DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Koření - rostliny / Spices-plants
ANDĚLIKA Archangelica officinalis Hoffm.

Andělika, zvaná lidově "koření svatého ducha", se považovala za léčivou rostlinu pomáhající snad od všech nemocí. Andělika patří do čeledi miříkovitých. Je to statná dvouletá bylina, která roste ve vyšších polohách u potoků a na vlhkých loukách. Roste ve volné přírodě v Evropě a v severní Asii.

Vytváří řepovitý oddenek a četné kořeny. Prvním nebo i druhým rokem vytváří silnou růůžici listů. Jakmile vykvete bohatým okolíkem a přinese plody na lodyze až dva metry vysoké, odumírá. Jako koření se používají plody, kořen i čerstvé listy. Rostlina obsahuje silici, hořčiny a další látky.

Chutná ostře kořenitě a hořce. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a uklidňuje střeva. Větší dávky jsou nezdravé. Andělika se užívá při výrobě hořkých likérů (chartreska), používá se též jako dezodorační prostředek. Je součástí kořenných směsí pro výrobu vermutů. Používá se do léčivých směsí, které podporují trávení a jsou močopudné. Lodyhy se někdy kandují a používají ke zdobení moučníků, mletý kořen se přidává do cukroví.

ANGELICA Archangelica officinalis Hoffm. Angelica, called the people's "the spice of the Holy Spirit", as a healing plant to help you from all diseases. Angelica belongs to the family miříkovitých. It's a large biennial herb that grows at higher elevations in the humid meadows, and streams. Grows in the wild in Europe and Northern Asia. and many of the roots of řepovitý Rhizome. The first or even the second year creates a strong růůžici sheets. As soon as vykvete rich okolíkem and bring the fruit to a sentence of up to two metres high, is dying. The fruits are used as a spice, the root and the leaves fresh. The plant contains oil, hořčiny and other substances.It tastes sharp kořenitě and bitter. Increases the production of digestive juices and soothe the intestine. More benefits are unhealthy. Angelica is used in the production of bitter liqueurs (chartreska), also used as a means of dezodorační. It is part of kořenných mixture for the production of VERMOUTHS. It is used in a medicinal mixture which promote digestion and diuretic. The stalks are sometimes kandují, and used to garnish desserts, the milled root is added to sweets.

Andělikové cukroví

4 žloutky, 250 g pískového cukru, 200 g mletých mandlí, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička mletého kořene anděliky, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, špetka anýzu, mandle, cukrová poleva.

Žloutky utřeme do pěny s cukrem, vmícháme mleté mandle, mouku a koření. Těsto natřeme na oplatku asi 1 cm vysoko a pomalu upečeme. Hotové cukroví potřeme cukrovou nebo jinou polevou a ozdobíme kouskem mandle.

Andělikové candy 4 egg yolks, 250 g sugar, 200 g of the sandy ground almonds, 4 spoons of flour, 1 teaspoon polohrubé ground root of angelica root, 1 tablespoon grated orange peel, a pinch of anise, almonds, icing sugar and egg yolks into the foam utřeme., with sugar, minced almonds, vmícháme flour and spices. Paint on the wafer, the dough about 1 cm high and slowly roasted alive. The finished cookies potřeme sugar frosting and decorate with, or another piece of almonds.

 

 

ANÝZ Pimpinella anisum L.

Vedle kmínu z čeledi miříkovitých je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.

Anýz chválil Pythagoras a Plinius jako omlazující prostředek. Také se mu připisovala moc přivádět lehký spánek. Ve středověku byl součástí lektvarů proti jedům. V Evropě se o jeho obecné rozšíření zasloužil Karel Veliký.

Anýz pochází ze Středomoří a z Malé Asie. Je to jednoletá rostlina dorůstající do výšky asi 50 cm. Má tři druhy listuů rozmanitého tvaru, spodní jsou nedělené, střední rojčetné a horní přisedlé, čárkovité. Kvete od června okolíky bílých květů. Plodem je dvounažka 3-5 mm dlouhá, šedožlutá nebo šedohnědá.

