DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Přísady koření a dopl.potr. / Ingredient
PŘÍSADY, KOŘENÍ A DOPLŇKOVÉ POTRAVINY Arašídy

Obsahují hodně tuku (oleje). Jsou také bohaté na bílkoviny, niacin, vápník a hořčík. Díky vysokému obsahu tuku (téměř 49 %) se nehodí při redukčních dietách. Arašídy se jedí syrové nebo jemně pražené.

Zlepšují průchodnost střevního traktu, pomáhají při léčení žaludečných vředů a nádorů trávicího ústrojí.

Podporují tvorbu mateřského mléka, omezují vnitřní krvácení a zlepšují sluch.

V mírném množství prospívají při léčení podvýživy. Viz také - ořechy.

Upozornění:

Konzumace nadměrného množství může způsobit kožní problémy. Při pěstování podzemnice se hojně používá postřiků. Mohou se v ní tvořit plísně, které produkují rakovinotvorné aflatoxiny.

INGREDIENTS, spices and FOOD ADDITIVES ArašídyObsahují a lot of fat (oil). They are also rich in protein, niacin, calcium, and magnesium. Thanks to the high content of fat (almost 49%) is not applicable in reducing diet. Peanuts are eaten raw or gently roasted.Improve the throughput of the intestinal tract, helping in the treatment of žaludečných ulcer and gastrointestinal tract tumors.Support the production of breast milk, reduce internal bleeding and improve hearing.In a slight amount of benefit in the treatment of malnutrition. See also-nuts.Warning: the consumption of excessive amounts can cause skin problems. Groundnut cultivation is widely used components. May form cancer-causing mold, which produces aflatoxin.

Čočka

Vyskytuje se v nejrůznějších odrůdách lišících se barvou. Např. v Indii se pěstuje více než 50 druhů.

U nás se používají odrůdy zelené, hnědé a červené. Všechny druhy čočky jsou bohatým zdrojem vitaminu B, železa a vlákniny. Ze všech luštěnin se čočka vaří nejkratší dobu.

Někdy se konzumují čerstvé čočkové klíčky. Viz také - luštěniny.

The lens is found in various varieties differing in color. For Example. in India there are more than 50 species.We use a variety of green, Brown and red. All types of lenses are a rich source of vitamin B, iron and fibre. Of all legumes, lentils cooked the shortest period of time.Sometimes it is consumed fresh lentil sprouts. See also-pulses.

Fazole

Patří mezi luštěniny. Zrna mohou mít různou velikost i barvu, např. modrou, červenou, ledvinovou, bílou, černou nebo strakatou. Je to účinný lék na snižování hladiny cholesterolu: půl šálky vařených fazolí denně jeho hladinu v průměru snižuje o 10 %. Ovlivňují hladinu cukru v krvi. Jde o výbornou potravinu proti průjmu. Jsou spojeny s nižším výskytem určitých druhů rakoviny. Mají velmi vysoký obsah vlákniny.

U většiny lidí mohou být

The beans are legumes. The grain can have varying in size and color, for example. Blue, red, kidney, white, black, or mottled. It's an effective cure for cholesterol reduction: half-cups of cooked beans daily average cholesterol reduces by 10%. Affect blood sugar. The excellent food against diarrhoea. Are associated with a lower incidence of certain types of cancer. They have a very high content of pulp.For most people, can be

Gomasio (sezamová sůl)

Je směs sezamu a mořské soli. Jde o koření chutnající jako ořechy k posypání obilí, ale i do salátů a na chléb s máslem.

Gomasio (sesame salt) is a mixture of Sesame and sea salt. The spices tasted like nuts to the top grain, but also salads and bread with butter.

Kuchyňská sůl

Obsahuje 99,9 % chloridu sodného. Jako všechny izolované látky (bílá mouka, bílý cukr) je jedovatá.

Common salt Contains 99.9% sodium chloride. Like all isolated substance (white flour, white sugar) is poisonous.

Jen přírodní a ještě vlhká mořská sůl obsahuje všechny důležité minerální látky, které je možné dokázat i v krvi novorozence.

Only natural and wet sea salt contains all the important mineral, which is possible even in the blood of newborn infants.

