem pozornosti ázerbájdžánksých vědců, kteří za pomoci specialistů z ostatních oblastí vypěstovali dva nové vynikající druhy-

Vůní Ázerbájdžánu a Extra, které jsou svými vlastnostmi, obsahem kofeinu, jemností a lahodností srovnatelné s kvalitními indickými a srílanskými druhy.

The FORMER SOVIET UNION in the 17th century and in later periods was highly prized on European markets. Russian tea. It was a Chinese tea přivážený from China to Russia on a camel.Long caravan route from central China to lead the desert of the Gobi desert, and from there across Siberia. Tea is unknown to the pressed in the bricks and its quality was much better than the quality of the tea ships.If the path of ships from China and India to European ports was průměrnědeset months and imperfectly packed tea received in the damp environment of the space alien smells and also undermined.On the úzenmí the former Soviet Union, began to cultivate tea before the turn of the 19th and the 20th century after the introduction of tea plants and seeds from China.The čajovníkové northernmost plantations are in comparison with other zeměni. Most of the tea is grown in Georgia, Azerbaijan, Caucasus Mountains in the Black Sea region and in the southern parts of Central Asia and the processing of tea cultivation is also the center of attention ázerbájdžánksých scientists who, with the help of specialists from other regions grew two new species of excellent Scent-Azerbaijan and Extra, which are their characteristics, caffeine content, fineness, and comparable with the quality of the Indian lahodností and Sri Lanka's species.Much of the produced tea consumed in Japan and a certain quantity is exported, mainly to the US and Canada.

SRÍ LANKA

Srí Lanka je ostrov v Bengálském zálivu (dříve Cejlon), který patřil před 200 lety spolu s Brazílií k největším světovým producentům kávy. Pěstování čajovníku se tu věnovala jen malá pozornost. Ke změně došlo teprve tehdy, když plísňová choroba zachvátila a zničila většinu kávovníkových plantáží.

Anglický podnikatel Schotte James Taylor začal v okolí Kandy zakládat na místech dřívějších kávovníkových plantáží čajové zahrady.

Významnou úlohu při rozšiřování čajových plantáží měl i londýnský obchodník s čajem Thomas Lipton.

Dnes je čaj nejvýznamnějším expotrním artiklem Srí Lanky, která spolu s Indií zajišťuje téměř 80 % světového vývozu.

SRI Lanka is an island in the LANKASrí of Bengal (formerly Ceylon), which was 200 years ago together with Brazil for the world's largest producers of coffee. The cultivation of the tea plant are paid little attention. The change occurs only when the disease is in the plísňová and destroyed most of the kávovníkových plantation.English businessman James Taylor began in Schotte Kandy based on locations of past kávovníkových plantation tea gardens.An important role in the expansion of tea plantations were the London tea merchant Thomas Lipton's tea Today. most people expotrním of Sri Lanka, which together with India ensures almost 80% of world exports.

AFRIKA

Celková pěstitelská plocha osázená čajovníkem v Africe přesahuje 70 000 ha.

Pěstují se tu převáženě ásamské čajovníky pocházející z Indie.

Největším pěstitelem čaje v Africe je Keňa, na již pripadá téměř poloviny celkové produkce čaje tohoto světadílu.

Převážná většina vypěstovaného čaje se z Keni vyváží na světové trhy a zaujímá významné místo v ekonomice země.

Domácí spotřeba je dosud velmi nízká.

Dalšími významnějšími africkými pěstiteli čaje jsou Malavi, Mosambik a Tanzanie.

AFRICA Total production area under čajovníkem in Africa exceeds 70 000 ha.Ásamské převáženě here are grown on the hills of the largest tea grower India. in Africa, Kenya is already almost half of the total production, wasn't tea in this continent.Most of the tea produced in Kenya exports to world markets, and occupies an important place in the economy of the country.Domestic consumption is still very low.Other important African tea growers are Malavi, Mozambique and Tanzania.

VIETNAM

Menší mnolžství čaje se pěstuje ve Vietnamu. Rozsah čajovníkovýcz plantáží se postupně zvyšuje a spolu s tím se rozvíjí i průmysl na zpracování čaje.

VIETNAM Less mnolžství grown tea in Vietnam. Range of čajovníkovýcz plantations gradually increases and with it is developing and the tea industry.

