DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Kakao a čokoláda / Cocoa and chocolate
 
Kakao a čokoláda KAKAO

Prvními pěstiteli kakaovníků byli již před 2000 lety Aztékové a Mayové, původní obyvatelé Mexika. Do Evropy přivezlikakao v 16.století Španělé. Odtud se pak začalo šířit nejen používání kakaa, ale i výroba čokolády. Od 17.století se přes Francii rozšířilo kakao po celé Evropě. Mezi produkční oblasti kakaových bobů patří:

západní a východní Afrika, Jižní a Střední Amerika, Asie, Západní Indie a Austrálie.

Z kakaovníku se využívají semena - kakaové boby, které se zpracovávají fermentací. Je to proces, při němž vznikají vnější i vnitřní biochemické změny. Kvalita a intenzita vůně má přímou závislost právě na fermentaci. Po ní následuje ještě řada pochodů a procesů, mytí, sušení, třídění, pražení, drcení, mletí a lisování.

Při lisování vytéká kakaový tuk (máslo) příjemné vůně a chuti. Využívá se nejen při výrobě čokolády, ale i v cukrárenství, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Nám známý kakaový prášek je částečně odtučnělá, jemně mletá kakaová hmota.

Význam, složení a skladování kakaa

Jestliže se v případě kávy a čaje jednolo o pochutinu, pak kakao řadíme mezi potraviny, i když vlastně působí také jako pochutina.

Obsahuje 22,4 % bílkovin, 17 % tuku, 44,5 % sacharidů - 100 g vydá 1758 kJ (420 kcal).

Mimo jiné látky obsahuje i řadu významných alkaloidů, zejména asi 1,5 % teobrominu a nepatrné množství (asi 0,29 %) kofeinu.

Teobromin je méně účinný než kofein, čímž si vysvětlujeme i slabší působení na nervové centrum, než je tomu u kávy nebo čaje. Proto má kakao značný význam při výživě dětí, mladistvých ale i starších či starých lidí. Kakao obsahuje i minerální látky, důležíté zvláště pro správnou výživu dětí:

vápník, fosfor, značný je i obsah železa.

Druhy kakaa na přípravu nápojů

Kakaový prášek

Používáme k přípravě studených i teplých nápojů, jako přídavek do těst a hmot na pečení,

do krémů i polev.

Instantní kakaové prášky

Jsou většinou přislazované a také ochucené, nejčastěji ve formě granulátu. Můžeme je využít na přípravu studených i teplých nápojů, do pečiva, krémů, na ochucení smetany ke šlehání, na polevy apod.

Příprava nápojů z instantního kakaa je velmi rychlá a jednoduchá, takže tuto práci můžeme

většinou svěřit i menším dětem.

Cocoa and chocolate COCOA cocoa growers were the first to be already 2000 years ago, the Aztecs and Mayans, the indigenous people of Mexico. Přivezlikakao to Europe in the 16th century Spaniards. From here, then spread not only the use of cocoa, but also the production of chocolate. From the 17th century through France extended the cocoa across Europe. Among the production zones of cocoa beans include: Western and Eastern Africa, South and Central America, Asia, Australia, Western India, and of the use of seeds-cocoa beans, which are processed by fermentation. It's a process, in which formed the outer and inner biochemical changes. The quality and intensity of the fragrance has a direct dependency on fermentation. There followed a series of processes and processes of washing, drying, sorting, roasting, crushing, grinding and pressing.When pressing out the FAT (butter) a pleasant smell and taste. It is used not only in the manufacture of chocolate, but also in confectionery trades, pharmaceutical and cosmetic industry.Our famous cocoa powder is partially odtučnělá, finely ground cocoa paste.Importance, composition and storage of kakaaJestliže, in the case of coffee and tea, then jednolo on the demanded among food, cocoa, although actually, it also acts as a pochutina.Contains protein 22.4%, 17% fat, 44.5% of carbohydrates-100 g shall issue a 1758 kJ (420 kcal).Inter alia, the substance includes many important alkaloids, in particular, about 1.5% of teobrominu and tiny amounts of caffeine (about 0,29%).Teobromin is less efficient than caffeine, thus for some weaker effects on nerve center, than is the case with coffee or tea. Therefore, the cocoa is of considerable importance in the diet of children, adolescents and elderly or old people. Cocoa also contains important minerals, particularly for the correct feeding of children: calcium, phosphorus, iron content is considerable.Types of cocoa on the preparation of nápojůKakaový prášekPoužíváme for the preparation of cold and hot drinks, in addition to the AWS and the fuel for the baking, creams and icings,.Instant cocoa práškyJsou mostly přislazované and also flavoured, usually in the form of granulate. We can use them to prepare cold and hot beverages, baking powders, creams, whipping the cream preparation, coating, etc.Preparation of beverages of instant cocoa is very quick and simple, so this work můžemevětšinou even the kids entrusted. 

 

ČOKOLÁDA

Čokoláda se vyrábí z kakaové hmoty, cukru a dalších přísad, a to hlavně kakaového másla, mléka, smetany a koření, které tvoří přírodní a umělá ochucovadla.

Čokoláda se podle druhu ještě doplňuje mandlemi, různými ořechy, rozinkami, kandovaným a jiným suchým ovocem.

Některé druhy čokoládových výrobků, zvláště pak bonbony se plní likéry, mandlemi, ořechy apod.

Čokoláda je stejně jako kakao nejen pochutinou, ale i potravinou.

Hořká čokoláda obsahuje v průměru 4,9 % bílkovin, 31,9 % tuků, 60,5 % sacharidů.