Lněné semínko

Len setý patří k nejstarším plodinám, které lidstvo pěstovalo už odedávna. Pěstuje se na celém světě pro textilní vlákno a olej. Semena se používají nejen ke konzumaci, ale také k lékařským účelům. Při zácpě se obvykle podávají 1 - 2 polévkové lžíce neoloupaných semen, která se předem mohou nechat nabobtnat. Zapíjejí se větším množstvím vody. Semena ve střevním systému bobtnají a podporují peristaltiku střev. Nálev ze lněného semínka působí příznivě na celý trávicí trakt.

Rovněž léčí některé močové a dýchací poruchy.

Flax seed is one of the oldest semínkoLen through which mankind had already produced. Cultivated all over the world for the textile fibre and oil. The seeds are used not only for consumption, but also for medical purposes. When the traffic is usually served in 1-2 tablespoons neoloupaných seeds in advance may let the nabobtnat. With the large amounts of water. Seeds in the intestinal system and support peristaltiku intestines has ballooned. A covering of flax seeds whole on promotes digestive tract.Also treated some of the bladder and respiratory disorders.

Lněný olej

Je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, kdyseliny linoleové a alfa-linoleové kyseliny.

Tyto esenciální mastné kyseliny podporují imunitní systém a preventivně působí proti řadě degenerativních chorob, např. proti srdečním onemocněním.

Pacient spolkne 1 polévkovou lžíci oleje a asi na půl hodiny si lehne.

Linseed oil Is a rich source of omega-3 fatty acids, linoleic and Alpha-kdyseliny linoleic acid.These essential fatty acids support the immune system and preventive work against a number of degenerative diseases, for example. against heart disease.The patient swallows 1, a spoon of oil and about half an hour, lies.

Luštěniny

Představují rozsáhlou skupinu velmi výživných rostlin, které jsou bohatým zdrojem hodnotných bílkovin, složitých sacharidů a vlákniny. Organismu dodávají energii a podporují trávení. Dále v hojné míře obsahují vitaminy B-komplexu, vápník, draslík a železo. V kuchyni mají mnohostranné použití.

Jídla z nich připravená mohou být chuťově velice pestrá. Naklíčená semena luštěnin (viz Klíčky) jsou velmi dobře stravitelná a představují bohatý zdroj vitaminu C a enzymů. Viz také - čočka, fazole, sója.

Legumes Are a large group of very nutritional plants, which are a rich source of valuable protein, complex carbohydrates and fibre. Organism energy and promote digestion. Furthermore lots contain the vitamins B-complex, calcium, potassium and iron. In the kitchen with the multilateral use.Meals prepared from them can be very varied in flavour. Sprouting seeds of leguminous plants (see Keys) are very good and are a rich source of sensible light of vitamin C, and enzymes. See also-lentils, beans, soya.

Mák

Maková semena se tradičně používají k ochucení a zdobení obilných jídel. V naší národní kuchyni zejména při pečení koláčů a buchet.

Poppy poppy seeds are traditionally used for flavouring and decoration in processed cereal-based foods. In our national cuisine in particular in baking cakes and muffins.

Mandle

Mleté nebo drcené mandle jsou velmi chutným a vhodným doplněním obilných pokrmů. Konzumovat se ovšem mohou v různé podobě. Mandle jsou jedním z nemnoha druhů ořechů, které mají zásaditou povahu. Proto jsou velice ceněny zejména v tradiční indické medicíně (Ájúrvéda). Podporují vylučování hlenu, tlumí kašel a zlepšují průchodnost střev. Posilují také funkci plic a působí proti zácpě. K tomuto účelu se na noc namočí do vody, aby nabobtnaly, potom se zbaví hnědé slupky a rozmixují s vodou.

Mandlový olej se používá hlavně v kosmetice.

Almonds, Minced or crushed almonds are very tasty and appropriate by the addition of processed cereal-based foods. But can only consume different form. Almonds are one of the few types of nuts that are alkaline in nature. Therefore, they are very appreciated, in particular, in traditional Indian medicine (Ájúrvéda). Promote the excretion of mucus, relieves from cough and improve the throughput of the intestines. Strengthen the function of the lungs and is also against the traffic. To this end, on the night of the soaked in water to get rid of then are bloated, brown skin and marrow with water.Almond oil is mainly used in cosmetics.