Anýz je rostlina, která vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Pěstuje se na Balkáně a ve Středomoří, v Rusku a střední Asii, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku i u nás na jižní Moravě. Vysévá se začátkem dubna do řádků asi 30 cm vzdálených a sklízí se v červenci a v srpnu, v době, kdy hnědnou semena v okolících.

Anýz obsahuje kromě jiných složek silici, která má aromaticku násladlou chuť, v ní jako hlavní složku anethol.

Anýz je i jedna z nejstarších léčivých rostlin. Ulehčuje kašel, má vliv na vyměšování žluče, a tím urychluje trávení, podporuje chuť k jídlu. Silice omezuje růst škodlivých baktérií, působí proti tvorbě plynů a střevním katarům. Má účinky proti křečím trávicího traktu a podporuje sekreci žláz. Je to tedy užitečné a léčivé koření. Používá se do některých druhů chleba, do pečiva, k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek. Velmi příjemný je v hruškovém a jablečném kompotu (v malém množství lze použít i kousek badyánu). Anýz je možno přidat k dušeným houbám, především k žampiónům (jen několik nažek). Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel. Vyrábějí se z něho likéry. V domácnosti ho uchováváme v dobře uzavřené kořence chráněné před světlem.

ANISE Pimpinella anisum L. in addition to belonging to the family of the miříkovitých of caraway is one of the oldest and most popular of spices.Anise and Pliny as Pythagoras praised anti-aging resource. He also put much make light sleeper. In the Middle Ages was part of the potions against jedům. In Europe, its General enlargement deserved Charlemagne. Anise comes from the Mediterranean and Asia minor. It's a one-year plant to a height of about 50 generations cm. has three types of listuů diverse in shape, the lower are not cut in pieces, the middle and the upper sessile, rojčetné čárkovité. Flowers from June okolíky white flowers. The fruit is a Samara 3-5 mm long, drab, or gray-Brown.Anise is a plant, which requires a warm, sheltered and sunny position. Cultivated in the Balkans and in the Mediterranean, in Russia and Central Asia, Spain, India, Turkey, Mexico, Slovakia and the us in Southern Moravia. Can be sown by the beginning of April to about 30 cm remote lines and is in July and August, at a time when seeds in okolících guess they do that.Anise contains among other ingredients in which the aromaticku násladlou taste, in her as a major component of anethole.Aniseed is one of the oldest medicinal plants. Relieving cough, affects the bile excretion, and thus speeds up digestion, promotes the appetite. Essential oils reduces the growth of harmful bacteria, intestinal gas formation against the Cathars. Has a convulsions effects against intestinal tract and supports the sekreci glands. It is, therefore, useful and medicinal herbs. It is used in some types of bread, baking, to dispose of Red beet, red cabbage, cucumbers. Very pleasant is in the hruškovém and jablečném Mason jars (in small quantities can be used as a piece of star anise). Add anise seed to the braised mushrooms, mostly to žampiónům (only a few of the grapefruit). It is very popular in Indian and Chinese cuisine, where it is used in meat dishes. Manufacture of liqueurs. We keep him in the House in a closed kořence protected from the light.

  KARDAMOM Elettaria cardamomum Maton (L.) Jsou to drobná vrásèitá semínka,

uložená v úhledných tobolkách. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Řámanům. U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením, a přidávají ho zde i do čaje a kávy.

CARDAMOM Elettaria cardamomum Maton (l.) Are Petite vrásèitá seeds, stored in neat tobolkách. As a spice and medicine was already known by the old Greeks cardamom and Řámanům. For us it is like a separate spices less known. The greatest popularity was and still is in the countries of the Orient, where is very used spices, and added it here to tea and coffee.

