DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Koření - proti nemoci? / Spices-against
 
Anýz Anýz, to je to vonné koření, po kterém voní kořalička anýzovka. Aby voněl i náš dech, můžeme žvýkat semínka anýzu. Anýz umí pomáhat i jinak. Má povzbuzující účinky, podporuje chuť k jídlu. Je prospěšný i ledem kterí mají potíže se slezinou. Když nás trápí kašel, pomůže opět anýz. A když nemůžete spát? Svařte si mléko s anýzem - na sklenici mléka použijte asi lžičku rozdrcených anýzových semen. Přeceďte a přidejte lžičku medu. Kojící maminky mohou anýzovým "čajem", můžeme vymyslet i něco chutnějšího. Přímo "chutney" - což se ovšem čte "čatný", můžeme vymyslet i něco chutnějšího. Předpisy najdete dnes už v leckteré kuchařce - základem bývají rozvařená rajčata, jablíčka a rozinky. Prolisovaná směs se různě koření - například právě anýzem. "Čatný" pak přidáváme k jídlu - třeba k munutkám. Bylináři doporučují obklad z anýzu a dušené cibule při angíně či jiných problémech v krku. A je tu jedna "lahůdka" pro krasavice: Umývání anýzovou vodou dovede vylepšit pleť. Když dívky s broskvovou pletí navíc nabídnou svému milému pečivo s anýzem, jejich vyhlídky budou dokonalé. Častější konzumace anýzu při povzbuzuje mužné vášně. Badyán: Koření, krásné na první pohled - hvězdička, která upoutá svým tvarem i vůní. Bez něj by perník nebyl perníkem. Badyán je sušené plodenství badyáníku pravého, který je domovem právě v Číně. Však se mu také někde řáká "čínský anýz". Jako koření i lék byl znám už před třemi tisíci lety. Badyán opravdu svou vůní trochu připomíná anýz. Chuť je příjemná, jemně nasládlá. Vždyť se také používá k aromatizování některých bonbónů. Také mnohé likéry voní i po badyánu. A jak si badyánem vylepšíme zdraví? Můžeme ho žvýkat pro osvěžení dechu. Vyplatí se přidat jej dětem do tzv. průduškového čaje. Badyán mimo jiné čaj krásně ovoní a dítě, které do té doby čajíčky odmítalo, začne si samo říkat o "pendrekový čaj". Čínská "vejce pěti vůní" také vyžadují badyán. Vajíčka uvaříme natvrdo. Po ochladnutí je opatrně poválíme a naklepeme, abychom jemně rozrušili skořápku. Pak je vložíme do láku připraveného z několika lžic čaje, z několika lžic sójové omáčky, z vody a z koření: badyán, kmín, pepř, skořice, zázvor. Vaříme asi půl hodiny. Pak je necháme v láku vychladnout. Oloupeme a kocháme se mramorovými a voňavými vajíčky. Podáváme je pokapaná kvalitním olejem, ozdobená salátem.
 
Anise anise seed, that's essential spices, which smells like a ramrod spine anýzovka. To our breath smelled even chew the seeds of anise, can we. Anise seed can help otherwise. The stimulant, appetite. It is also beneficial to those who have a problem with the ice slezinou. If we worried about cough, anise seed again. And when you can't sleep? Svařte your milk with aniseed-to a glass of milk I use a teaspoon of crushed aniseed-flavoured seeds. Přeceďte and add the spoon of honey. Nursing mothers may anýzovým "tea", we can come up with something chutnějšího. "The mango"-directly, but reads "čatný", we can come up with something chutnějšího. The rules are now in several Cookbook-basis are rozvařená tomatoes, apples and raisins. Prolisovaná the mixture of different spices such as aniseed-just. "Čatný" then we add to eat-to munutkám. Recommend compress from anise herbalists call it and stew onions in for unstable or other problems in the neck. And there is one "delicious" for beauty: Washing water can improve skin pancakes. As the girls with peach-skinned, moreover, offer your beloved pastry with aniseed, their prospects will be perfect. More frequent consumption of anise in the masculine passion. shall encourage Badian: spices, beautiful at first glance-the asterisk, which draws its shape and fragrance. Without it the gingerbread gingerbread was not. Star anise is a dried fruit truss anise, which is home to just in China. However, he is also somewhere řáká "Chinese anise". As a spice and medicine was known for three thousand years ago. Really its the scent of some star anise reminds anise. The taste is pleasant, mildly sweet. It is also used for certain pieces of flavouring. Also many liqueurs smells even after the star anise. And how badyánem vylepšíme health? We can chew for breath. Add it to the children. bronchial tea. Star anise tea, among other beautiful child and ovoní until čajíčky, refused to call itself the "pendrekový tea". China's "five fragrance" also require and star anise. Eggs boiled ham. After ochladnutí is poválíme and naklepeme carefully, gently eroded the shell. Then it is put into a brine prepared from several tablespoons of tea, from several tablespoons of soy sauce, water and spices: star anise, cumin, pepper, cinnamon, ginger. Cook for about half an hour. Then we let them in the brine to cool. Oloupeme and enjoying the marble and fragrant. Served drizzled with good olive oil, is adorned with salad.
 