INDONÉSIE

V Indonésii se čaj pěstuje především na ostrovech Jáva a Sumatra.

První čajovníky dovezli na Jávu koncem 17.století Holanďané, ale

zpočátku nebyly vyýsledky příliš výrazné.

Ke vzestupu čajovníkových planzáží došlo teprve v 19.století.

V současné době se čajovník pěstuje asi na 25 000 ha.

V Indonésii se produkuje asi 5 % celkové světové výroby čaje.

Jeho značná část se vyváží do mnoha zemí světa.

INDONESIA in Indonesia with the tea is grown mainly on the islands of Java and Sumatra. First they have brought into Java at the end of the hills of the 17th century, the Dutch were not too significant alezpočátku vyýsledky.The rise of the tea planzáží was only in the 19th century.Currently, čajovník is grown to about 25 000 ha.In Indonesia, produces about 5% of the total world production of tea.A considerable part of the exported to many countries of the world.

OSTATNÍ ZEMĚ

Na produkci čaje se podílí ještě několik dalších zemí.

Je to především Turecko, Bangladéš a Írán.

Na americkém kontinentě dosahují významnější produkce

čaje Argentina a Brazílie.

Jejich produkce dosahuje necelých 3 % světové

produkce čaje.

OTHER tea-producing ZEMĚNa participates in several other countries.It's mainly Turkey, Bangladesh and Iran on the American continent is ... important produkcečaje Argentina and Brazil for their production is less than. 3% světovéprodukce tea.

 

Bylinkové čaje

Bylinkové čaje patřily k prvním a základním lékům, které měly vždy prababičky po ruce, když bylo třeba zahojit rychleji rány, zabránit žaludečním potížím, utišit kašel apod.

Každá babička, zvláště na venkově byla doslova lidovým léčitelem. Nyní si znovu uvědomujeme, jaký význam mají bylinky pro naše zdraví.

Nejjednodušší příprava bylinkových čajů je z nálevových sáčků. Sáček vložíme do vhodné nádoby a zalijeme vroucí vodou. Necháme vyluhovat v průměru 5 minut, někdy se doporučuje i déle.

U volně vážených bylinek a směsí vsypeme určené množství do vroucí vody, ihned zdroj tepla vypneme a necháme určenou dobu vyluhovat. Pak přecedíme, případně doplníme (zvláště pro děti) medem,citronovou šťávou apod.

Připomínáme jen některé z bylinek, které se vyplatí mít doma v zásobě.

Herbal tea, Herbal tea, were among the first and essential medicines, which were always great-grandmother after his hand was to heal the wounds more quickly, to prevent stomach problems, cough, etc.Every Grandma, in particular in rural areas, was literally a folk healer. Now we realize again the importance they have herbs for our health.The simplest preparation of hay from the nálevových bags of teas. Put the bag into a suitable container and topped with boiling water. We extracted for an average of 5 minutes, sometimes more is recommended.In the weighted mixture of herbs and vsypeme the specified quantity into the boiling water, as soon as the heat source and leave the designated time, Leach. Then přecedíme, where appropriate, to be filled in (especially for children), honey, lemon juice, etc.Remember some of the herbs that are worth having in stock.

TIP:

ČAJ JAKO SOUČÁST REDUKČNÍ DIETY:

Čajová dieta, rádi ji nazýváme kúrou, je velmi jednoduchá. Spočívá v pití čaje během celého dne. Čaj černý můžeme střídat s čajem ovocným. Při této dietě se povoluje v poledne nebo večer k čaji sníst navíc jablko, pomeranč, svazek ředkviček, kedlubnu či okurku.

Organismu tak získává kromě tekutiny i minerální látky a vitaminy.

Lékaři je tato redukční dieta schvalována, protože nedochází k dlouhodobému drastickému hladovění, a tím i vyčerpání organismu.

Organismus se za čajový den pročistí. Dieta se snadno vydrží, protože trvá jen jeden den.

Můžeme se také těšit na druhý den, kdy již budeme jíst normálně.Jíme sice s chutí, ale je vyzkoušeno, že konzumujeme podstatně menší porce než před čajovou dietou.

Čaje musí být nejméně 2-3 litry a snad ani není třeba připomínat, že se nesladí a nedoplňuje mlékem, smetanou či dokonce alkoholem.