Melasa

Někdy se používá ke slazení obilných jídel. Jde o koncentrovaný sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě rafinovaného třtinového cukru. Je to vlastně matečný louh, z něhož bílí cukr krystalizuje a ptom se oddělí odstředěním. Melasa obsahuje málo cukru, ale je bohatým zdrojem minerálních látek, jichž obsahuje 30 x více než cukr. Nacházejí se v ní železo, vápník, draslík, hořčík, měď, chróm, mangan, molybden a zinek. V jedné polévkové lžíci melasy je tolik vápníku jako ve sklenici mléka a tolik železa jako v devíti vejcích. V melase, která má zásaditou reakci, je také hodně vitaminů skupiny B. Působí příznivě při chudokrevnosti, chronické únavě, zánětech kloubů, vředech, zánětech střev a konečníku (kolitida). Má silný projímavý účinek a výborně léčí zácpu. V racionální výživě se melasa používá jako přirozené sladidlo. Denně se doporučují 1 - 3 čajové lžičky.

Lze ji zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Vzhledem k tomu, že jde vlastně o odpadní produkt, je její cena přehnaná. Jinak se totiž používá ke krmení skotu a k výrobě rumu.

Molasses is sometimes used for sweetening of processed cereal-based foods. A concentrated syrup, which arises as a by-product in the manufacture of refined cane sugar. It's actually a mother lye from which the white sugar crystallizes and ptom centrifuging. Molasses contains little sugar, but it is a rich source of minerals, which contains 30 x more than sugar. They are found in iron, calcium, potassium, magnesium, copper, chromium, manganese, molybdenum and zinc. In one soup spoon is as much calcium as molasses in a glass of milk and a lot of iron, as in the nine eggs. In melas, which is rendered, it is also a lot of vitamins of the Group b. promotes the anemia, chronic fatigue, arthritis, Orchitis joints, patients with varicose ulcers, rectum and bowel (colitis). It has strong projímavý effect and excellent cure constipation. In the rational nutrition with molasses is used as a natural sweetener. Every day, the recommended 1-3 tea spoons.It can be purchased at health food stores. Whereas it is in fact a waste product, is its excessive price. Otherwise, used to feed cattle and for the production of rum.

Obilné výhonky

Tady nejde už o klíčky, ale o mladé rostliny obilovin, do výše 10 - 25 cm, které jsou pěstovány ekologicky. Obilné výhony se normálně sežnou nebo nastříhají nůžkami, umyjí a pak se odšťaví. Jde o vynikající, dietetický léčivý prostředek. Jako "živá" potravina jsou oblilné výhonky velmi bohaté na vitamin E, chlorofyl a další živiny. Čistí krev, mají omlazující účinky a zvyšují odolnost proti chorobám. Působí povzbudivě a pomáhají při léčbě chorobné únavy, chudokrevnosti, bakteriálních infekcí (toxemií) a tlumí růst rakovinných nádorů. Šťáva z těchto výhonků je silným detoxikačním činidlem, které podporuje zvyšování hladiny enzymů v tělesných buňkách, potlačuje procesy stárnutí a prospívá trávení.

Nejlepší je ji užívat čerstvou a nalačno. Zpočátku stačí asi 30 ml denně. Postupně lze denní dávku zvyšovat až na 100 ml. Aby byla chutná, mícháme ji s jablečným džusem nebo s mrkvovou šťávou.

Cereal shoots it's not about the keys, but the young plants of cereals, up to 10-25 cm, which are grown organically. Cereal shoots are normally sežnou or nastříhají scissors, washed and then odšťaví. The excellent Dietetic medicinal resource. As a "live" food are oblilné shoots very rich in vitamin E, chlorophyll and other nutrients. Cleans the blood, and increases the resistance of the anti-aging effects against diseases. Active encouragement and help in the treatment of fatigue, anemia, a disease, bacterial infections (toxemií), and inhibits the growth of cancer tumours. Juice from these shoots is a powerful detoxification agent which supports the increasing levels of enzymes in the body's cells, suppresses the processes of aging and improves digestion.The best is to use it fresh and empty stomach. Initially, just about 30 ml a day. You can gradually increase the daily dose up to 100 ml. to be tasty, it mixed up with Apple juice or carrot juice.