Fenykl: Nejužívanější částí fenyklu jsou nažky, připomínající kmín. U nás se běžně přidávají do nálevu při zavařování červené řepy. Maminky po fenyklu sáhnou také když děcko začne kašlat nebo když miminko bolí bříško. Fenykl je opravdu výborný na všechny trávicí potíže - nadýmání, koliky, různé nevolnosti, průjmy. Působí močopudně. Pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Působí proti bacilům. Povzbuzuje tvorbu mateřského mléka. "Čajem" z fenyklu můžeme také omývat oči při zánětech. Fenykl prospívá také chudokrevným. Fenykl se však stále častěji začíná užívat i jako zelenina. Prodávají se jeho zploštělé hlízy, které se konzumují zasyrova třeba jako salát, nebo se dusí jako jiná zelenina. Prodávají se jeho zploštělé hlízy, které se konzumují zasyrova třeba jako salát, nebo se dusí jako jiná zelenina. Sběratel novoročenek pan Alois Herodes velmi rád vaří. Není divu, že na péefkách, které on rozesílá, vývají i kuchařské předpisy.
 
The most common parts of the fennel-fennel: are achene, reminiscent of cumin. We are normally added to the brine in the home canning red beets. Mothers after the fall also when baby fennel begins to cough or when baby a tummy ache. Fennel is excellent for all digestive really problem-bloating, nausea, the various ailments, diarrhea. Is močopudně. Helps to dissolve kidney stones. Active against bacilům. Encourages the production of breast milk. "Tea" from the fennel also washable eyes in arthritis, Orchitis. Fennel is also Europe's anemic. Fennel, however, increasingly begins to use as a vegetable. It sells its flattened tuber, which is consumed as salad, zasyrova or choking as other vegetables. It sells its flattened tuber, which is consumed as salad, zasyrova or choking as other vegetables. Collector Mr. Alois novoročenek cooks very Herod. Not surprisingly, the péefkách, which he distributes, vývají and recipes.
 
Třeba ten na "Tajemství Marca Pola": Potřebujeme 4 kg červené řepy, 2 skleničky stříbřitých cibulek, jeden čerstvý křen, lžíce fenyklu, půl lžičky cayenského pepře, hrst sušených čínských hub, tři lžíce mořské soli, ocet, sladidlo. Červenou řepu oloupeme, důkladně omyjeme, větší bulvy rozpůlíme. Dáme ji vařit do osolené vody s troškou fenyklu a cayenským pepřem. Mezitím do zavařovacích skleniček se šroubovým uzávěrem dáme pár cibulek, semínka fenyklu, jemně ustrouhaný křen a předem povařené čínské houby. Jakmile je řepa uvařená, nakrájíme ji ozdobným nožíkem na plátky o síle asi půl centimetru. Naskládáme do skleniček, prosypeme zbývajícím nastrouhaným křenem a zalijeme vodou, ve které se řepa vařila. Okyselíme octem a osladíme sladidlem podle chutí. Nálev by měl být trochu ostřejší, protože část se vsákne do plátků červené řepy. Skleničky uzavřeme šroubovými uzávěry a řádně utáhneme. Sterilujeme asi tři minuty, vařič vypneme a necháme vše, až vychladne. Pak skleničky vyjmeme, otřeme a uložíme v chladu a temnu. Takže teď už všechno víte a tak je vlastně tajemství Marca Pola odhaleno.
 
This should be on the "secrets of Marco Polo": we need 4 kg red beets, 2 onions, one glass of silver fresh horseradish, spoon the fennel, half a spoon of pepper, a handful of cayenského dried Chinese mushrooms, three teaspoons of sea salt, vinegar, vinegar. Red beet oloupeme, he's covered with eyeballs, more rozpůlíme. We'll cook it in water with a little fennel with salt and pepper CAYEN. In the meantime, the zavařovacích glasses a screw bulbs, seeds of fennel, finely ustrouhaný Kren and Chinese mushrooms simmered seaweed in advance. As soon as a beetroot, cooked by nakrájíme her decorative knife slicing of about half an inch. Naskládáme to prosypeme the remaining glasses, nastrouhaným and topped with horseradish, water in which cooked beets. Okyselíme vinegar drinks by flavour and an idiom. Covering should be a little sharper, because part of the soaks sheets of Red beet. Šroubovými tops and glass we have leverage over them properly. Sterilujeme three minutes, having a baby and let it boil until it gets cold. Then, otřeme and glass burner to put it in a cool dark place. So now you know everything and so is actually the secret of Marco Polo revealed.
 
Výborné, zdravé a rychlé jídlo z fenyklové hlízy: Hlízu opereme, odstraníme tvrdší části, nakrájíme a v trošce vody udusíme doměkka. Mezitím si připravíme instantní sýrovou polévku. Vody dáme poněkud méně, takže nám vlastně vznikne omáčka. Fenykl přelijeme omáčkou a jídlo je hotovo. Pokud fenykl pěstujeme na zahrádce, používáme i čerstvou nať podobně jako kopr. Je vhodná i do salátů a pro svou sladkost chutná zejména dětem. Zajímavost pro boubelky: Fenykl sice posiluje trávení, ale podle některých zdrojů nálev z fenyklu potlačuje chuť k jídlu a tím přispívá ke snížení váhy. Zajímavost pro krásky: Nálev z fenyklu pomáhá při začínajících vráskách nebo u příliš suché pokožky. Římští bojovníci používali fenykl na posilnění. V Kámasútře se o něm hovoří: "Smícháme-li stejný díl buvolího másla, medu, cukru, (Poznámka pro pány: Pokud vím, v supermarketech vuvolí máslo nemají.)
 
