DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Vanilka / Vanilla
VANILKA

Vanilla planifolia Andr.

Toto koření, původem z Nového světa, je jedno z nejjemnějsích vůbec. Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika.

Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se konečně vanilka používá dodnes.

Staří Toltékové a Aztékové nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo. Věřili, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává sílu a zdraví. Konečně i evropští felčaři předpisovali vanilku jako účinné afrodisiakum. Vanilkou se aromatizoval dokonce i tabák.

Vanilkové lusky, správněji tobolky, byly do Evropy přivezeny Španěly pravděpodobně už v roce 1521.

Název vanilka pochází ze španělského výrazu pro lusk.

Původní vlastí vanilky je tedy tropická Amerika, zvláště východomexické pobřežní pralesy. Je to pravá tropická rostlina a v oblastech mimo obratníky se jí nedaří. Vanilka je vytrvalá, ovíjivá bylina. Patří mezi orchideje. Má dužnatou lysou válcovitou lodyhu až několik metrů dlouhou. Z kolének této popínavé lodyhy vyrůstají ploché listy, šupiny nebo bílé vzdušné kořeny, které později mohou úplně nahradit původní kořenový systém. Plané rostliny se totiž pnou v korunách stromů, například kakaovníků, na které se připínají svými vzdušnými kořeny. Vanilka ale není parazit. Je to epifytická rostlina, která se živí z humusu a z trouchniviny usazené mezi větvemi. Pěstovaná vanilka je ovšem daleko jakostnější a aromatičtější než planě rostoucí.

Květy jsou typické pro rostliny vstavačovité. Jsou sestaveny v úžlabní hrozny a jednotlivé květy jsou podepřeny malým listem. Protože mají několik centimetrů dlouhý válcovitý spodní semeník, zdají se být dlouze stopkaté. Šest plátků korunních má bledě zelenou barvu, nevoní a jsou až sedm centimetrů dlouhé. Uvnitř květu je jediná tyčinka, která nemá volný pyl, ale tento pyl je slepen ve zvláštní kyjovité útvary zvané "brylky". Opylení zprostředkovávají malé včelky z rodu Melipona.

Tyto včelky žijí pouze v domovině vanilky, tj. v Mexiku, a proto na plantážích v jiných oblastech je bezpodmínečně nutné umělé opylování. Asi za měsíc po opylení se vytvorí ze semeníku tenká, 16-30 cm dlouhá tobolka, která je polodužnatá, naplněná černou kašovitou hmotou se spoustou drobných semen, většinou ale neklíčivých. Protože semena jsou neklíčivá, rozmnožuje se vanilka osními řízky. Na plantážích se pěstuje na umělých špalírech a plodnost začíná již ve třetím roce po výsadbě. Nejkvalitnější plody ale přináší až v pátém nebo osmém roce. V době nejlepšího růstu dává rostlina asi 50 tobolek ročně. Plodí přibližně 20 let.

Sklizeň nastává, když tobolky počnou žloutnout. V té době je žádoucí suché počasí.

Zralé tobolky jsou hnědé, vyplněné aromatickou hnědočernou hmotou. Po uzrání tobolky pukají a obsah vyteče, čímž je tobolka pro užitek znehodnocena. Předčasně sklizené, neuzrálé tobolky zase mají i po úpravě méně aromatickou vůni a chuť. Krásné, silné, specifické aróma vanilky se ovšem vyvine až po

náležité úpravě, fermentaci a usušení.

Způsob fermentace, kterou musí vanilkové tobolky bozpodmínečně prodělat, se liší podle pěstitelských oblastí a je v podstatě dvojí.

Mokrý způsob, používaný hlavně na ostrovech Jáva a Réunion, předpokládá namočení tobolek asi na 30 vteřin do vařící vody a osušené tobolky potom uložit na slunci a v poledních hodinách přikrýt plachtami. Tobolky se silně zapaří, veškerý chlorofyl se rozloží a zbarví se tmavohnědě. Usušené tobolky se potom podle velikosti třídí a svazují do svazků. Do obchodu přicházejí v plechových krabicích.

Suchý způsob zpracování je obvyklý zejména v Mexiku. Tady se nechají tobolky nejprve zavadnout a potom se střídavě suší na slunci a "potí" ve stínu. Tato procedura trvá čtyři až sedm dní i déle.

V obchodě je vanilka označována podle původu a jakostních tříd.

Známá je vanilka mexická, bourbonská z Réuniona mexická, zejména z provincie Veracruz.

