DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Koření - nějaké info / Spice-some info
Koření - nějaké info 

Při některých nemocech nelze používat určitá koření. Např. lidé se žaludečními vředy nemají jíst pepř, ale dá se nahradit saturejkou. Ti, kdož trpí zánětlivými procesy v ledvinách, by se měli vyhnout jalovčinkám. Stejně tak na dráždivé pro lidi s nemocným žaludkem se považuje zázvor, nové koření, hřebíček, všechny druhy pálivých paprik, ostrá hořčice, křen, mnoho česneku, cibule, octa (zvláště 8 %), muškátového oříšku i květu a větší dávky bobkového listu. Lidem se špatně fungujícím žlučníkem neškodí jalovčinky, křen, máta, řeřicha, hořčice, libeček, anýz. Pro dietní vaření je nutnáu i chutnost a vůně pokrmu. Jsou to především vonné bylinky, naše "zelené koření", které mohou prospět při jednotvárné a mdlé dietní stravě a při snížené chuti k jídlu u nemocných. A tak tedy mírné dávky petrželky, pažitky, máty, saturejky, bazalky, yzopu, tymiánu, dobromysli, meduňky a dalších mohou zpestřit stravu i dietářům.

Zvláště u diet, kde je zakázána sůl, je nutné používat správné a vhodné koření. Při nemocích srce, při nichž se omezuje sůl, je možno kořenit citrónovou kůrou, kvasnicemi (sušené Tebi), ale v menší dávce lze použít i karí, zázvor, bobkový list, muškátový květ, vanilku, skořici, papriku, z naťových koření bazalku, saturejku, kopr, brutnák, estragon, petrželku, dále kmín, majoránku, tymián, pažitku, mesuňku, kerblík, koriandr, a také houby.

Na koření pro určité diety by měl náš průmysl pamatovat tak, jak je to i v jiných zemích. Průzkum koření z hlediska výživy lidí už značně postoupil a líkaři již nejsou tak striktní, co se týče obsahu koření v dietních jídlech. A tak snad není daleko doba, kdy se objeví směsikoření třeba pro žlučníkovou, žaludeční a neslanou dietu. Ale protože koření a výživa nemocných není tak jednoduchá záležitost, je možno brát naše doporučení jen jako orientační a jinak, a to zdůrazňujeme, dbát rady lékaře.

Spice-some info on some diseases cannot use certain spices. For Example. people with ulcers do not eat the pepper, but you can replace the Ka pow. Those who suffer from zánětlivými processes in the kidney, they should avoid jalovčinkám. As well as the irritant for people with a sick stomach is ginger, allspice, cloves, all species of stinging peppers, mustard, horseradish, sharp, lots of garlic, onions, vinegar (8%), nutmeg flower, and greater benefits and bobkového worksheet. People with poorly functioning gall bladder hurts to jalovčinky, horseradish, Cress, mint, lovage, mustard, anise. For diet cooking is nutnáu and chutnost and the smell of the dish. It is above all essential herbs, our ' green spice ', which can promote the monotonous and dull diet diet and reduced appetite for the sick. So mild parsley, chives, mint, saturejky, basil, thyme, Marshmallow, present, meduňky and other may vary the diet and dietářům.Especially for subsistence, where the salt is disabled, you must use the correct and appropriate condiments. In diseases of the heart, which limits the salt seasoning, lemon rind, yeast (dried Tebi), but in a smaller dose can be used and the Curry, ginger, Bay leaves, Mace, vanilla, cinnamon, peppers, basil, saturejku naťových spices, dill, tarragon, Borage, petrželku, cumin, sweet Marjoram, thyme, chives, chervil, coriander, mesuňku, and also mushrooms.The spices for certain expenses should remember that our industry as it is in other countries. The exploration of spices from the perspective of human was far advanced and líkaři are no longer so strict, as regards the content of spices in dietary foods. Perhaps the time is not far when it appears to be směsikoření for žlučníkovou, a stomach and a salt-free diet. But because the spices and the nutrition of the sick is not so simple, it is possible to take our recommendations only as guidance and otherwise, and we teach it, taken advice from the physician. 

 

JAK PEČOVAT O KOŘENÍ

Koření, které obsahuje tukové součásti, jako muškátový oříšek a hořčice, nikdy neskladujeme v průhledných skleničkách na denním světle. Samo světlo a přítomnost vzduchu mají totiž vliv na žluknutí olejů, a tím i na znehodnocování koření. Budeme tedy toto koření uchovávat v tmavých nebo neprůhledných kořenkách, dobře těsnících a uložených na suchém, tmavém, napříliš teplém místě.