Delicious, healthy and fast food from the fennel Bulb, tuber: we remove the part of the tougher, opereme, nakrájíme and little water choke until it's soft. Meanwhile, prepare instant cheese soup. The water we have somewhat less, so we're a sauce. Fennel topped with sauce, and the food is done. If we grow the fennel, we use the fresh leaves like dill. It is also appropriate to salads and for its sweet taste, in particular children. For the record: Fennel is strengthens the chubby girl, but according to some sources, a covering of fennel, suppresses the appetite and thus contributes to the reduction of the weight. Curiosity for the beauty: a covering of fennel helps start-ups vráskách or too dry skin. Roman warriors used fennel restorative. In Kámasútře he speaks: "if we mix the same part of the Buffalo, honey butter, sugar, (Note: I know of for men, in the supermarkets do not have butter vuvolí.)
 
Muškátový květ: není květ. Jsou to vlastně nepravidelné, oranžově žluté kousky voskovitého obalu semena muškátovníku. "Trochu to vypadá, jako když na podzim dobýváte ze zelené slupky vlašské ořechy a někdy na nich zůstane taková "žilková košilka".) Sle ono je vlastně jedno, co to botanicky je, hlavně že voní. Kdo by si uměl představit květákovou polévku bez muškátového květu? Ten květ tam opravdu patří. Nejen že polévku ochutí, vybarví, ale ještě působí proti nadýmání. Muškátový květ se uplatní i při kořenění pečiva. Muškátovník je krásný ozdobný strom s temně zelenou korunou. Kvete prý po celý rok. Škoda, že u nás by mu byla zima. Muškátový květ bývá součástí směsi koření kari, v němž by neměla chybět kurkuma, kmín, nové koření, paprika, hřebíček, koriandr, kardamom, řecké seno. Muškátovou silicí, která je obsažena jak v "květu" tak v oříšku, se někdy parfémují mýdla. Tuk z muškátových ořechů se používá na pomády na vlasy. Pro malířku Inku Delevovou je koření zdrojem estetického prožitku už při pohledu na ně. Obdivuje jeho dekorativnost. A když koření ještě k tomu voní. Koření jako vanilka, bydyán, muškát, v ní vyvolává představy o dalekých zemích. Jiné koření jí připomíná domov - mateřídouška, šalvěj. Maminka Inky Delevové dovedla koření skvěle používat. Dokonce dětem vyráběla bonbóny z fialek. Rozličným kořením vonívaly její speciality od bramboračky, přes sekanou a různé nádivky. Inka i její dcera asi něco zdělily - používají různé druhy kořenící přísad a rády experimentují. Nu a Inčina sestra jde ještě dál - prý neohroženě zkouší, které rostlinky jsou jedlé stále a které jenom jednou.    
 
Mace: is not the flower. They are actually irregular, orange-yellow bits of waxy muškátovníku seeds. "It looks as if dobýváte in the fall of Peel green walnuts and sometimes they will remain a" dress ") žilková It is actually one Sle, what is botanically, as long as it smells. Who would have guessed, and cauliflower soup without muškátového flower? The flower is really there. Not only that, by flavoring them with soup, but still operates paints against flatulence. Mace will apply even when the seasonings. Muškátovník is a beautiful decorative tree with dark green Crown. He blooms throughout the year. Too bad for us if he was cold. Mace is often part of the mixtures of spices, Curry should not miss the turmeric, cumin, allspice, pepper, cloves, coriander, cardamom, fenugreek. Muškátovou silicí, which is included in both the "flowering" in nutmeg, sometimes parfémují SOAP. The fat from their nuts are used in lotions to hair. For the artist by Delevovou is the Spice source Inku an aesthetic experience it when looking at them. An admirer of his dekorativnost. And when the smell of the spices. Spices like vanilla, bydyán, nutmeg, it raises the notion of distant countries. Other spices reminds her of home-wild thyme, Sage. Link spice led Mama Delevové great use. Even the children produced the candy from violets. Various spices, its specialities from vonívaly bramboračky, and various stuffing meatloaf. The Incas and her daughter about something zdělily-use different types of aromatic ingredients and sacrifi. Nu and Inčina sister goes further-they boldly tries, which plants are edible and which are still only once.
 