100 g hořké čokolády vydá 2223 kJ (531 kcal).

Nepatrně nižší energetickou hodnotu má čokoláda na vaření a nepatrně vyšší čokoláda mléčná.

DIA čokoláda, určená diabetikům, je slazena umělým sladidlem a obsahuje méně sacharidů.

Druhy čokolády

Hořkosladká (polosladká) čokoláda

Směs čokoládové hmoty, cukru a 15 % kakaového másla. Je základní surovinou v mnoha receptech na vaření, pečení i nápoje.

Sladká čokoláda

Hlavní složkou při výrobě je cukr. Tato čokoláda totiž obsahuje jen 15 % čokoládové hmoty a přibližně stejné množství kakaového másla. Její chuť je méně čokoládová, hodí se však na přípravu moučníků.

Mléčná čokoláda

Směs 10 % čokoládové hmoty, 20 % kakaového másla, 50 % cukru a 20 % sušeného plnotučného mléka. Mléčná čokoláda je velmi rozšířeným druhem.

V kuchyni při přípravě moučníků se používá méně.

Compound (složená) čokoláda

Ani se nedá považovat za pravou čokoládu. Při výrobě se kakaové máslo smíchá pouze s tuhými tuky, jako je olej z kokosových ořechů.

Důvodem je levná výroba a lehké zpracování. Některé druhy této čokolády mají velmi dobrou kvalitu.

Hořká čokoláda

Obsahuje 95 % čokoládové hmoty a 5 % kakaového másla. Ze všech druhů je nejvíce čokoládová, i když poněkud hořká. Hodí se k výrobě čokoládových lanýžů, krémů a je vynikající ve spojení s lískovými oříšky a mandlovým krémem.

Bílá čokoláda

Směs kakaového másla, sušeného plnotučného mléka a cukru. Neobsahuje čokoládovou hmotu.

Ze všech druhů čokolád má nejdratší dobu trvanlivosti. Je velmi oblíbená pro svou netypickou barvu.Při výrobě se často kombinuje s tmavými druhy čokolád.

Význam a využití čokolády

Čokoláda patří k potravinám, u kterých se po použití obsažené živiny velmi rychle vstřebávají.

Je poměrně lehce stravitelná a sytivá, tím dochází po jejím požití rychle k nasycení a obnově sil.

Tento fakt využívají sportovci, především horolezci apod.Čokoláda se nedoporučuje při některých dietách (žlučníková) a rozhodně nepatří do redukční diety.V rekonvalescenci je naopak čokoláda a nápoje z ní velmi vhodným pokrmem i nápojem, zvláště pro děti.

Z čokolády připravujeme nápoje studené i teplé, používáme ji v cukrářské výrobě do základů těst,

na krémy, polevy, ochucení šlehačky, ozdobu moučníků a pohárů.

Čokoláda doplněná pečivem je s ovocem vhodnou přesnídávkou i svačinou pro děti.

CHOCOLATE Chocolate is made from cocoa mass, sugar, and other ingredients, cocoa butter, milk, cream and spices that make up the natural and artificial as flavourings according to type of Chocolate. still be added almonds, various nuts, raisins, candied and other dry fruit.Some types of chocolate products, especially candy packaged liquor, almonds, nuts etc. as well as cocoa chocolate is not only pochutinou, but also the food.Bitter chocolate contains on average 4.9% of protein, fats, 31,9%, 60.5% carbohydrate 100 g bitter chocolate. issue 2223 kJ (531 kcal).Slightly lower energy value has a chocolate and milk chocolate is slightly higher.DIABETIC chocolate, designated diabetikům, slazena artificial drinks and has fewer carbohydrates.Types of čokoládyHořkosladká (semi-sweet) čokoládaSměs chocolate, sugar and 15% of cocoa butter. It is the basic raw material in many recipes for cooking, baking and beverages.Sweet čokoládaHlavní component in the production of sugar. This chocolate has only 15% of the chocolate mass and approximately the same amount of cocoa butter. Its taste is less chocolate, however, is on the preparation of desserts.Milk chocolate čokoládaSměs 10%, 20%, 50%, cocoa butter, sugar and 20% of whole milk powder. Milk chocolate is a very widespread species.In the kitchen in the preparation of desserts is used less. Compound (compound) čokoládaAni can't be considered a true chocolate. In the production of cocoa butter mixed with solid fats, such as oil from coconuts.The reason is the easy, cheap production and processing. Some species of this chocolate has a very good quality.Bitter čokoládaObsahuje 95% of the chocolate mass and 5% of cocoa butter. Of all the species is the most chocolate, even if somewhat bitter. Suitable for the manufacture of chocolate truffles, creams and is excellent in conjunction with hazelnuts and almond cream.White čokoládaSměs cocoa butter, whole milk powder and sugar. Does not contain chocolate mass.From all kinds of chocolates nejdratší has long durability. It is very popular for its netypickou color.During production, often combines with dark types of chocolates.The meaning and use of the čokoládyČokoláda belongs to the food, which, after usage contained nutrients absorbed very quickly.It is relatively easy and sensible light sytivá, occurs after the ingestion of the saturation and rebuild quickly.This fact is used by athletes, climbers, etc., Chocolate is not recommended for some of the diet (žlučníková) and certainly does not belong to the reducing diet.In recovery, by contrast, chocolate and drinks from the drink and food of the very appropriate, especially for children.From chocolate and warm beverages are prepared in the cold, we use it in the pastry production in the foundations of the AWS, the creams, spreading the cream, decoration, dessert condiments and goblets. Chocolate chiffon cake is a fruit suitable for kids in Mallorca and high tea.