TEA AS PART of REDUCING DIET: A diet, like we call it, the treatment is very simple. Is drinking tea during the whole day. We can take turns with black tea tea fruit. On this diet, at noon or in the evening for tea, eat an Apple, Orange, volume, or cucumber radish seed. in addition to the fluid gets so the organism and mineral substances and vitamins.Doctors approved by the dieting is because there is no long term drastic starvation, and exhaustion of the Organism, the organism tea day clears. The diet is easy because it takes only one day.We can also look forward to the next day, when we eat normally.We eat with gusto, but is tested, that the much smaller portions than konzumujeme before tea-Tea diet. must be at least 2-3 litres, and perhaps not even need no reminding that nesladí and does not need milk, cream, or even alcohol.

Bez černý  

Květy používáme nejen na přípravu osvěžující limonády, ale hlavně na čaj, který pijeme při nachlazení.

Plody můžeme použít na přípravu šťáv a marmelád, ale po usušení také na čaj. Je dobřé kombinovat

plody bezu s lipovým květem a šípky.

Borůvky  

Zdravé a chutné jsou plody, ale doporučuje se sbírat i lístky ještě před květem.

Tento druh čaje je vhodný pro diabetiky.

Hluchavka  

Čaj se doporučuje při nachlazení, ale také na obklady.

Kopřiva  

Čaj se doporučuje jako "čisticí" nápoj, nemá se však pít pravidelně, ale jen občas, třeba jendnou týdně.

Zevně se používá hlavně na podporu růstu vlasů, po umytí vlasů jako zábal. Kopřiva má své místo i v gastronomii.

Lípa  

Čaj z květů používáme při nachlazení.

Máta peprná

Čaj je výborný prostředek při léčení některých střevních potíží, např. nadýmání u dětí.

Řadí se také mezi "čisticí" čaje. Některé míchané nápoje, hlavně amerického původu,

se připravují s mátou a také se mátou na povrchu zdobí. Máta se využívá i pri přípravě některých salátů.

Maté  

Tento jihoamerický čaj, který známe spíše z literatury nebo z filmu, není pravým čajem, jsou to rozdrobené pražené listy cesmíny paraguajské. Také tento "čaj" se prodává v různé kvalitě, závislé na způsobu zpracování. Zelenavě hnědý nálev nám, Evropanům, příliš nechutná, protože má netrpklou až nahořklou chuť. Také tento čaj působí na povzbuzení organismu obsahem kofeinu.

Meduňka    

Čaj hlavně uklidňuje, dobře se po něm spí, ale má i další dobré účinky na naše zdraví.

Měsíček    

Květy se suší do různých bylinkových směsí, zevně se při léčení bércových vředů používá měsíčková mast.

Pampeliška (smetánka lékařská)  

V lidovém léčitelství se doporučuje používat na výluh nejen květy, ale také kořen.

Z mladých lístků se připravuje salát, z květů zase tradiční pampeliškový med.

Květ působí na lepší činnost žlučníku.

Podběl  

Používá se při nachlazení a potížích s průduškami. Je velmi účinný.

Řebříček  

Čaj má příkznivý vliv na průdušky, má protizánětlivé účinky, podporuje trávení apod.

Řepík  

Výluh je z květů nebo z květů i natě se velmi doporučuje při žaludečních potížích.

Sléz

Je zpravidla součástí směsí, které pijeme při nachlazení.

Šípek  

Čaj z usušených plodů je vysoce ceněn pro obsah vitaminu C. Svou chutí a vůní působí osvěživě.

Šípky mají využítí i v gastronomii, při přípravě omáček nebo marmelád.

 

Trnka  

Má v léčitelství značný význam při horečce a nachlazení, při žaludečních potížích a poruchách činnosti střev. Působení se liší podle toho, zda se nálev připravuje z květů, listů nebo usušených plodů.

 

 

Třezalka  

Nejcennější částí je květ, bývá součástí různých bylinných směsí. Běžně se čaj z třezalky příliš nepřipravuje, i kyž působí protizánětlivě. Používá se i při snižování krevního tlaku.