Muškátový ořech: není vlastně ořech. Je to vnitřek semene muškátovníku. Celý plod trochu připomíná broskev. Kdýž je "broskev" zralá, puká podobně, jako to známe u vlašských ořechů. S máškátovým oříškem bychom to neměli přehánět. U něj ve zvýšené míře platí to, co je psáno v úvodu: čeho je moc, všecko škodí aneb všechno je jed - záleží na množství. V malém množství je uůžitečný. Kdyý ho cítím, vybaví se mi babiččina kuchyň a vůně drůbkové rýže s kořenovou zeleninou. Bez muškátového oříšku by tohle jídlo nebylo celé. Važme si toho, že můžeme kořenit čím chceme. Pravlastí muškátovníku jsou Moluky, skupina ostrovů v Malajském souostroví (dnes součást Indonésie), a tak muškátový oříšek bylo třeba mnohdy s nasazením života složitě dovážet. Patřil ke koření, kvůli němuž se bojovalo. Kvůli němu se z domorodců stávali otroci. Kdo by z nich oříšek utrhl, přišel by o ruku. Dnes není problém zajít do obchodu a koupit si koření a nebo objednat si rovnou lihový výtažek. Muškátový oříšek je součástí takzvaného barmanského nádobíčka.
 
Mace is not really a nut: the nut. It's the inside of muškátovníku. The fruit resembles a peach. Kdýž is the "peach" mature, seems like we have for the walnuts. With the máškátovým question, we overplay. Increasingly it is true what is written in the introduction: what is too much, it hurts, or everything is poison, depending on quantity. In small quantities it is uůžitečný. Kdyý, I feel it my grandmother's kitchen and the smell of drůbkové rice with vegetable root. Without the nutmeg would this meal. Consider that we want the seasoning. Originated in muškátovníku are a group of islands in the Maluku islands, the Malay Archipelago (now part of Indonesia), and thus often be nutmeg life difficult to import. The spices, for which it is fought. For him the natives from becoming slaves. Who would of snapped, he a nut on the arm. Today is not a problem, go to the store and buy spices and or order a spirituous extract. Nutmeg is part of the so-called hair-washing.
 
To proto, aby měl barman přísadu například do nápoje pro zahřátí. Třeba pro pivní punč. Jedno čerstvé vejce rozšlehá, přidá čtyři deka cukru, nádobu postaví na mírný oheň a za stálého míchání přilévá půl litru světlého piva. Když nápoj přichází k varu, hned jej stáhneme z ohně, protože se nesmí vařit, a přelije jej do připravených nahřátých skleniček. No a na povrch nastrouhá trošku muškátového oříšku. Nové koření: je nedozrálým, usušeným plodem pimentovníku. Proč "nové" koření? Asi proto, že k nám bylo dovezeno z "Nového světa", tedy z Ameriky. Zprávy o něm do Evropy připutovaly s Kolumbem. A nové bylo i proto, že se k nám dostalo poměrně pozdě - až v sedmnáctém století (i když některé zdroje uvádějí století šestnácté). Svou chutí připomíná současně pepř, hřebíček, muškátový ořech i skořici - prostě - všehochuť. Ne nadarmo se mu místně říká "všehochuť" nebo "všekoření". (Tak třeba Sngličané mu říkají "allspice" (ólspajs) a Francouzi "touté-épice" (tútepis). Ostatně, nové kořní je i součástí leckteré kořenící směsi, jako je třeba divočina (spolu s pepřem, jalovcem, tymiánem, dobromyslí a paprikou), ďábelská zabíjačkové koření Nové koření chutná i v pražené polévce. Tam dáváme také bobkový list a celý pepř. Je to polévka levná a rychlá: Nakrájené brambory dáme vařit spolu s cibulí a kořením. Přidáme jíšku a okyselíme. Máme-li, přidáme ještě zakysanou smetanu, ale to už je jiná pohádka. (Něco jajko o polévce za sekyry.) Jako každé koření i toto napomáhá lepšímu trávení, na nadarmo se přidává do masných výrobků včetně uzenin.
 
That's because the bartender for drinks such as additive to heat. For the beer. One fresh eggs rozšlehá, add four ounces of sugar bowl back on mild fire and poured while stirring half a litre of light beer. If the drink is coming to the boil, I'll take it out of the fire, because it must not boil, and it in the prepared nahřátých glasses. Well, on the surface a little freshly grated nutmeg. New Spice: nedozrálým, usušeným the result is pimentovníku. Why the "new" spices? Probably because to us it was imported from the "new world", from America. Report on the připutovaly with the Columbus to Europe. And new it was because we had a relatively late-to in the seventeenth century (although some sources cite the 16th century). Its taste reminds at pepper, cloves, Mace and cinnamon-nut-just a mixed bag. Not for nothing is he known as "a mixed bag" locally, or "všekoření". (So should be called "Sngličané" (ólspajs), allspice and the French "touté-épice (tútepis)". After all, the new kořní is also part of the several condiments, such as wilderness (along with pepper, Juniper, thyme, dobromyslí and bell pepper), a diabolical zabíjačkové spices in the taste allspice roasted soup. There are also Bay leaves and whole pepper. It's cheap and fast: soup Diced potatoes we cook together with onions and spices. Add jíšku and okyselíme. If we add more sour cream, but that's another story. (Something about soup for axe jajko.) As each spice, and this helps in digestion, for nothing is added to meat products including sausages.
 
