DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Proso / Millet
PROSO

Pravděpodobně je to nejstarší kulturní plodina. Proso, které z Asie do Evropy přinesly kočovné kmeny,

se pěstovalo už v době kamenné. Dnes se v prodejnách zdravé výživy nabízí také proso pěstované biologicky. Existuje více druhů. Některé odrůdy zrna jsou o něco větší a mají výraznější chuť. Třebaže člověk používá oloupané proso, považuje se za celozrnný produkt.

MILLET is most likely the oldest cultural crop. Millet, from Asia to Europe brought about a nomadic tribes, with cereal crops already in the stone age. Today in health food stores, also offers a biologically grown millet. There are more species. Some varieties of grains are larger and have a more pronounced taste. Even though the man is using a peeled millet, whole-grain product.

Specifické vlastnosti

Má nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku (až 59 % složky popela) proso podporuje zachování zdraví zubů, nehtů a vlasů. Proto se doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem. Jeho největší výhodou je, že je bezlopkové a tudíž ideální pro bezlopkovou dietu při celiakii. Proso lze obecně doporučit alergikům.

Při vaření nevytváří sliz. Proto se doporučuje všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest.

Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z prosa. Lze jím také posílit ledviny a příznivě působit na oči. Za zmínku ještě stojí ohřívací vlastnost prosa.

Můžeme ho používat nenaklíčené i naklíčené.

Poznámka: Zvláště při delším skladování neznalého konzumenta může zarazit pachuť, která vzniká

oxidací zrna. Tento nedostatek lze nejlépe odstranit spařením prosa vřelou vodou.

Propláchnutí studenou obvykle nestačí. Kupujte si proto vždy jenom čerstvé proso a

dlouho ho neskladujte.

The specific content of the minerals vlastnostiMá not only high, but the pulp. A high proportion of Silicon (up to 59% of the component of the ash) supports the preservation of the health of the teeth of millet, fingernails and hair. Therefore, it is recommended to chew every morning one coffee spoon of raw millet and took him water or tea. Its biggest advantage is that it is bezlopkové and therefore ideal for diet in celiakii bezlopkovou. Millet can be generally recommend people.Cooking does not ooze. Therefore, it is recommended to all who suffer from respiratory zahleněním.The weakening of the ligaments and skin diseases with diet of millet also worked. It can also strengthen the kidneys and positively affect the eyes. Noteworthy is the reheating the millet.We can use the nenaklíčené and sprouted.Note: Especially for longer storage of ignorant about consumer taste, which can stop vznikáoxidací grains. This can best be deleted to millet water.Being cold is usually not enough. Buy only fresh millet, therefore always adlouho all compete for him.