Black Flowers we use not only without the preparation of refreshing lemonade, but mainly on the tea that we drink in the cold.The fruit we can use for preparation of juices and jams, but after drying also to tea. It felt good kombinovatplody with lipovým flower and rose-hips.Blueberries Healthy and tasty fruit, but it is recommended to collect the tickets before the flower.This kind of tea is suitable for diabetics.Lamium Tea is recommended for colds, but also on the tiles.Nettle Tea are recommended as a "cleaner" drink, however, does not have to drink regularly, but only occasionally, like once a week.Externally is used mainly to promote the growth of hair, as the hair after washing with the bath. Nettle has its place even in gastronomy.Linden Tea of the flowers we use for colds.Mint is an excellent resource of peprnáČaj in the treatment of some intestinal problems, for example. flatulence in children is also among the Ranks. "cleaning" of the tea. Some mixed drinks, mostly American, are prepared with mint and Mint is on the surface. Mint also co-funded some salads.Mate This South American tea, which we know from literature, or rather from the film, not the real tea, they are fragmented by the roasted leaves Holly paraguajské. Also this "tea" is sold in various quality, dependent on the type of processing. Greenish-Brown covering us, Europeans, too, because it has a bitter taste to netrpklou. This also applied to stimulate the organism tea caffeine content.The balm Tea especially comforting, well it's sleeping, but has other good effects on our health.Calendula flowers are dried to various mixtures, externally with hay in the treatment of bércových ulcer měsíčková ointment is used.Dandelion (jefes medical) in folk medicine, it is recommended to use to extract not just flowers, but also the root.From young leaves salad is prepared, from the flowers of the traditional ingredients honey again.The flower is the better operation of the gall bladder.Podběl is used for colds and chronic bronchial problems. It's very effective. Achillea Tea has příkznivý effect on bronchial, has anti-inflammatory effects, supports digestion, etc., the extract is from the flowers Řepík or from the flowers and stems are very recommended for gastric problems.SlézJe usually forms part of a mixture which we drink Tea in the cold. the tree of dried fruit is highly prized for the vitamin C content. Its taste and scent is refreshing. utilization of the i in the Rosehips are gastronomy, in the preparation of sauces or jams. Trnka Has considerable importance in medicine when fever and colds, stomach problems and disorders of the bowel activities. Performance varies according to whether a covering made from flowers, leaves, or dried fruit. The most valuable part is the flower of Hypericum, is part of a different herbal mixtures. Normally, the tea from třezalky too, even if there are flavonoids. It is also used in reducing blood pressure.

 