 
A také nové koření nám můýe v nouzi pomoci. Třeba když nás na chatě rozbolí zuby a k zubaři je daleko. Nčkolik bobulí krátce povařte, nechte chvíli louhovat a tekutinu po přecezení používejtejako ústní vodu. A nabo si nové koření přidejte do směsi koření, kterou běžně používáte při přípavě svařeného vína (skořice, hřebíček). Nejlepší nové koření prý roste na Jamajce, proto také jeden z názvů - Jamajský pepř. Na Jamajce se zralých bobulí pimentovníku používá k ochucení tamního nápoje, kterému se říká "pimentový doušek". Jeho základem je známý jamajský rum. Nové koření je skryto v leteckém parfému. Paní Hilda Filipovská byla skvělá kuchařka a ráda používala koření. Mělo to ale jeden háček - její manžel, pan František Filipovský, na to nesměl přijít. Hlavně nesměl vidět, jak tam paní Filipovská dává nové koření nebo pepř. Dcera Pavlína prozradila: "Maminka koření samozřejmě používala, protože jídlo by jinak nemělo žádnou chuť, to přece ví každá hospodyně. Takže chudák maminka, než tatínkovi jídlo předložila, každou tu kuličku pečlivě vylovila. Jenže když tam přece jenom nějakou náhodou některé koření zůstalo, tatínek řekl: "No, já věděl, proč je to takový přisprostlý. Hildo, proč jsi to tam zase dala?!" Přitom kdyby tam tu kuličku nenašel, bylby jako vždycky blažený, protože rád jedl a maminčino jídlo mu chutnalo. No, chtěl být klamán, tak byl. Tedy jenom ce se týče koření." Směje se Rozmarýn, rozmarýna: "Šel zahradník do zahrady s motykou, vykopal tam rozmarýnu velikou.
 
And also the new spice můýe in need of assistance to us. When we at the cabin got a bad teeth and the dentist is away. Nčkolik berries, let boil for a while louhovat and přecezení používejtejako oral liquid for water. And or new spice to add to the mixture of spices that you normally use when preparing boiled wine (cinnamon, cloves). The best new spices they grow in Jamaica, therefore, also one of the names-Jamaican pepper. In Jamaica, the ripe berries pimentovníku used to season its beverages, called "pimentový dose". Its basis is the famous Jamaican rum. New Spice is hidden in a perfume. Mrs. Hilda Filipovská was a great Cook and I like to use spices. It was but one problem-her husband, Mr. František Filipov, it did not come. Mainly he see how Mrs. Filipovská gives new spice or black pepper. Daughter Pauline revealed: "my mother was, of course, because spices food would otherwise had no taste, it knows every housekeeper. So the poor mother, than his present food, every ball she carefully. But if there was a chance some of the spices there, dad said: "well, I know why it's such a přisprostlý. Hilda, why are you again?! " Yet if there's ball, bylby, as always, happy, because I like to eat and the food tasted like his Mummy 's. Well, he wanted to be misled, as he was. Therefore, just as the spice. "ce" Laughing with Rosemary, Rosemary: "he went into the garden with the gardener shovel, dug up there ... great Rosemary
 
 
Nebyla to rozmarýna - byl to křen, vyhodil ho zahradníček z okna ven." Tak nevím, kdo byl větší popleta - jestli ten zahradník nebo ten, kdo tu písničku skládal. Splést si rozmarýnu s křenem jaksi nelze. U tvaru listů ani u vůně nelze o žádné podobnosti mluvit. A pak - v našich podmínkách můžeme sice rozmarýnu venku letnit, ale jinak ji spíš pěstujeme doma v květináči. Je to rostlinka zvyklá na slunné mořské pobřeží. Však se jí také říká Ros marinum neboli "mořská rosa". Stáří Řekové , že osvěžuje paměť. Proto studenti nesili ke zkouškám věnce spletené z rozmarýny. Středomořská kuchyně je bez rozmarýny nepředstavitelná. Rozmarýnou se koření polévky, pokrmy z rajčat, lilků, sýry, masa. Nakládá se také do olejů a octů. Těhotné ženy by to však s rozmarýnou neměly přehánět. Pokud si někdo stěžuje na krevní tlak, pak tedy spíše na ten vysoký. Někoho může trápit ale i tlak nízký a s ním spojené ranní toční hlavy, zvlášť když člověk prudce vstane. A tady může pomoci právě rozmarýna. Do láhve dobrého přírodního, tedy ničím "nevylepšovaného" vína vsuneme snítku rozmarýnu a necháme ji asi týden vylouhovat. Užíváme dle potřeby, nejlépe sklenku denně. Toto víno zároneň vzpružuje a taky posiluje paměť. Pravidelné používání odvaru z rozmarýnu, řebříčku, šalvěje a kopřivy může pomoci proti lávavosti vlasů. Lístečky rozmarýnu položené na rozpálená kamna příjemně provoní ovzduší. Také vydezinfikují vzduch. Ne nadarmo se sušená rozmarýna pálívala v domech nemocných. "Čaj" z rozmarýnu pomáhá při nespavosti. Květina rozmarýna bývala symbolem věrnosti. V některých zemích se dávala ženichovi a nevěstě do pantoflí, aby se byli věrní. Kde se nedaří rozmarýně, nedaří se ani lásce. Průšvih bývá, když dívka přijde o věneček z rozmarýny. Však se také o rozmarýně a o věnečcích z ní často zpívá. "Naša cerka, ona dóma něni ona pleje rozmary na poli.! Nebo "V Táboře na rynku sojou rozmarýnku." Nebo "Měl jsem já panenku jako rozmarýnku."        
 