Tento tropický, vytrvalý bylinný keř je blízce příbuzný zázvoru. Roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. Z tlustého podzemního oddenku vyrůstají vysoké lodyhy s podlouhle kopinatými listy. Později z téhož oddenku vyrůstají květonosné stvoly s krátkými hrozny dvětů. Plody jsou tobolky vejčité nebo podlouhlé, asi 1-2 cm dlouhé, které obsahují větší počet napříč vráskovaných semen.

Tobolky se těsně před dozráním odstřihují nůžkami, protože z úplně zralých tobolek lehce vypadávají semena. Sklizené tobolky se suší na slunci nebo v sušárnách. Usušené se vyčistí a roztřídí podle barvy a velikosti. Někdy se také síří nebo se tobolky mlátí a na trh přichází čistě vyloupané semeno.

Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Jinak rozeznáváme dvě hlavní variety, a to: varieta minor - kardamom malabarský - a varieta major - kardamom cejlonský. Na trhu jsou tedy známé kardamomy malabarské (malé), cejlonské (dlouhé), ale i alepské, bombajské, mangalorské a mysorské.

Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Obsahují 4 - 8 % silice kardamomové,

10 % oleje, pryskyřice a škrob. Používají se v CUKRÁŘSTVÍ, pekařství, uzenářství, k výrobě SILICE, do nejrůznějších směsí KOŘENÍ, ale i k masu a v líkařství. Mají použití i v LIKÉRNICTVÍ, přidávají se např. do whisky apod.

Kromě kardamomu pravého používá se jako koření celé řady semen příbuzných druhů z čeledi rostlin zázvorovitých.

Jsou to například: Amomum granum paradisi - původem ze západní Afriky, kde je oblíben jako přísada do jídla z jamů zvaného "fufu". Další druh Amom caradamom roste na Jávě a na Sumatře, ale i v Siamu, kde je oblíben pro svoji kafrovitou vůni a štiplavou chuť. Druh Amomum angustifolium pochází z Madagaskaru, ale pěstuje se i v některých západoafrických zemích. Slouží k výrobě silice kardamomové, která se přidává do likérů a používá se v parfumérii.

This tropical, persistent herbal shrub is closely related to ginger. Grows in humid forests in India, Sri Lanka, Sumatra and in China. Thick underground stems with oddenku growing high podlouhle kopinatými sheets. Later, from the same oddenku květonosné stalks with short growing grapes dvětů. The fruit is an egg-shaped or oblong capsules about 1-2 cm long, containing a large number of seeds throughout the vráskovaných.Capsules just before the formation of the odstřihují scissors, because of the completely ripe the capsules slightly drop the seeds. Harvested dry capsules or dried in the Sun. The dried, cleaned and graded by color and size. Sometimes they promote or capsules and purely market shelled seed.According to the type of processing we bleached and unbleached cardamom, whole or ground. Otherwise, have the two main varieties: hovawart minor-cardamom malabarský-manifold and major-Ceylon cardamom. On the market are thus known to the cardamoms Malabar (small), cejlonské (long), but also alepské, Mumbai, mangalorské and mysorské.Cardamom seeds have a strong smell and acrid taste kafrovitou. Contain 4-8% of the oil and cardamom, 10% oils, resins and starch. Used in confectionery, bakery, loaf, for the production of essential oils, mixtures of SPICES, but also for meat and in the líkařství. To use even in LIKÉRNICTVÍ, adding for example. the whisky, etc.In addition to the true cardamom spice is used as the full range of seeds from the plants of the related species zázvorovitých.These are for example: Amomum granum paradisi-originating in West Africa, where it is popular as an ingredient in dishes from jamů called "foreign number". Another kind of grows on Java Amom caradamom and on Sumatra, but also in Siam, where he is popular for its flavor and bite the taste kafrovitou. Type of Amomum angustifolium originates from Madagascar, but is grown in certain West African countries. Used to produce essential oils and cardamom, which is added to liqueurs and is used in perfumery.