Koření, které obsahuje silice, což jsou prchavé látky, nebudeme uchovávat v kořenkách s volným uzávěrem. Průheldné kořenky, nadto umístěné na dobře osvětleném místě, působí, že nám nazelenalé části rostlin zešednou. Poličku s kořením nebudeme nikdy umísťovat přímo nad kamna, neboť pára, teplo a rozličné pachy z jídel ubližují značně kvalitě koření. Stejně tak vlhko v místnosti oření ničí, může totiž zplesnivět.

Jaké tedy volit kořenky? Vhodné jsou tzv. prachovnice z tmavého skla se zabroušenou zátkou. Lze je dostat v různých velikostech v obchodech s laboratorními potřebami. Keramické kořenky, pokud mají pevně těsnící víko, jsou vhodné, ale existuje řada statobylých "šuplíčků" a kořenek ozdobných, ale s volnými víčky, a do těch by alespoň mleté koření nebo koření z hluchavkovitých rostlin nemělo přijít. Vhodné josu kořenky s víčky se závitem nebo pevně držícím krytem - třeba i z umělé hmoty. Dřevěné kořenky jsou hezké a mají-li dobře soustružená víčka, koření v nich neztrácí vůni. Ale musíme dbát, aby do téže kořenky přišlo vždy totéž koření, neboť dřevo do sebe přijímá pachy.

A teď ještě otázka: uchovávat koření celé, anebo mleté? Je fakt, že koření čerstvě umleté na mlýnku nebo utřené v třecí misce, v dřevěném nebo v mramorovém či v kovovém hmoždíři je podstatně voňavější a výraznější. Ale někdy spěcháme, a pak je vhodné mít malou zásobu umletou a častěji ji obměňovat.

Stejně tak, připravujeme-li si sami směs koření, neděláme jí najednou mnoho. Ukládáme do utěsněné nádobky jen nepatrně větší, než je zásoba.

A nyní ještě čím vybavit koutek koření kromě kořenek? Je dobré mít hmoždíř. Nemusí být ani kovový, skoro lepší je dřevěný, a ty se u nás leckde podomácku vyráběné prodávají na trzích. V obchodech s laboratorními potřebami si můžeme koupit silnostěnnou porcelánovou misku a tlučku. V ní utřeme v krátkém čase velmi jemně menší množství jakéhokoliv koření, suchého i čerstvého, i cibuli a česnek. Při koupi volíme raději větší typ. A nakonec mlýnek na koření, třeba dřevěný, který je u nás běženě k dostání v obchodech s domácími potřebami.

Tak tedy pozor na zrádné kořenky, mohou být hezké, ale netěsní-li a nejsou-li z neprůhledného materiálu, pak je raději chovejte ve své kuchyni z důvodů čistě ornamentálních.

HOW to care for the SPICES spices, which contains the fatty parts, such as nutmeg and mustard, never neskladujeme in transparent glass to the light of day. Light itself and the presence of air, they affect the rancidification oil, and thereby undermining the spice. We will therefore keep the spices in the dark or opaque kořenkách, good sealing and stored in a dry, dark, warm place napříliš.Spices, which contains essential oils, which are, we keep the volatiles in the kořenkách with a sealing device. Průheldné Spice rack, located on the place is well-lit, that greenish gray parts of the plant. Shelf with spices we never place directly above the stove, as the steam, heat and various odours from hurting the quality considerably spice dishes. So wet in the room oření, may have allowed to become mouldy.What choose spices? Appropriate are the so-called. prachovnice dark glass with ground glass stopper. You can get them in different sizes in shops with the laboratory needs. Ceramic Spice rack, if they have a fixed sealing lid are suitable, but there are many statobylých "drawers" and decorative kořenek, but with a loose lid, and those should at least be minced spices or spice from the Mint family plants should not come. Appropriate to easily Spice rack with threaded lids or firm holding the cover-even plastic. Wooden Spice rack is nice and they have a good soustružená eyelids, spices in them does not smell. But we have to ensure that the same spices came the same spices, as always, wood receives the odours.And now the question: keep spices whole, or ground? Is the fact that the spices freshly ground at the mill or utřené in a mortar, in wooden or marble or metal – is far more pronounced and voňavější. But sometimes in a hurry, and then you should have a small supply of umletou and oftener.Similarly, we are preparing ourselves to a mixture of spices, we do it all at once. Store in a sealed container only slightly greater than the supply.And now even the Spice corner equipped with, in addition to kořenek? It is good to have the mortar. May not even be a metal, wooden, is better, and you are not home-produced are sold on markets. In shops with the laboratory needs, we can buy a porcelain bowl and tlučku silnostěnnou. In her utřeme in a short time very gently smaller quantities of any spices, dry and fresh, onions and garlic. We prefer to buy the larger type. And finally, on the Spice grinder to be wooden, which is available from běženě in the shops with domestic needs.So watch out for treacherous Spice rack may be nice, but if the leaking and not from opaque material, then it is better to act in my kitchen for reasons of pure range of decorated.