DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Špalda / Spelt Wheat
ŠPALDA

Někteří autoři předpokládají, že špalda je původní forma pšenice. Jiní tvrdí, že jde o křížence trpasličí pšenice a pšenice dvouzrnky. Kvůli nízkým výnosům se dnes před špaldou upřednostňuje pšenice.

Nové vědecké poznatky o výživě dokázaly, že špalda představuje neobyčeně zdravý druh obilí. Proto se těší rostoucí poptávce. Je lépe tolerována lidmi, kteří jsou alergičtí na pšenici.

Přestože na hnojení dusíkem reaguje málo, i v tomto případě přednost dává biologicky vypěstované špaldě.

SPELT some authors assume that the original form of the wheat is spelt. Others argue that it is a cross of a dwarf wheat and wheat dvouzrnky. Because of the low revenue now before the špaldou in favor of the wheat.New scientific knowledge of animal nutrition have shown that spelt grain type neobyčeně represents the sound. Therefore, enjoys a growing demand. It is better tolerated by people who are allergic to wheat.Although the nitrogen fertilisation responds, even in this case priority gives biologically grown Farro.

Specifické vlastnosti

Vysokým obsahem lepkové bílkoviny se výborně hodí k pečení nebo jako přísada do pšeničné mouky, chudé na lepkovou bílkovinu. Obsahuje hodně vlákniny a je bohatá na vitaminy skupiny B. Je dobrým zdrojem bílkovin. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které v rostlinných potravinách obvykle chybějí. Uvařená jako kaše nebo šrot je dobrá na choroby žaludku a střev. K prevenci a léčení rakoviny se doporučuje denně jíst špaldovou kaši a špaldové klíčky.

The specific properties of high content of the aleuronic protein is perfect for baking, or as an ingredient in wheat flour, poor on lepkovou protein. Contains a lot of fibre and is rich in vitamins of the Group b. is a good source of protein. Contains all eight essential amino acids, which are usually in the plant foods. Brewed as a porridge or scrap is good on the disease of the stomach and intestines. For the prevention and treatment of cancer, it is recommended to eat oatmeal every day špaldovou and špaldové keys.