TŘÍDĚNÍ ČAJŮ   Po zpracování probíhá degustace čaje a jeho zastřiďování do skupin podle jednotné, všeobecně uznávané klasifikace.Přitom platí pravidlo, že čím mladší a křehčí byly čajové listy, z nichž byl čaj zpracován, tím je čaj kvalitnější.Jakostní třídy jsou přitom v mezinárodním obchodě i v dalším obchodním styku označovány postupně od nejjemnějších vrcholových listů.Nejrozšířenější je členění podle indických vývozních čajů.První skupinou je čaj Flowery Orange Pekoe (FOP). Jde o čaj zpracovaný z nejjemnějších čajových lístků a listových půpenů porostlých bílými chloupky, které při fermentaci a dalším zpracování nabývají zlaté zabervení. "Flowery" v překladu znamená květový. Slovo "orange" nesouvisí s pomeranči, ale pochází z holandského "oranien", názvu starého královského paláce - pojmenování čaje vyjadřuje pojem "královskýů. Slovo "pekoe" pochází z čínštiny a vyjadřuje "bílé nitky", jimiž jsou dvětové pupeny porostlé. Jde o nejjemnější čaj s nejbohatším obsahem vonných látek. Druhou jakostní skupinou je čaj označovaný Orange Pekoe (OP). Jsou to poněkud větší svinuté první a druhé čajové lístky smíšené s obsahem zlatavých listových pupenů.Pekoe (P) obsahuje poněkud větší druhé a třetí čajové listy. Je střední kvality, poskytuje však dobrý čajový nálev. Čtvrtá skupina kvality je označována názvem Pekoe Souchong (PS). Skládá se z větších čajových listů ze třetího až šestého listu od špičky čajových výhonků. Na páté místo se zařazuje čaj s názvem Souchong (S) zpracovaný z hrubších čajových listů. Některé jsou velké, špatně svinuté. Ze starších a velkých čajových listů se zpracovává čaj s názvem Congo (C). Konzumuje se převážně v pěstitelských zemích a na světové trhy téměř nepřichází. Pri dalším strojním zpracování - drcení - se připravují ještě drcené čaje, které se při dalším postupu zpravidla balí do malých jednoporcových varných sáčků. Mimo tuto základní klasifikaci se hodnota i cena čaje na světových trzích určuje podle produkčních míst a polohy čajovníkových plantáží. Kromě jednodruhových čajů označovaných podle mezinárodní klasifikace jsou na trh dodávány různé čajové směsi, ochucené, granulované a jinak zpracované čaje. Na světové trhy přichází čaj prostřednictvím aukcí, které se zpravidla pořádají ve význačných městech hlavních produkčních zemí.V Indii je to Kalkata a na Srí Lance Kolombo. V Číně jsou hlavními vývozními přístavy čaje Šanghaj a Kanton. Všechny významné čajové společnosti a firmy mají v těchto místech své nákupčí, kteří naustále sledují vývoj vegetace, sklizně a jakosti čaje a podle toho pak na aukcích nakupují. Čaj přichází na světové trhy v překližkových bednách s čistou hmotností 20 až 50 kg. Čajové bedny jsou vyloženy kovovou nebo polyetylénovou fóloií, která brání navlhnutí a poškození jemného aroma čajů.Dovážený čaj se balí do spotřebitelských obalů převážně v zemích spotřeby.V České republice se připravuje z jednoho nebo více různých druhů podle přesně určených receptur, stanovených na základě degustačních zkoušek tak, aby byla zajištěna odpovídající jakost z nich připravených nápojů. Potom se čaj na moderních a vysoce výkonných balicích strojích balí do spotřebitelských obalů (papírových krabiček, plechových nebo skleněných nádobek, sáčků z několika vrstev hliníkové fólie) nebo se porcuje do jednoporcových sáčků z filtračního papíru a vkládá do papírových krabiček.
 
SORTING After processing with tasting of TEAS, tea and its zastřiďování into groups according to a single, generally accepted classification.Meanwhile, as a rule, the younger and more fragile were tea leaves, tea, the tea is processed is better.Grades are in international trade and in the further course of trade referred to from the finest top sheets.The most widespread is the breakdown according to Indian export teas.The first group is Flowery Orange Pekoe tea (FOP). The tea prepared from the finest tea leaves and covered in white hairs positions on the půpenů, which in the fermentation and subsequent processing are of gold zabervení. "Flowery" in translation means květový. The word "orange" is not related to Orange, but originates from the Dutch "," the old name oranien Royal Palace-the naming of the concept of "tea" is královskýů. The word "pekoe" is derived from the Chinese and expresses the "white threads", which are covered with dvětové buds. The finest tea with the richest content of odoriferous substances. The second group is known as a quality tea Orange Pekoe (OP). It's a bit more looking, first and second tea leaves mixed with a gold leaf buds.Pekoe (P) has a slightly larger second and third tea leaves. It is medium quality, but provides a good tea-covering. The fourth group of quality Pekoe Souchong is a known name (PS). It consists of a large tea leaves from the third to the sixth leaf from the tip of the tea shoots. At the fifth place is classified tea named Souchong (S) prepared from coarser tea leaves. Some are big, bad looking. From older and large tea leaf tea is processed with the name Congo (C). Consumed mainly in the growing countries and on the world markets. In the next processing machinery-crushing-preparing a crushed tea, which is usually the next procedure are packed into small bags. consumer sophistication has led anti- In addition to this basic classification of the value and price of tea on the world markets by the production jobs and position the tea plantations. In addition to the single-species called the international classification of teas are marketed various tea blends, flavored, granulated and otherwise processed tea. On the world markets is coming tea through auctions, which is usually held in notable cities the main production countries.In India's Calcutta and in Sri Lanka, Colombo. In China, the main export ports of Shanghai and Canton tea. All the major tea companies and firms are in these places their buyers, who are watching the evolution of the vegetation of the naustále, harvest, and the quality of the tea and then at the auctions. Tea comes to world markets in much crates of net weight of 20 to 50 kg. Tea crates are unloaded metal or polyetylénovou fóloií, which prevents damage to the delicate aroma of navlhnutí and teas.Imported tea is packaged in consumer packaging, mainly in the countries of consumption.In the Czech Republic is prepared from one or more different types according to the precise recipes, on the basis of the tests so that the tasting to ensure adequate quality of the prepared drinks. Then the tea on the modern and high-performance packaging machines wrapped in consumer packaging (cardboard boxes, Tin, or glasses, bags of multiple layers of aluminium foil) or cutting up the bags from the consumer sophistication has led to the filter paper and inserted into the paper boxes.
 