 

Olej olivový

Je jedním z nejžádanějších rostlinných olejů. Zvláště když je panenský, tj. lisovaný za studena, nerafinovaný. Hlavní mastnou kyselinou olivového oleje je kyselina olejová, která patčí k nenasyceným, omega-9 mastným kyselinám. Je méně odolná vůči žluknutí, zato snáší vyšší teploty než polynenasycené mastné kyseliny, které jsou například ve slunečnicovém oleji. Proto je olivový olej k vaření vhodnější než slunečnicový. Výborný je taky jako ddresink do zeleninových salátů.

Ve Středozemí je olivový olej populární také jako lidový prostředek proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům. Pomáhá i při zácpě a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Chrání cévy, protože snižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL, aniž sníží stav prospěšného HDL. Pomáhá zabránit přeměně škodlivého cholesterolu na toxickou "okysličenou" formu. Proto cévy chrání před plakem. Snižuje krevní tlak a přispívá k regulaci hladiny krevního cukru. Má silné antioxidační vlastnosti. Může přispět k odvrácení rakoviny. Externě se olivový olej používá při léčení zánětů, vyrážek a vyvrtnutí končetin.

Olive oil is one of the most popular vegetable oils. Especially when is Virgin, i.e.. cold-pressed, unrefined. The main fatty acid of olive oil is oleic acid, which patčí to the nenasyceným, greasy acids omega-9. It is less resistant to Rancidity, but tolerates higher temperature than polyunsaturated fatty acids, which are, for example, in the sunflower oil. Why is olive oil for cooking more than sunflower oil. It is a great too as the ddresink in vegetable salads.In the Mediterranean is olive oil, popular as folk remedies against žlučníkovým and kidney fat stones. It also helps in constipation and reduction of cholesterol in the blood. It protects blood vessels, reduces the level of harmful cholesterol as LDL, without reducing the status of beneficial HDL. Helps prevent the conversion of harmful cholesterol on the toxic "oxygenated" form. Therefore, the feed from plakem. Lowers blood pressure and contributes to the regulation of blood sugar levels. Has strong antioxidant properties. Can contribute to preventing cancer. Externally, the olive oil used in the treatment of inflammation, vyrážek, and vyvrtnutí of the limbs.

Olej z pšeničných klíčků

Na lidský organismus má mnoho příznivých efektů. Je nejbohatším zdrojem vitaminu E, působícího jako silný antioxidant a stimulátor plodnosti. Je také nejbohatším zdrojem oktacosanolu, což je druh voskovitého alkoholu, který má řadu fyziologických účinků: povzbuzuje, zlepšuje vytrvalost, sílu a odolnost vůči stresu, pomáhá při zánětech kloubů a podporuje činnost srdce. Při pokusech prováděných v americkém námořnictvu se zjistilo, že olej z pšeničných klíčků odstraňuje únavu, závratě, ospalost a strach. Studie prováděné na pokusných zvířatech ukázaly, že tento olej zvyšuje porodnost a snižuje počet potratů. Oktacosanol má zřetelný účinek při terapii svalové dystrofie a při nervosvalových poruchách, jako jsou roztroušená skleróza, epilepsie, mozková mrtvice, encefalitida a myasthenia gravis

(výrazná svalová ochablost). Dále bylo zjištěno, že ovlivňuje hormonální mechanismy srážení krve a preventivně působí proti vzniku vmetků a srdečních infarktů.

Nejlepší surovina se získá, když je čerstvě vylisovaná za studena a uchovává se v chladničce. Užívá se jedna lžička 1 - 3x denně, vždy na lačný žaludek.

Oil of wheat germ on the human body has many positive effects. Is the richest source of vitamin E, a powerful antioxidant and acts as stimulator of fertility. It is also the richest source of oktacosanolu, which is a kind of waxy alcohol, which has a number of physiological effects: improves endurance, strength, and resistance to stress, helps arthritis, Orchitis, and supports the activity of the heart, joints. In the experiments carried out in the US Navy, it was found that the oil of wheat germ removes fatigue, dizziness, drowsiness, and fear. Studies conducted in experimental animals has shown that this oil improves the fertility and reduce the number of abortions. Oktacosanol has a clear effect in therapy of muscular dystrophy and disorders in the nervosvalových, such as multiple sclerosis, epilepsy, stroke, encephalitis and myasthenia gravis (pronounced weakness of the muscle). Furthermore, it was found that the hormone affects the clotting mechanisms and preventive work against the emergence of vmetků and blows.The best raw material is obtained, when it is freshly squeezed cold and keep in a refrigerator. Used one teaspoon 1-3 daily, always on an empty stomach.

