DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Zábava a vzdělávání‚ to je smysl žití

QUINO Merlík Čilský / QUINO Quinoa
QUINOA (Merlík čilský)

Užitkové rostliny inků jsou dnes znovu objevovány jako velmi hodnotné potraviny.

Quinoa, vyslovováno Kinwa, je indiány uctivě nazývána mateřská obilnina. Botanicky se řadí do skupiny merlíkovitých. U nás je známa jen specialistům. K dostání je pouze v prodejnách se "zdravou výživou".

Malá, prosu podobná semena kultivovali indiáni ve vysokých polohách Peru, Bolívie a Ekvádoru.

Po sklizni se mytím zbavuje hořkých látek a suší se při teplotě 30 stupňů. Listy se mohou připravit jako zelenina a salát, ze semen domorodci připravují velmi pevný, trvanlivý chléb, kašovité pokrmy a rovněž nealkoholický mošt.

Španělští dobyvatelé indiánskou stravu odmítli, avšak dnes je merlík experty na výživu zařazována mezi plnohodnotné potraviny. Proto se v původních zemích obrovské úsilí vynakládá na opětovné zavedení této mateřské obilniny, aby se zlepšilo zdraví lidí poškozené denaturovanou potravou.

QUINOA (quinoa) crops the Incas are discovered again today as a very valuable food.Quinoa, pronounced Kinwa, known as the parent of the Indians is grain respectfully. Botanically in the merlíkovitých group. For us this is known only to specialists. It's available only in shops with the "healthy nutrition".Small, prosu similar to the seeds develop in the high positions of the Indians, Peru, Bolivia and Ecuador after the harvest is washing the bitter substances and relieves dry at a temperature of 30 degrees. The leaves may be prepared as vegetables and salad, from the seeds of the natives are very hard, durable, bread, kašovité dishes and also soft Spanish conquistadors must. food Indian, but is now rejected the merlík experts in nutrition were added between the fully-fledged food. Therefore, in the original countries huge efforts spent on reinstatement of the parent, in order to improve the health of the people damaged the food denaturovanou.

Specifické vlastnosti

Jako u laskavce spočívají ve vysokém obsahu proteinů a lyzinu. Na rolzdíl od tradičních obilovin je bohatý na všech osm esenciálních aminokyselin, čímž vytváří "kompletní bílkovinu".

Je tedy plnohodnotnou náhradou masa, vajec a mléčných produktů.

Lehce stravitelné zrno bohaté na proteiny je ideálním letním pokrmem bohatým na vápník.

Může se použít rozmanitě, jako příloha, zavářka do polévky, krémový pokrm, nákyp, placky, pečivo, do chleba, upražené jako popcorn nebo k vločkám a kaše k snídani. Velkým překvapením je obrovská klíčivost obilniny. Už po několika hodinách jsou klíčky viditelné a po 24 hodinách klíčení se mohou spotřebovat.

Specific vlastnostiJako for you when it comes to high levels of protein and lysine. On the rolzdíl of traditional cereals is rich in all eight essential amino acids, thereby creating a "complete protein".It is therefore a valuable substitute for meat, eggs and dairy products.Easily digestible grains rich in proteins is an ideal summer food rich in calcium.You may use host, as an annex, zavářka, cream soup dish, rice pudding, cakes, pastries, bread, roasted like popcorn or vločkám and porridge for breakfast. The big surprise is the huge grain germination. After a few hours are the keys visible and after 24 hours of germination may be used up.

Základní příprava

1 šálek merlíku, 3 šálky vody, špetka mořské soli.

Uvařte a na mírném plameni přiklopené nechejte 10 až 20 minut bobtnat. Takto dušená může být použita jako příloha, polévková zavářka, základní hmota na placky a nákypy, na dezertní pokrmy a saláty.

Basic příprava1 a cup of quinoa, 3 cups of water, a pinch of sea salt.Boil and leave on a gentle flame, standing up against 10 to 20 minutes to grow. This stew can be used as attachment, zavářka, soup base material on tortillas and nákypy, to the dessert dishes and salads.