It wasn't Rosemary-it was horseradish, zahradníček tossed it out the window. "So I don't know who was more silly of me-if the gardener or the one who composed the song. Mistaken Rosemary relish somehow cannot. For the shape of the leaves or the smell of any similarity to talk. And then-in our conditions we can, while Rosemary letnit, but outside it we grow at home. It is a plant used to the sunny coast of the sea. However, it also says Ros marinum or "sea rose". The age of the Greeks, that it refreshes the memory. Therefore, the students test wreaths Twining nesili from of Rosemary. Mediterranean cuisine is unimaginable without of Rosemary. Rozmarýnou to spice soups, dishes from tomatoes, eggplant, cheese, and meat. Be treated to oils and Vinegars. Pregnant women should not, however, with the rozmarýnou of exaggeration. If someone complains to the blood pressure, then the rather high. Someone may suffer but also the low pressure and associated with him the morning toční head, especially when a man rises sharply. And here is the Rosemary may help. In the bottle of good natural, thus "nevylepšovaného" wine vsuneme twig Rosemary and let it vylouhovat for about a week. We use as needed, preferably a glass a day. This wine zároneň vzpružuje and strengthens memory. Regular use of the potion from the Rosemary, Sage and Yarrow, nettle can help against the lávavosti hair. Rosemary leaves on hot stove, a great atmosphere. Also the disinfected air. Not for nothing is the dried Rosemary in the houses of the sick pálívala. "Tea" from the Rosemary helps insomnia. The flower was the symbol of fidelity. Rosemary In some countries, the groom and the bride had slippers that they were faithful. Where it occurs, it cannot fail to love. Trouble is, when a girl comes on a Garland of of Rosemary. It occurs also, however, and the věnečcích of her often sings. "Our cerka, she dóma she něni pleje. caprice! Or "in the camp on the sojou rynku rozmarýnku." Or "I had a doll I rozmarýnku."
 
 
Nebo Nebo "Na tom pražským mostě rozmarýnka roste žádnej ji tam nezalejvá ona sama roste." Někde rozmarýna roste, ani se nemusí zalévat, jinde se jí nedaří, věneček z ní uplaval, a někde ani nevzešla. Když jsem byla malá, s rozmarýnou jsem se setkávala jen v lidových písničkách a pak u babičky. Ta ji pěstovala a využívala jako koření. Ve školní jídelně člověk rozmarýnu neviděl. Zato babička dělávala lahůdku: kuře na rozmarýně. To dodnes patří k mým nejoblíbenějším jídlům. A je tak jednoduché: Osolené kuře pečeme v troubě na másle, poléváte, obracíte jak je to běžné. Chce to jen vsunout dovnitř kuřete a také vedle něj položit pár snítek rozmarýny.                                
Or "it grows no bridge, Prague rozmarýnka her nezalejvá she is growing." Rosemary grows, or somewhere, not just water, else failing, it drifted, and thus even out. When I was little, I was met with rozmarýnou only in folk songs and then at Grandma 's. You can take it and use as a spice. In the school dining room, a man seen Rosemary. But the grandmother used to be a delicacy: chicken occurs. It still belongs to my favorite side dishes. And it's so simple: bake in the oven with salt the chicken in butter, poléváte, tried to save her as normal. It just inserted inside the chicken and also next to him to ask a few twigs of of Rosemary.
 
 
 