 

KMÍN Carum carvi L.

Kmín luční nebo také kořenný je jedním z vůbec nejstarších koření. Pro svou aromatickou vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Jsou vyšlechtěny kulturní odrůdy kmínu. Je to dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, která první rok vytváří růžici listuůa v druhém roce vyhání dutou lodyhu s okolíky bílým nebo narůžovělým drobných květů. Listy má dvakrát až třikrát zpeřené. Plod se po dozrání rozpadá na dvě samostatné srpovotě zahnuté nažky, které se používají jako všeobecně známé koření. Kmínové nažky se dají sbírat v červnu na lukách nebo se kmín pěstuje jako dvouletá rostlina na humózních půdách s dostatkem vláhy, v polohách chráněných před větem.

Sklízí se v červnu a v červenci, když jsou plody ve dvou třetinách okolíků zahnědlé. Kmín se pěstuje u nás, v Nizozemí, Rusku a Ukrajině, prakticky ve všech zemích střední Evropy i jinde.

Vůni kmínu a jeho chuť dodává silice (s karvonem, terpenem a limoneem), oleje flavonoidy, cukry a další složky. Silice je obsažena nejen v plodech, ale i v listech. Kmín působí na dobré zažívaní, brání tvorbě plynů v zažívacích orgánech, proti křečím zažívacího ústrojí. V některých kochyních se používají i čerstvé mladé kmínové lístky a koření se jimi bylinkové a bramborové polévky, saláty, používají se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa. Především se ale jako koření používají suché nažky. Je to nenahraditelné koření do žitného chleba, pečiva, k pečením, do kořenných směsí, do omáček , polévek, pomazánek, při vaření brambor, ke konzervaci, při výrobě likérů atd. Kmín lze používat jak celý,, tak i mletý. Jako koření se nažky uchovávají v dobře uzavřených kořenkách a chrání se před světlem. Zvláště mletý kmín musí být v dobře uzavřených a pokud možno tak velkých nádobkách, aby byly co nejplnější.

CARAWAY Carum carvi l.-Caraway, or also-is one of the oldest spices at all. For its aromatic fragrance was considered to be a plant that protects against evil spells. Grows wild on our meadows, across Central and Northern Europe, Siberia and in front of Asia. Developed the cultural variety of caraway. It is a biennial plant of the family miříkovitých, which creates the crossbar, the first year of listuůa in the second year, chasing hollow lodyhu with okolíky or white narůžovělým of small flowers. The leaves has two to three times pinnate. The fruit is only falling apart on two separate srpovotě crooked achene, which are used as widely known spices. Caraway-flavoured achene can be collected in June on the lawns or cumin grown as the biennial plant on humózních soils with enough moisture, protected from větem.Harvested in June and July, when the fruit in two thirds of okolíků Brown. Cumin is grown in the US, the Netherlands, Russia and Ukraine, in practically all the countries of Central Europe, and elsewhere.The smell of cumin and the taste delivers essential oils (with karvonem, terpenem and limoneem), oil, flavonoids, sugars and other components. Oil is contained not only in the finale, but even in the worksheets. Cumin is a good zažívaní, prevents the formation of gas in the inner man, against gastrointestinal spasms. In some kochyních are used and fresh young leaves and caraway-flavoured spice, herb and potato soups, salads, sauces, spreads the hay from the cream cheese, stewed meat. In particular, but as the spices used dry achene. It's irreplaceable spice to rye bread, pastries, baking in a mixture of kořenných, to sauces, soups, spreads, cooking of potatoes for the manufacture, in the production of liqueurs, etc. Cumin can be used as a whole, and the ground. As the spices are stored in a well-stoppered achene kořenkách and protects from light. In particular, ground cumin, must be in a well sealed and if possible so big nádobkách to be as constant.

KMÍN ŘÍMSKÝ

sabrej kmínovitý Cuminum cyminum L.

