DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Bobkový list / Bay leaf
BOBKOVÝ LIST (vavřín) Laurus nobilis L.

Jako koření ho najdeme v každé domácnosti. Uživá se k úpravě svíčkové, rajské a smetanové omáčky ke zvěřině. Oslavné vavřínové věnce jsou upleteny z větviček téže rostliny, jejíž listy tak skromně leží v kuchyňské kořence. Vavřín měl významné poslání v řecké mytologii, a to zprvu spíše jako posvátná rostlina než jsko koření. Byla to i rostlina mocná, která prý chránila před úderem vlesku, větévky uložené pod hlavou přinášely údajně krásné sny. Vavřínové stromky pěstované ve sklenících často zdobí veřejné místnosti a sály. Vavřín je stále zelený koř či strom, který roste ve Středomoří, Íránu, Sýrii a i jinde v subtropických podmínkách. Listy má kožovité, podlouhlé, po okrajích typicky vlnité, naspodu světlejší. Květy má drobné, bělavé nebo žlutavé, plodem je bubule (bobek).

Jako koření se používají dnes pouze sušené listy, které mají specifické aróma a nahořklou chuť.

Obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný, světle zelené vyrovnané barvy. Nemá mít šedou nebo hnědou barvu ani skvrny.

Dříve se přidával "bobek" - plod vavřínu - do piva. Prospívá diabetikům.

Jako koření je používán už dávno a v kuchyních mnoha národů. Francie, Itálie, Španělsko, arabské země, Řecko, Balkán, Amerika, střední a východní Evropa - tam všude se používá při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub, okurek, k aromatizaci octa, do směsí koření, při výrobě lahůdkářského zboží, při úpravě zvěřiny, při opékání masa na rožni, k aromatizaci omáček se smetanou,

tvorí součást koření do polévek, tzv. "bouquet garni", užívaného ve Francii (bobkový list, petrželka, česnek, tymián), v malém množství je příjemný v bujónu (1 list na 2 l vody), prostě tento "odznak slávy a vítězství" má i vlastní slavné poslání v kuchyni téměř celého světa.

Bobkový list neskladujeme déle než rok, zvláště mletý, máme ho v pevně uzavřených kořenkách ve tmě.

BAY LEAVES (Laurel) of Laurus nobilis l. as a spices we find him in every home. He's the tenderloin, tomato and cream sauce to the game. Laurel wreaths are apologetic upleteny from the same plants, twigs, leaves and modestly in the kitchen kořence. Laurel had a significant role in the Greek mythology, and it initially as a sacred plant, rather than as a spice. It was also a powerful plant, which is said to protect against stroke, vlesku, westward statements stored under head had given the supposedly beautiful dreams. Laurel trees grown in greenhouses, often adorn public rooms and halls. Laurel is still green, Herba drug int./tree, which grows in the Mediterranean, Iran, Syria and elsewhere in subtropical conditions. The leathery, oblong leaves, typically around the edges of wavy, mostly lighter. Flowers small, white, or has the yellow, the fruit is bubule (squat).As the spices are used today only dried leaves, which have a specific aroma and bitter taste.They contain essential oils, glycosides and hořčiny that promote digestion and appetite. Quality Bay leaves should be dry, supple, bright green uniform colors. Does not have a grey or brown in colour or stain.Previously, the "down"-the fruit of the Laurel-into the beer. Good for diabetikům.Like the spice is used a long time ago and in the kitchens of many Nations. France, Italy, Spain, the Arab countries, Greece, the Balkans, North America, Central and Eastern Europe-there is used in the manufacture of meat and fish, of vegetables, mushrooms, cucumbers, vinegar, flavourings in a mixture of spices, in the manufacture of lahůdkářského goods, adjustment of game meat while roasting on a spit, flavouring in sauces, cream, it constitutes a part of the Spice in the soup. "bouquet garni", used in France (Bay leaf, parsley, garlic, thyme), in small quantities, it is pleasant in the broth (1 sheet per 2 l of water), just the badge of glory and victory "has its own famous Mission in the kitchen almost all over the world.Bay leaf neskladujeme more than a year, especially in the ground, we've got him in a closed kořenkách in the dark.