S pravou vanilkou se někdy prodávají i jiné druhy, například vanilka velkokvětá (Vanilla pompona).

Tento druh má kratší, asi 4 cm dlouhé a silnější tobolky, podélně rýhované, které se nazývají "vanillon".

Příjemná a vytrvalá vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna synteticky.

Syntetický vanilín ovšem nikdy nemůže nahradit komplexní účin přírodního materiálu.

Vanilku používáme do čokolády, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů, pečiva aj.

VANILLA Vanilla planifolia Andr. This spices, originating from the new world, is one of the nejjemnějsích at all. Vanilla knew and was a long time ago before the advent of European conquerors of the original inhabitants of Mexico used. the ingredient in the popular drinks too from cocoa beans and chocolate bread, which had produced. For the chocolate, vanilla of flavouring is used to this day.The Toltecs and Aztecs used the old vanilla as a spice, but also as a medicine. They believed that Vanilla strengthens the heart, removes fatigue, dispels fear and adds strength and health. Finally, the European medical people předpisovali vanilla as effective aphrodisiac. Vanilla is aromatizoval even tobacco.Vanilla pods, capsules, were brought to Europe by the Spanish probably in 1521. name of vanilla comes from the Spanish word for the pod.The original homeland of vanilla is the tropical America, in particular the coastal forests of the východomexické. It's a true tropical plant and in areas outside of her obratníky. Vanilla is persistent, ovíjivá herb. Among the orchids. Lysa dužnatou has several lodyhu cylindrical feet long. From this pole stalks grow up joint flat sheets, scales or white aerial roots that can completely replace the original later by the root system. Chicken plants was clinging in the trees, such as cocoa, which is připínají its roots. Vanilla but it is not a parasite. Technically, it is a plant that feeds on fungus and from the trouchniviny of established between branches. Vanilla is grown far jakostnější and aromatičtější than the wild.The flowers are typical of Orchidaceae plants. They are drawn up in úžlabní the grapes and the individual flowers are supported by small batch. Because they are several inches long cylindrical lower ovary, they appear to be pedunculated Cup which is long. Six slices is the pale green color, smell and are up to seven centimeters long. Inside the flower is the only rod that has the free pollen, but the pollen is in the special services of a club-shaped slepen called "brylky". Pollination is mediated by small bees of the genus Melipona. these only live bees at vanilla, i.e.. in Mexico, and therefore on the plantations in other areas is vital to the artificial pollination. About a month after the pollination of semeníku thin, creates a 16-30 cm long capsule, which is polodužnatá, filled with black material with a lot of small Morecambe locals well knew the seeds, but mostly neklíčivých. Because the seeds are neklíčivá, it multiplies the vanilla pulp osními. On the plantations are grown on artificial špalírech and fertility begins already in the third year after planting. The best fruits but it brings up in the fifth or eighth year. At the time the best growth gives a plant about 50 capsules a year. Produces approximately 20 years.Harvesting occurs when the capsules are going to žloutnout. At the time, it is desirable to dry weather.Ripe capsules are Brown, filled with aromatic hnědočernou matter. After the uzrání capsules and contents once breaking, which is a capsule for the cancelled benefits. Early harvested, neuzrálé capsules are again after editing the less aromatic smell and taste. Beautiful, strong, specific aroma of vanilla, but will develop to adjust ponáležité, fermentation and drying.Method of fermentation, which must go through bozpodmínečně, the vanilla capsules vary according to growing regions and is essentially twofold.The wet process, used mainly on the islands of Java, and Réunion, assumes this about capsules, 30 seconds in boiling water and dried capsules then save in the Sun and in cash cover sails. Capsules with highly zapaří, all of chlorophyll and the tmavohnědě. Dried capsules are then sorted according to size and restrict to volumes. The trade comes in sheet-metal boxes.Dry method of processing is common, especially in Mexico. Here is zavadnout and then first capsules with alternately dry in the Sun and "sweat" in the shade. This procedure lasts four to seven days or more.The store is named according to the origin and vanilla of the quality classes.Mexican vanilla is known, of Bourbon from the Mexican Réuniona, in particular from the province of Veracruz. with vanilla sometimes sell other kinds, such as vanilla (Vanilla pompona) Bigleaf.This species has a shorter, about 4 cm long and stronger cross-grooved lengthwise capsules, which are called "vanillon".Pleasant and persistent scent of vanilla is caused by a substance called Vanillin, which is now produced synthetically.Synthetic Vanillin, however, can never replace a complex effect of the natural material.We use the chocolate, vanilla pudding, cookies, ice creams, liqueurs, bread etc.