 
  NABÍDKA ČAJE NA ČESKÉM TRHU   Nabídka čaje na českém trhu procházela v uplynulých desetiletích mnoha změnami. Převážná většina potravinářských obchodů prodávala jeden či několik málo druhů čaje, který byl označován podle zemí svého původu(čínský, indický, cejlonský, gruzínský a podobně). Většinou šlo o čajové směsi různých jakostí, často i z odlišných oblastí těchto zemí. Rozmanitější nabídku poskytovala síť specializovaných prodejen kávy a čaje, která kromě základních druhů, zahrnovala i čaje různých chuťových variant a značkové čaje významných výrobců v originálních spotřebitelských obalech. Tyto obchodní zvyklosti se v sortimentu čaje udržovaly i v dalších desetiletích, kdy se balení a dodávky soustředily do větších podniků vybavených moderním technologickým a balicím zařízením. Na trh byly dodávány především čajové směsi sestavované znalci, vycházející z dlouhodobých spotřebitelských zvyklostí a tehdejších nákupních možností v zahraničí. Nákupní zvyklosti spotřebitelů se i nadále soustřeďovaly na dříve oblíbené druhy čaje. Rozhodující podíl při prodeji připadá na čaje, které se vyznačují svými charakteristickými vlastnostmi. Zlatá směs Náleží ke špičkovým druhům na našem trhu. Připravený nápoj má vysokou kvalitu, charakteristickou pro použité druhy, s výrazou aromatickou vůní někdy připomínající vůni květů, granátově červenou barvou a sladce nahořklou chutí. Indický čaj V šálku vyniká bohatou silnou vůní a krásnou granátově červenou barvou. Má sladkohořkou čajovou chuť. Silnější nálev nemusí být čirý a při chladnutí může tvořit jemný zákal. Pije se většinou bez přísad, může se však zjemnit mlékem nebo smetanou. Čínský čaj Orient Nálev z tohoto čaje je vhodný pro kombinace s mlékem, smetanou, ovocem a ovocnými mošty. Asia směs Vietnamský čaj Barva nálevu bývá světle až tmavěhnědá. Vyznačuje se nižším obsahem tříslovin. Klub čaj K vyluhování stačí 2-3 minuty. Je vhodný pro všechny teplé i studené nápoje - je však nutno dodržet poměr: 1 sáček na nejvýše 1/4 l vody. Bergamot Patří k typu dováženého čaje známého jako Earl Grey.Doporučuje se méně sladit. Piknik Dárdžiling Cejlonský       čaj patří ke kvalitním druhům na našem trhu. Je silně aromatický, sladce nahořklé chuti, nálev má čevenohnědou barvu.K vyluhování stačí 2-3 minuty. je špičkový druh čaje na našem trhu. Pochází z oblasti, podle které je pojmenován. Má všechny přenosti indických čajů - karmínově červenou barvu, silné aroma, bohatou, typicky čajovou chuť. je směs výhradně indických čajů, která vyniká bohatou silnou vůní a jasnou granátově červenou barvou. Chuť má lahodnou, sladce nahořklou. je směsí indického, gruzínského a vietnamského čaje ochuceného bergamotovou silicí. Jeho název je odvozen od plodu bergamoty - citroníku pomerančového, jehož silicí je čaj ochucen. a Pigi čaj jsou obchodní názvy pro indický čaj. Při výrobě je čaj podroben zvláštnímu způsobu řezání a pak fermentaci. Nápoj, který z těchto druhů získáváme, je bohatší chuťově, aromaticky i barevně než běžné čaje. je samostatný druh, který se připravuje z čajů vietnamské produkce. Nálev má výraznou charakteristickou čajovou vůni a nahořklou chuť. je čajová směs připravená z dobrých druhů čajů z východní a jihovýchodní Asie. Vůni má čajovou až kouřově čajovou, chuť má mírně svíravou a jemně nakyslou. Barva nálevu bývá světlehnědá až hnědá. je směs východoasijských a indických čajů, ve které se vhodně spojuje lahodná chuť příjemně nahořklých čajů východní Asie s inzenzivní červenohnědou barvou, příznačnou pro indické čaje. je směs jemných druhů čajů z čínských provincií. Má jemnou, někdy mírně kouřovou vůni, charakteristickuo pro čínské čaje. Chuť má jemnou, ale výraznou, barva nálevu je světle slámová až hnědá. je samostatný druh čaje dovážený i Indie, převáženě z oblasi Ásam.. Flowery Orange Pekoe, je čajová směs připravená z vysokohorského indického čaje Dárdžiling a z velmi dobrých indických a cejlonských čajů.
 