Skořice: Pro děti spojena s krupicovou kaší. Dospělí si v první řadě asi vybaví svařené víno. Abstinenti možná uvedou domácí závin. Skořice je oblíbené, velmi aromatické koření, navozující pocit něčeho příjemně sladkého. Je to vlastně usušená vnitřní kůra dvou až tříletých větviček skořivovníku cejlonského nebo skořicovníku čínského. Cejlonská skořice je hladká, tenká, světle žlutohnědá, sušením svinutá do dvou k sobě přiléhajících trubiček. Čínská je hrubá, tlustá, tmavě červenohznědá a zavinutá jen v jednoduché trubičky. Obě však voní dobře. Oba skořicovníky se pěstují pochopitelně i v dalších zemích. V Číně skořici znali už před pěti tisíci lety. Skořice podporuje zažívání. Mírní nadýmání. Působí proti křečím v žaludku a ve střevech. Čestí krev. Upravuje močové funkce. Pomáhá při bolesti menstruaci. Dovede člověka povzbudit - třeba i jako afrodisiakum. Není nad svařené víno se skořicí. A když nás v noci přepadne bolest zubů, povaříme kousek skořicové kůry, necháme ustát a kloktáme. Když někde prochladneme, pomůže opět skořice. Tu můžeme kombinovat třeba s hřebíčkem, s pepřem nebo se zázvorem. Vodu s uvedeným kořením necháme přejít varem, pak přihodíme třeba lžičku černého čaje, přecedíme, osladíme medem a vypijeme. No a pokud se nám stane, že se někde na chatě řízneme nebo škrábneme a nemáme po ruce žádyný dezinfekční prostředek, pomůže nám opět lázeň ze skořice. Taktéž když se nám nějaká rána už už chce zanítit. A když nás píchne vosa? Rychle sem se skořicovou koupelí! Tady jde ovšem o minuty, takže pokud zrovna nemáme skořicový odvar po ruce, vypomůžeme si nejdřív třeba rozříznutou cibulí, kterou na místo vpichu přiložíme. Skořice je sice takový šikovný všelék, ale měli bychom vědět, že v těhotenství bychom to s ní neměli přehánět. Jednoducý, zdravý a rychlý recept od milé paní Libušky 3rajerové, jogínky z Olomouce na:                   Kukuřičný koláč (bezvaječný, bezcholesterolový a bezloepkový)- 1. Uvaříme kukuřičnou kaši. (Z asi 30 dkg kukuřičné krupice. Nejlépe tak, že krupici večer namočíme, ráno krátce povaříme a pak hrnec zabalíme do papíru a uložíme na dopoledne mezi polštáře, aby krupice "došla", ale samozřejmě, že můžeme kaši uvařit běžným způsobem.) 2. Do kaše přidáme dvě lžíce oleje a jednu lžíci (nejlépe) hnědého cukru. 3. Vymastíme pekáček, vysypeme ovesnými vločkami nebo grahamovou moukou. Rozprostřeme těsto tak, aby vznikla silnější vrstva. 4. Na těsto klademe ovoce. (Jakékoli - třešně, višně, švestky, strouhaná jablka, ostružiny, ale taky třeba banány.) 5 Navrch dáme posypku. (Grahamovou mouku smícháme s trochou oleje, případně hery, s trochou hnědého cukru a skořice.) 6. Krátce zapečeme. Necháme ztuhnout.       Vanilka: je mi drahá. Ovšem ona je drahá každému. Tu si nemůžeme natrhat někde na mezi a doprava k nám se poněkud prodraží. Její původní domovinou je Mexiko, kde ji používali na ochucení kakaa už před objevením Ameriky. Dnes už se pěstuje na mnoha místech - na Cejlonu, na Jávě, Madagaskaru, v Africe. Vanilka patří do rodu orchidejí. Roste jako popínavá rostlina. Její pěstování je namáhavé a nákladné, protože květy se musí opylovat uměle. Sklízejí se, když jsou dozrálé jen zpola, když má plod ještě zelenkavou barvu anebo když začíná právě žloutnout. Pak je třea jej ještě fermentovat, teprve pak získlá hnědočernou barvu a charakteristickou vůni. Není divu, že se mnozí snažili vanilku nahradit. Ano, máme etylvanilin, ale - vanilka je vanilka. Když sei chcete pochutnat na domácích buchtách, je něco jiného když si je posypeme práškovým cukrem z cukřenky, v níz je tyčinka pravé vanilky - tak jak to dělaly naše babičky, než když použijeme umělý vanilin. A co tepre pravá vanilková zmrzlina nebo rýžová kaše s vanilkou. Vanilka je jemné koření, takže ji bez obav mohou používat i ti, kdo si koření jinak musí odpírat - ti které zlobí žaludek, žlučník nabo ledviny. Nechat si působit volné radikály v těle, to je něco jako kdybychom zjistili, že nám reziví auto a kdybychom proti tomu nic nedělali. Časem bychom se pak divili, že máme sklerózu, že jsme náchylnější k nemocím, že nám tuhnou klouby a že máme oční zákaly. Je dobré vědět, co působí proti těmto volným radikálům. Jsou to takzvané antioxidanty. Některé druhy koření, například vanilka, obsahují antioxidační látky. Konzervují tedy potraviny podobným způsobem, jako syntetické antioxidanty. Vanilka má ještě jednu pozoruhodnou vlastnost. Britští odborníci zjistili, že vůně vanilky v nás vyvolává libé pocity a že tudíž nemáme potřebu se dojídat a že tak vlastně můžeme zůstat štíhlí. Také vanilka je mírným afrodisiakem. Jeden starý herbář radil přidat do vína zázvor, skořici, rebarboru a vanilku - pak prý to bude víno s účinkem afrodisiakálním. Vanilkou ovoněný cukr se náramně hodí například do ovocného nápoje typu indického lasí. Rozmixujeme ovoce - například kivi a banán, přidáme jogurt (např. vlákninový s oříškovou příchutí - skvělý jogurt podle receptury astrologa Emila Havelky), trochu vanilkového cukru, doplníme vodou (asi tolik, kolik bylo jogurtu) a ještě našleháme. Nalijeme do vysokých sklenic. Můžeme případně ozdobit šlehačkou nebo střikem višňové šťávy.   "Voda uplyne, láska pomine, jako lísteček, na rozmarýně." Pavlína Filipovská. (česnek, majoránka, nové koření, zázvor). směs, kde nesmí chybět pálivá paprika, paštikové koření (jemně mleté nové koření, badyán, majoránka, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořice), lékořice a fenyklu, dostaneme božský nektar, který podněcuje sexuální aktivitu."  
 
