DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

Nové koření / New spices
NOVÉ KOŘENÍ Pimenta officinalis Lind.

Jsou to vonné bobulky z tropické Ameriky, ne nepodobné pepři. Jsou asi velikosti hrášku s vytrvalým zbytkem kalichu na vrcholu. Usušené bobulky jso žlutohnědé barvy a mají většinou hladký, ale někdy i mírně zvrásněný povrch. Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu, kterou si vyráběli ve stavu tekutém i tuhém.

Francisco Fernandez, který cestoval po Mexiku v letech 1571-1577, nazval strom, který poskytuje

"nové koření", Piper tabasci, ale dnes platí správný vědecký název Pimenta officinalis, česky pimentovník. Je to mohutný stále zelený strom, jehož kůra i kožovité listy jsou příjemně aromatické.

Drobné plody se sklízejí ručně ve stavu nedozrálém. Pěstuje se především ve všech oblastech tropické Ameriky, zejména pak na pobřeží ostrova Jamajky.

Působivou látko tohoto koření je silice pimentová, která způsobuje palčivou, ale příjemně kořeněnnou

chuť. Je to koření, které má řadu různých pojmenování. Anglicky se nazývá "allspice", francouzsky

"toute-épice", tj. všekoření nebo lépe všehochuť, protože prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu.

Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17.století.

Bylo tedy oproti již dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu nu nás dostalo názvu "nové koření". Pro jeho velikou oblibu v Anglii se mu také často říká

"anglické koření", nebo podle země původu též "jamajský pepř".

Nové koření se používá do uzenin, při konzervaci masa, v kuchyni do omáček a do polévek, při marinování ryb, do zvěřiny a podobně. Je také důležitou složkou nejrůznějších směsí celého i mletého koření. Používá se rovněž k destilaci silice, které obsahuje 3-4 %. Silice se těží nejen z plodů, ale častěji z listů. Silice se používá jako aromatizující esence v likérnictví, parfumérii i v lékařství.

NEW SPICE Pimenta officinalis Lind. they are fragrant berries of tropical America, not unlike the pepper. They are about the size of a pea with continued the rest of the basin at the top. The dried berries are yellow-brown color and are mostly smooth, but sometimes slightly ridged surface. The original inhabitants of Central America knew this long before the advent of the European spice to conquerors. For example, it Kořenili the chocolate, which were in a State of liquid and solid.Francisco Fernandez, who traveled to Mexico in the years 1571-1577, called tree, which provides "the new spice", Piper tabasci, but today is the correct scientific name of the Pimenta officinalis, Czech pimentovník. It's a massive evergreen tree, whose bark and leathery leaves are pleasantly aromatic.The small fruits are harvested manually in a State of nedozrálém. Grown mainly in all areas of tropical America, mainly on the coast of the island of Jamaica. the spice is Impressive zpracování this essential oils pimentová, which causes tearing, but pleasantly kořeněnnouchuť. It's the spice, which has a number of different names. English is referred to as "allspice", in French "toute-épice", i.e.. všekoření or better, because in mixed bag combines the taste and smell the most popular spices: pepper, cinnamon, cloves, and nutmeg.In Central Europe, this spice has a relatively late, in the early 17th century.It was then compared to the previously known species of exotic spices and also came from the new new world, well us the name "allspice". For its great popularity in England, he also often says "spices", or in English according to the country of origin, whether or not the "Jamaican pepper".Allspice is used in sausages, in the manufacture of meat in the kitchen into sauces and soups, when marinating the fish into the game, and the like. It is also an important component of a mixture of whole and ground spices. Also used to the distillation of essential oils, which includes 3-4%. Essential oils to benefit not only from the fruit, but more frequently from the leaves. Essential oils are used as aromatizující likérnictví in essence, perfumery and in medicine.