Již od starověku je v oblasti Středomoří a přední Asie pěstován a oblíben římský kmín. Je znám v jihovýchodní Evropě, v Egyptě, koření se jím v celé Asii - Číně, Srí Lance, Indii, Pákistánu, Afghánistánu, Íránu, v dalších arabských zemích, Španělsku, Maltě, Azerbajdžanu, v USA, Argentině, Mexiku, Brazílii a jinde také v Africe i Austrálii. Nazývá se také Roman caraway, cumin, jiraka, comimo.

Římský kmín je jednoletá rotlina s bílými nebo načervenalými květy, z čeledi miříkovitých. Jako koření se užívají plody podobné kmínu lučnímu, ale jsou větší, šedozelenohnědé barvy. Je to teplomilná rostlina. Obsahuje kolem 3 % silic s odlišnou vůní než kmín luční. Obsahuje rovněž hořké a ostře chutnající substance. Podporuje Chuť k jídlu, vylučování trávicích šťáv. Jako koření se užívají celé nebo mleté nažky. Mletý římský kmín má zelenohnědou barvu.

Římský kmín byl znám dobře starým Egypťanům, Řekům i Římanům. V jejich kuchyni se pro svou ostrost využíval jako pepř. Byl oblíben i ve středověku, hlavně u šlechticů. Byl tehdy doporučován přk přípravě drůbeže.

Dnes má vážnost v řadě kuchyní světa. Je neopominutelnou součástí kari koření, proniká svou zvláštní vůní z pokrmů snad všech asijských kuchyní, ale i na Kypru, v severní Africe, střední a jižní Americe je oblíben. Je i součástí řady evropských pokrmů. Využívá se i při pečení chleba, pečiva, piva, nápojů, v likérnictví, při výrobě sýrů, salámů, masových konzerv. V zemích střední Asie se ještě používá další druh kmínovité rostliny Trachyspermum ammi nebo T. roxburghianum zvaný také ajowan nebo zira. Má tenké tmavé nažky podobné kmínu, vůní se blíží římskému kmínu je však jemnější a mírně palčivý. Používá se podobně jako římský kmín.

CUMIN ŘÍMSKÝsabrej kmínovitý Cuminum cyminum l. since antiquity in the Mediterranean region and Asia grown and popular Roman cumin. It is known in South-East Europe, in Egypt, the spices in the entire Asia-China, Sri Lanka, India, Pakistan, Afghanistan, Iran, in other Arab countries, Spain, Malta, Azerbajdžanu, in the US, Argentina, Mexico, Brazil and elsewhere in Africa and Australia. Also called Roman caraway, cumin, comimo, jiraka. cumin is a one-year rotlina with the white flowers of the torch or the miříkovitých. The fruits are used as spices like cumin lučnímu, but are larger, šedozelenohnědé colors. It's a teplomilná plant. It contains about 3% essential oils with a different smell than caraway meadow. It also contains bitter and sharp-tasting substances. Supports appetite, elimination of digestive juices. As a spice or ground is the achene. Ground cumin is zelenohnědou color. cumin was well known to the Egyptians, Greeks and ancient Romans. In their kitchen for his sharpness using pepper. He was popular in the middle ages, mainly for the nobles. He was then recommended the preparation of poultry přk.Today the seriousness in the kitchens of the world. Neopominutelnou is part of the Curry, penetrates their special dishes from the scent of all Asian cuisine, but also Cyprus, North Africa, Central and South America, is popular. It is also part of a series of European dishes. It is used for baking the bread, pastries, beer, beverages, in likérnictví, in the manufacture of cheese, salami, meat preserves. In the countries of Central Asia still uses another type of Trachyspermum ammi or kmínovité plants of t. roxburghianum also called ajowan or zira. Has a thin, dark achene, similar to caraway, the scent of approaching Roman caraway, however, is softer and slightly glossy. It is used like cumin.