DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Kanadská divoká rýže /Canadian wild rice
KANADSKÁ DIVOKÁ RÝŽE

Severoamerická vodní rýže je základní potravonou zdejších indiánů, sklizeň je vyhrazena výlučně jim.

Zralá semena se ručně sbírají z kánoe, proto je divoká rýže tak drahá.

Zrna, která při sklizni spadnou do vody, tvoří nové osivo. Divoká rýže roste úplně přirozeně bez umělých hnojiv a ochranných prostředků a bez jakékoliv manipulace.

Nelze ji kultivovat. Proto není k dispozici v požadovaném množství.

Hned po sklizni se rýže pražením zbaví vody a tím se stane trvanlivou. Přitom získá jemnou dýmovou chuť a ztrácí 2/3 své váhy. Botanicky patří k vodním rostlinám. Není příbuzná s rýží známou u nás.

Vzhledem k obsahu vitaminů a proteinů divoká rýže převyšuje kulturní rýži. Ne náhodou ji kanadště indiáni nazývají "man-o-min", což znamená tolik jako zdravá obilnina. Černá jádra podobná jedlovým jehličkám při vaření 4násobně nabobtnají.

Divoká rýže si svojí osobitou ořechovou chutí získala místo v kvalitní kuchyni. Kvůli vysoké ceně není indiánské zrno každodenní obilninou, ale pro zvláštní slavnostní hostiny je vždy dobré.

CANADIAN WILD RICE is the base of North American water rice potravonou of Indians, harvesting is reserved exclusively for them.Ripe seeds are hand-picked from the canoe, so dear to the wild rice.Grains at harvest fall into the water, forming a new seed. Wild rice grows naturally without synthetic fertilizers and protection equipment and without any manipulation.It cannot be cultured. It is therefore not available in the required quantities.Right after the harvest of rice and water to get rid of roasting happen various. It has a delicate taste and dýmovou losing 2/3 of its body weight. Botanically, belongs to the aquatic plants. It is not related to rice, known for us.Given the content of vitamins and proteins, wild rice is cultural rice. Not accidentally, it kanadště the Indians called "man-o-min", which means as much as healthy grain. Black core similar to the jedlovým jehličkám cooking 4násobně nabobtnají.Wild rice a distinctive Walnut-your taste in quality kitchen won instead. Because of the high price is not the Indian grain of everyday, but for special obilninou reception is always good.

Základní příprava divoké rýže

Umyjte šálek divoké rýže, přidejte 4 šálky vody a přiklopené vařte na mírném plameni 40 minut.

Voda by se měla vypařit a absorbovat. Potom ještě 15 minut nechejte bobtnat, tím bude daleko lahodnější. Osolte až po dušení.

Poznámka: Při vaření divoká rýže až 4násobně zvětšuje objem. Proto zvolte správnou velikost hrnce.

100 g divoké rýže dává 5 porcí.

 Basic preparation of the wild rýžeUmyjte wild cup rice, add 4 cups of water and boil on moderate flame standing up against 40 minutes.The water should evaporate and absorb. Then 15 minutes to leave the swell, the will be far lahodnější. Salt to choke.Note: when cooking wild rice until 4násobně expands. So choose the right size pot. 100 g wild rice makes 5 servings.