TEA MENU on the CZECH MARKET Offering tea on the Czech market went through many changes over the past decades. The vast majority of food shops sell one or a few species of tea, which was referred to by country of origin (Chinese, Indian, Ceylon, Georgian, and the like). Most were tea mixture of the different grades, often from different areas of these countries. Diverse network of specialised shops offer provide coffee and tea, which in addition to the basic types, included a tea of different variants and branded tea taste important producers in the original unit packages. These commercial practices in a range of tea to maintain even in the decades when packing and deliveries centralising into larger companies equipped with modern technological and packaging equipment. On the market are delivered primarily drawn up by experts, the tea mixture resulting from the long-term consumer habits and then purchasing opportunities abroad. The buying habits of consumers remain focused on the formerly popular types of tea. Decisive share in the sale of the tea, which are characterized by their distinctive characteristics. Golden mixture belongs to an elite companions in our market. Ready to drink is high quality, characteristic for the species, with the scent of aromatic výrazou like the smell of flowers, sometimes granátově red and sweet-bitter taste. Indian tea in a Cup is a strong scent and beautiful granátově red. The taste of the tea is sladkohořkou. The stronger the covering liquid may not be clear and fine turbidity may be cooling. Drinks are mostly without additives, however, you may refine the milk or cream. Chinese tea Orient Covering from this tea is suitable for combination with milk, cream, fruit and fruit musts. Asia mixed Vietnamese tea Color medium is light to tmavěhnědá. It has a lower content of tříslovin. Club tea to extraction of just 2-3 minutes. Is suitable for all hot and cold beverages, however, to be followed is the ratio: 1 bag of no more than 1/4 l of water. Bergamot is a type of imported tea, known as the Earl Grey. it is recommended to bring less. Ceylon tea is Darjeeling picnic to quality species in our market. It is strongly aromatic, sweet taste, covering nahořklé has a čevenohnědou color.The extraction of just 2-3 minutes. is the peak of tea in our market. Coming from the area, according to which it is named. Has all the přenosti of the Indian teas-crimson red colour, strong aroma, rich, typically the tea taste. the mixture is exclusively Indian teas, which is a strong scent and bright red granátově. The taste is delicious, sweet-bitter. It is a mixture of Indian, Georgian tea flavoured with bergamot and Vietnamese silicí. Its name is derived from the fruit of the lemon-orange bergamoty, whose silicí is a tea ochucen. and tea are the trade names of Pigi for Indian tea. In the production of tea is subjected to a special way of cutting and then fermentation. The drink, which of the following types of healing, is richer flavour, aromaticky and color than the normal tea. It is a separate species, which is prepared from teas of the production. Covering a characteristic smell of tea has a bitter taste. It is a mixture prepared from animal species teas from East and Southeast Asia. The smell of the tea to tea, taste the smoky, slightly svíravou and gently tart. The colour of the medium is light brown to Brown. It is a mixture of Asian and Indian teas, which combines delicious taste pleasantly suitable nahořklých teas of East Asia with reddish-brown color, characteristic of the inzenzivní for Indian tea. It is a mixture of fine species of teas from China's provinces. Soft, sometimes slightly smoke smell, charakteristickuo for Chinese tea. The taste is soft, but strong, the color of the medium is light straw-Brown. It is a separate species of tea imported from India, also převáženě oblasi Ásam. Flowery Orange Pekoe tea is prepared from mixture of Indian teas Darjeeling and also from a very good Indian and loveliest teas.