 

Ořechy

Chrání před rakovinou a infarkty. Jsou klíčovou potravinou Adventistů sedmého dne, kteří jsou známi nízkým výskytem onemocnění srdce. Vlašské ořechy a mandle pomáhají snížit haldinu cholesterolu. Obsahují vysoké koncentrace antioxidační kyseliny olejové a tuku s jednou dvojnou vazbou. Ten se podobá tuku v olivovém oleji, známému tím, že chrání cévy před poškozením. Ořechy obecně obsahují vysoké množství antioxidačního vitamonu E, o němž se ukázalo, že chrání před bolestí na prsou a poškozením cév.

Para ořechy jsou neobyčejně bohaté na selen, antioxidant spojovaný s nižším výskytem srdečních chorob a rakoviny. Ořechy, včetně arašídů, dobře regulují hladinu inzulinu a cukru v krvi a zabraňují jejich strmým vzestupům. Jsou proto dobrým pokrmem pro pacienty, kteří nesnášejí glukózu a s diabetem. Arašídy mají estrogenní účinky. Zjistilo se, že ořechy chybějí ve stravě pacientů, u kterých později vzniká Parkinsonova nemoc. U citlivých osob jsou arašídy častou příčinou akutních

alergických reakcí.

Otruby

Kdo konzumuje celozrnné obiloviny, nepotřebuje jídelníček rozšiřovat otruby. V podstatě jde o vlákninové slupky, kterými jsou potažena obilná zrna. Obsahují 12 % polysacharidů (celulózy, pektinu a ligninu) a také bílkoviny, tuky, vitaminy a minerály. I když jde většinou o tzv. hrubou vlákninu, nepůsobí v trávicím systému nijak rušivě, spíše naopak. Pšeničné otruby obsahují 2,5 % nestravitelné cululózy, zatímco jablka 3,6 % a vinné hrozny 7 %.

Otruby se jako součást jídelníčku nedoporučují pro výživnou hodnotu, nýbrž pro schopnost pohlcovat vodu a tvořit objemnou stolici. Ve střevech bobtnají, podporují jejich pohyby a vyměšování stolice. Strava a vysokým obsahem vlákniny urychluje trávení a průchod stolice střevy, takže působí proti zácpě, zánětu slepého střeva, divertikulóze (chorobný výskyt vychlípení tlustého střeva), hemoroidům křečovým žilám, obezitě, vysokému krevnímu tlaku, rakovině střeva a cévním poruchám.

Pomalé trávení a zadržovaná stolice nepřátelským bakteriím ve střevech umožňují žlučové kyseliny přeměňovat na karcinogeny, zatímco její rychlý pohyb napomáhá vylučování žluči.

Tím se také snižuje hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak a riziko infarktu.

Pšeničné, rýžové a ovesné otruby jsou stále žádanější. Lze je zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Nuts, protects against cancer and heart attack. They are a key food seventh day, who are known for the low incidence of heart disease. Walnuts and almonds help reduce cholesterol haldinu. They contain high concentrations of antioxidant of oleic acid and fat with one double bond. This is similar to the fat in olive oil, email, protects blood vessels from damage. Nuts contain high quantities of antioxidačního in General vitamonu (E), which showed that protects against pain in my chest and damage to the blood vessels.Brazil nuts are rich in selenium, an antioxidant, associated with a lower incidence of heart disease and cancer. Nuts, including peanuts, good level of insulin and regulate the blood sugar and prevent their steep increases. They are therefore a good dish for patients who can't tolerate glucose and diabetes. Peanuts have estrogenic effects. It was found that patients in the diet are nuts, for which later arises from the Parkinson's disease. For sensitive persons are a frequent cause of akutníchalergických reaction of peanuts.Eating wholegrain cereals, OtrubyKdo doesn't need the menu to expand bran. In essence, the fibre of the skin, which are lined with cereal grains. Contain 12% polysaccharides (cellulose, lignin, and pectin) and proteins, fats, vitamins and minerals. Although most of the so-called. gross fibre, are in the digestive system, not distracting, quite the contrary. Wheat bran contain 2.5%, while the apples cululózy indigestible 3.6% and 7% of the grapes.Bran is not recommended as part of the diet for nutritional value, but for the ability to absorb water and form a bulky stool. In my gut to grow, support their movements and excretions of faeces. Diet and high content of fibre speeds up digestion and the passage of faeces, work against its bowels, inflammation of the intestines of the blank, divertikulóze (presence of morbid vychlípení colon), hemoroidům, varicose obesity, high blood pressure, bowel cancer and cardiovascular disorders.Slow digestion and stool pent-up hostile bacteria in my gut allows bile acids converted into carcinogens, while its rapid movement helps excretion through bile.This also reduces cholesterol, high blood pressure and risk of heart attack.Wheat, rice and oat bran are still desired. Can be purchased in shops of healthy nutrition.