Cinnamon: for children associated with the porridge with gingerbread. Adult, probably in the first instance be mulled wine. Teetotalers may indicate domestic strudel. Cinnamon is a very popular, aromatic spices, induced a feeling of something pleasantly sweet. It's actually dried inner bark of two to three-year twigs or tree flowers Chinese exit skořivovníku. Ceylon cinnamon is smooth, thin, pale buff, drying a within two contiguous tubes. China is a gross, fat, dark červenohznědá and zavinutá just in the simple tube. Both, however, it smells good. Both skořicovníky are grown, of course, also in other countries. In China, the cinnamon was known five thousand years ago. Cinnamon supports digestion. Gentle flatulence. Active against cramps in the stomach and in the intestines. Čestí blood. Regulates the functions of the urethra. Helps the pain of menstruation. Can encourage-even as an aphrodisiac. There's mulled wine with cinnamon. And when the pain of the teeth in the night attack, a piece of cinnamon bark more Parboil, let stand and kloktáme. When prochladneme, cinnamon again. Here we can combine with the cloves, pepper or ginger. The water with the spices, then we go to is throw a spoon of black tea, přecedíme, an idiom honey and drink. Well, if that happens to us is somewhere at the cottage or škrábneme and řízneme we žádyný on hand disinfectant bath again helps us from cinnamon. Also if we already have a morning to infected. And when us WaSP? Here is a cinnamon bath! This is, of course, on the minutes, so if we don't have exactly the infusion, cinnamon vypomůžeme need to be rozříznutou bulbs first, to sting one. Cinnamon is such a panacea, but we know that in pregnancy we shouldn't overdo it. Jednoducý, healthy and quick recipes from sweet lady Libušky 3rajerové, jogínky from Olomouc to: Corn cake (bezvaječný, bezcholesterolový, and bezloepkový)-1. Let's Cook corn porridge. (From about 30 one corn meal. The best way that evening dip in the morning meals shortly more Parboil and then packed into the pot and put it on the paper in the morning between the cushions to meal "she", but of course, that we can cook spaghetti in the normal way.) 2. To add two spoons of oil mashed potatoes and one spoon (preferably) of brown sugar. 3. Vymastíme pekáček oat flakes or put it out, Graham flour. Rozprostřeme the dough to create a stronger layer. 4. put the dough on the fruit. (Any-cherries, sour cherries, plums, apples, blackberries, strouhaná but also be bananas.) 5 on top we'll posypku. (Graham's reminiscences of the flour with a little oil, or Hera, with a bit of brown sugar, and cinnamon.) 6. Briefly baked with. We'll freeze. Vanilla: is dear to me. Of course she is dear to everyone. Here we can't pick the daisies somewhere in the between and the right to be a bit costly for us. Its original home to Mexico, where it is used to flavour cocoa before the discovery of America. Today it is grown in many places-at Ceylon, Java, Madagascar, Africa. Vanilla belongs to the genus of orchids. Grows as a vine. Its cultivation is difficult and costly, because the flowers must be opylovat artificially. Harvested when ripe are only half the fruit or the color lime still starts žloutnout. Then it is třea, then získlá fermentation hnědočernou color and a distinctive smell. It's no wonder that so many tried to replace the vanilla. Yes, we have etylvanilin, but-vanilla is vanilla. If you want to enjoy a home-sei-doll myself, it's something else when you sow the powdered sugar from sugar bowl, in níz's rod Vanilla-so how did our grandmother, than if we use artificial vanillin. And what real vanilla ice cream or tepre rice pudding with vanilla. Vanilla is a fine spices, so it can be used safely and those who otherwise must deny-spices you that news, gall-bladder or kidney. Keep cause free radicals in the body, it is like if we found out that the car rusting us and if we didn't do anything. We then marvel at the time that we have multiple sclerosis, that we are more prone to the diseases that we stiff joints and that we have borrowed. It is good to know what is causing these free radicals. Are antioxidants. Some species of spices such as vanilla, contain antioxidant substances. The food is presented in a similar manner, such as synthetic antioxidants. Vanilla is one remarkable property. British experts found that the smell of vanilla in us feelings and thus that libé, we'll need to, and that we can actually remain slim. Also vanilla is a afrodisiakem. One old Herbarium advised add to wine, ginger, cinnamon, rebarboru and vanilla-then that wine with aphrodisiac effect. Vanilla sugar is very useful ovoněný, such as in fruit beverages type of Indian lasí. Rozmixujeme fruit-for example, we add a banana, kivi and yogurt (such as hazelnut flavor-vlákninový with great yogurt recipe by an astrologer Emil Havelka), a little vanilla sugar, to be filled in with water (about as much as it was the yogurt) and našleháme. We pour into tall glasses. Where appropriate, we can decorate with whipped cream or a splash of višňové juice. "Water, love is over, like a leaf, it occurs." Pavlína Filipovská. (garlic, sweet Marjoram, allspice, ginger). mixture, where not the spicy pepper, spice paštikové (finely ground allspice, star anise, sweet Marjoram, cloves, Mace, pepper and cinnamon), liquorice, fennel and get the divine nectar, which encourages sexual activity. "