Sezamové semínko

Sezamová semínka jsou velmi výživná a jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku, nenasycených mastných kyselin, hořčíku, vitaminu A, E a niacinu. Jsou k dispozici buď bez slupek, nebo se slupkami.

Semena se slupkou, používaná v pekárenském průmyslu, jsou mnohem výživnější, protože obsahují více minerálních látek vázaných ve slupce. Vyrábí se z nich sezamové máslo (tzv. tahini), které má široké použití.

Sesame seed Sesamum seeds are very nutritious and are a good source of protein, calcium, unsaturated fatty acids, magnesium, vitamin A, E and niacin. They are available either without the Peel, or containing.Seeds with shell, used in Curtis, are more nutritious, because they contain more minerals bound within the skin. It is produced from the sesame butter (so called tahini), which has a wide range of applications.

  Sezamové máslo

V kombinaci s medem se používá jako chutná pomazánka. Ve směsi s vodou, citronem a česnekem se z něho připravuje salátový dresink, který je velmi populární na Středním východě. Ze sezamového másla lze také připravit vynikající olej na vaření, který se též používá k léčení některých kožních poruch. Ve směsi s vodou se z tahini připravuje tzv. sezamové mléko, které zlepšuje průchodnost střev, odstraňuje zácpu, křeče nervového původu, prospívá kloubům a zvyšuje tvorbu mateřského mléka.

Sesame butter in combination with honey is used as a tasty spread. In a mixture of water, lemon and garlic it is preparing the salad dressing, which is very popular in the Middle East. From sesame butter can also prepare an excellent oil for cooking, which is also used to treat certain skin disorders. When mixed with water from the so-called prepares tahini Sesame milk, which improves the throughput of the intestines, eliminates constipation, cramps, nervous and increases the production of kloubům benefits of human milk.

Slunečnicová semínka

Semena jsou bohatá na bílkoviny (24 %), polynenasycené mastné kyseliny (66 %), vitaminy A, fosfor, železo, zinek, draslík, fluór a jód. Mohou se jíst jako pochoutka, chutná jsou i v salátech, pomazánkách a v pečivu. Slunečnicovým semenům se přepisuje příznivé působení na zrak, kůži, nehty, krevní tlak a nervy. Naklíčená jsou snadno stravitelná a bohatá na vitamin E, lecitin a pektin. Dokonce i osobám snažícím se o redukci nadváhy se doporučují dvě polévkové lžíce semen denně.

Sunflower seeds seeds are rich in protein (24%), polyunsaturated fatty acids (66%), phosphorus, and vitamins, iron, zinc, potassium, fluorine and iodine. They can eat as a delicacy, taste in salads, pomazánkách and in the bread. Sunflower seeds, the favourable effects on vision, rewriting, skin, nails, blood pressure and nerve. Sprouting are easy and sensible light rich in vitamin E, lecithin, and pectin. Even persons attacked on reduction of overweight, two tablespoons of seeds per day.

Slunečnicový olej

Je jedním z nejbohatších zdrojů esenciálních mastných kyselin. Obsahuje 66 % esenciálních polynenasycených mastných kyselin, z nichž nejvíce je zastoupena kyselina linoleová.

Olej má všestranné kuchyňské použití. Nejvyšší výživnou hodnotu si však udrží, používáme-li jej čerstvý, např. do salátových zálivek a dresinků.

Sunflower oil is one of the richest sources of essential fatty acids. It contains 66% of essential polyunsaturated fatty acids, most of which is represented by the linoleová acid.Oil is a versatile kitchen use. High food value, however, keep, we use it fresh, for example. the lettuce variety and preparation of vinaigrettes.